ABD-Çin Güç Mücadelesi ve Devlet Dışı Aktör Olarak Küresel Yahudi Gücünün Pozisyonu
Bu yazı 08/08/2022 tarihinde yayınlanmıştır.
*İlyas Süpürgeci/ Araştırmacı-Yazar
Asya pasifik bölgesinde yükselen gerginliğe ilişkin kritik sorular ve muhtemel cevaplar şunlar olabilir.
-ABD'ye göre; ÇİN gücünü nereden alıyor?
Çin mevcut gücünü esasen dünyanın en büyük üretim merkezi olarak; çok yüksek oranlı EKONOMİK BÜYÜME kaynaklı bölgesel ve küresel ölçekte finansal, siyasi ve askeri güç devşirmekten alıyor.
-ABD'ye göre ÇİN nasıl durdurulabilir?
Çin'in dünyanın en büyük üretim merkezi haline gelmesini sağlayan temel faktör; soğuk savaş sonrasında, dünyada KÜRESELLEŞMEYİ teşvik eden ve bundan en çok fayda sağlayan BATI'lı büyük özel girişimci ve sermaye gruplarının inisiyatifi ve öncülüğünde; Çin’in kapitalist sisteme geçmesinin sağlanması ve üretim yatırımlarının Çin'e taşınması olmuştur. Bu yatırımlar arasında yüksek teknoloji yatırımları ve yüksek teknolojiye dayalı üretim de olduğundan, ÇİN yüksek teknolojiye ulaşma ve transfer etme imkânı elde etmiştir. Çin'i durdurmanın veya yavaşlatmanın yolu öncelikle; kendisine kan ve güç veren bu imkânları olabildiğince kısıtlamaktan geçiyor. Yani en başta küresel Yahudi gücünün ve genel olarak BATI'lı büyük şirketlerin ÇİN ile olan KAZAN-KAZAN ilişkisine dayalı İŞBİRLİĞİNİ olabildiğince kısıtlamak, ABD çıkarları açısından vazgeçilemez bir zorunluluk haline gelmiştir.
-ABD merkezli "Büyük (grand) Strateji”yi tanımlayan ve esasen öncelikle Çin'i ve Rusya'yı hedef alan temel kavramlar ve sloganlar nelerdir?
-"Yeniden Büyük Amerika",
- "Küreselleşmeye Son",
- "Dünyadaki otoriter rejimler ve bunun karşısında ABD liderliğindeki demokratik ülkeler” ayrımı,
-"ABD tekrar dünya sahnesine (Batı liderliğine) geri döndü"
- "Bitmeyen Savaşlardan ABD'yi Sıyırmak ve İmparatorluk Siyasetine Dönmek"
-Avrupa kıtasında ve Asya-Pasifik bölgesinde farklı ve yeni ittifaklar kurarak; yeni bir SİYASİ VE GÜVENLİK MİMARİSİ oluşturmak ve buna uygun konuşlanmak.
-Dünyadaki üretim ve tedarik zincirlerini ABD kontrolünde yeniden şekillendirmek.
-ABD'nin kendi HEGEMONİK gücünü yeniden inşa etmek üzere ülkeleri, devlet dışı aktörleri ve uluslar üstü aktörleri ikna etmek maksadıyla; uygulamakta olduğu zorlayıcı stratejiye ne ad verilebilir?
"Kontrollü Kaos Stratejisi" olarak adlandırılmaktadır.
-Kontrollü Kaos Stratejisinin küresel ölçekte yansımaları olan sahadaki en önemli tezahürleri nelerdir?
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle başlayan savaş ve halen devam eden süreç ile Asya-Pasifik bölgesinde potansiyel savaş tehlikesi içeren ÇİN-TAYVAN ilişkilerindeki gittikçe artan gerilimdir.
-Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle başlayan süreçte ABD'nin elde ettiği birçok kazanımın yanında Küresel Yahudi Gücü ile ilgili olanı nedir?
Küresel Yahudi Gücü Rusya ile olan işbirliğini neredeyse sonlandırmış görünmektedir.
-ABD, Tayvan üzerinden izlemekte olduğu siyaset ile; Küresel Yahudi Gücünün Çin ile olan ve gittikçe zayıflayan işbirliğini boşanmaya kadar vardırabilir mi?
Bu sorunun cevabı daha çok Çin'in yapacağı tercihlere ve önümüzdeki kısa ve orta vadede atacağı SİYASİ ve ASKERİ alandaki adımlara bağlı olacaktır. Çin yönetiminin, Çin'in binlerce yıllık geçmişinde ilk defa bu kadar yaklaştığı küresel liderlik hedefine giden yolda bir yol kazasına neden olabilecek çözümlerden ziyade; STRATEJİK SABIR göstereceğini varsaymak ve konvansiyonel aklın ötesinde bir çözüm peşinde olacağını düşünmek gerekir. İpucu olarak; ABD'nin kendi iç meseleleri (bozulan iç dengeler: güç dağılımında yapısal dönüşüme zorlayan gerilim ile psiko sosyal ve sosyo ekonomik alanda dönüşüme zorlayan gerilime ilişkin) ve genel olarak BATI’nın kendi içindeki çıkar çatışmaları görülebilir.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önce yapılan değerlendirmeye istinaden sorulan kritik soru ÇİN-TAYVAN gerilimi için de geçerli görünüyor.
" Ukrayna Putin İçin Bir Fırsat mıdır? Kabus mudur?"
"Tayvan Şi Cinping İçin Bir Fırsat mıdır? Kabus mudur?"
Zamanla göreceğiz…
Kelime Ara
Konular
- Uluslararası İlişkiler
- Savunma-Güvenlik
- Teknoloji-Siber Güvenlik
- Enerji
- Ekonomi
- İklim-Çevre
- Sağlık
- Toplum
- İnsan Hakları
- Çatışma
Bölgeler
- Asya
- Afrika
- Avrupa
- Amerika
- Okyanusya
- Orta Doğu ve Mağrib
- Türkiye
- Rusya
- Körfez Ülkeleri
- Avustralya
- Kuzey Amerika
- Batı Afrika
- Batı Avrupa
- Kafkasya
- Merkez Asya
- Doğu Avrupa
- Doğu Afrika
- Latin Amerika ve Karayipler
- Yeni Zelanda
- Levant Bölgesi
- Kuzey Afrika (Mağrib)
- Diğer Okyanusya Ülkeleri
- Orta Afrika
- Balkanlar
- Doğu Asya
- Güney Afrika
- Çin
- Güney Asya
- İskandinav-Baltık Ülkeleri
- Güney Doğu Asya