ABD Yeni Nesil Piyade Tüfeğini Seçti
Bu yazı 25/04/2022 tarihinde yazılmıştır.
*Mehmet Yahya ÇİÇEKLİ/ Araştırmacı
ABD’nin piyade tüfeklerini ve piyade destek silahı olarak kullanılan makineli tüfekleri yenilemek için başlattığı “Next Generation Squad Weapon Program” (Yeni Nesil Manga Silahı Programı) sonuçlandı. 19 Nisan 2022 tarihinde ABD Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, SIG Sauer (ABD) firmasının tasarımlarının seçildiği ve yeni nesil silahları SIG Sauer’in üreteceği kaydedildi. Daha önce ABD askeri personelinin kadro tabancalarının (Baretta M9) yenilenmesi için yapılan projeyi de 2017 yılında M17 ve M18 tasarımları ile SIG Sauer kazanmıştı.
Piyadenin temel muharebe silahı olan piyade tüfeklerinden ABD’nin mevcut standart silahı olan M4 yerine XM5 ve hafif makineli tüfek M249 yerine XM250 olarak adlandırılan yeni nesil silahlar geçecek. Programın en önemli yönleri, silahların gelişmiş atış kontrol sistemleri ile birlikte çalışacak şekilde tasarlanmış olması ve yeni bir mühimmat standardı getirmesi. Bu kapsamda, XM157 NGSW-FC adı verilen, silaha takılabilen atış kontrol sistemi de program kapsamında geliştirildi. Bu sistem, silah dürbünü, nişangah, balistik bilgisayar, nişan lazeri, pusula ve lazerli mesafe ölçer gibi işlevler üstleniyor ve dijital bir göstergeye sahip.
Yeni Silahlarda Kullanılacak Yeni Nesil Mühimmat
XM5 ve XM250 silahları yeni geliştirilmiş bir mühimmat ile birlikte geliyor. 6,8×51mm çapındaki yeni mühimmat, ABD’nin yerleşik (NATO standardı) 7,62×51mm ve 5,56×45mm mühimmatları arasında bir ölçeğe sahip. Yapılan açıklamalar 6,8’lik mühimmatın mevcut iki mühimmattan da üstün olduğu yönünde. Böylece ABD, yaklaşık 60 yıldır kullandığı 5,56’lık mühimmatları değiştirme kararı almış oluyor. Yeni mühimmatın daha kısa namlu boyu ile daha uzun mesafelerde etkinlik sağladığı, 1000 metre ve üzeri mesafelerden isabetli atış kaydedebildiği ifade ediliyor.
100 milyonlarca dolar değerindeki proje, yalnızca ABD için değil, tüm dünya için önemli bir yenilik arz ediyor. 6,8’lik mühimmatın ABD Silahlı Kuvvetlerinin envanterine girmesiyle dünya ordularında hâkim olan NATO (ABD) ve Sovyet (Rusya) standardı olarak beş ana ölçekteki piyade silahı mühimmatına (NATO: 7,62×51mm ve 5,56×45mm; Sovyet: 7,62x54, 7,62x39, 5.45x39) bir yenisi eklenmiş olacak. Aslında Çin, üretip kullandığı Sovyet standardı mühimmatların ardından 1980’lerde geliştirdiği 5,8x42’lik özgün mühimmatıyla 35 yıldır farklı bir standardı dünya hafif silah literatürüne kazandırmış bulunuyordu fakat bu mühimmat Çin dışında yaygın değildi.
ABD’nin hâlihazırda kullandığı 5,56’lık mühimmatlar dünya çapında modern piyade tüfekleri arasında en eski tasarımdı. Yeni mühimmat ise alışılageldik standartların ötesinde bir potansiyele sahip. İleri teknoloji bilgisayarlı tasarım imkânları ışığında, mühimmatı oluşturan öğelerin (kovan, barut, çekirdek gibi) en yüksek performanslı şekilde tasarlanması sayesinde; tam boy fişekler ile orta boy fişeklerin (7,62 ile ortalama 5,5 mm) arasında bir çekirdek çapı (yaklaşık 6,5 mm) ve görece yüksek barut hakkına sahip, tam ve orta ölçekteki fişeklerin iyi özelliklerini birleştirecek yeni nesil bir tasarım ortaya konulmuş oldu. Aslında böyle yeni bir mühimmat standardının doğması, piyade silahlarının evriminin doğal bir aşaması olarak görülebilir.
Yeni Silahların Önemi ve Muhtemel Sonuçları
Yeni nesil piyade silahının elektro-optik nişangah ve atış kontrol sistemleri ile birlikte planlanarak tedariği, birey düzeyinde ere yapılan yatırımı arttırarak tek erin muharebede etkinliğini arttırma amacını taşımaktadır. Bu yaklaşım, yalnızca bir niyet ve temenni olmanın ötesinde, ABD tarafından yapılan analizlerde her bir erin muharebedeki etkinliğinin geliştirilmesinin harekatın başarısına önemli ölçüde etki edeceğinin tespit edilmesi ve bu etkinliğin daha uzun mesafeden daha isabetli atış yapabilen teçhizatla sağlanabileceğinin değerlendirildiği şeklinde izah edilebilir. Üstelik yeni mühimmat yalnızca daha yüksek menzil ve isabetlilik değil, aynı zamanda daha yüksek kinetik enerji ve buna bağlı olarak daha iyi zırh delme kabiliyeti vaat etmektedir.
ABD uzun yıllardır çeşitli firmalara yaptırdığı tasarım çalışmalarıyla daha yeni ve daha iyi bir silah ve mühimmat arayışı içindeydi. Ancak özgün tasarımların mevcut tasarımlara nazaran kayda değer gelişme sağlayamadığı gerekçesiyle 10 yıllardır aldığı kararlar, kökü 1950’lerin sonuna dayanan 5,56x45mm’lik AR15/M16/M4 ailesinin yeni versiyonlarını tercih etmek yönünde olmuştur. Bu çerçevede, tüm çalışmaların ardından yeni bir mühimmat etrafında cisimleşen yeni silah tasarımının kabul görerek seçilmesi, bariz üstün bir performansın elde edildiği şeklinde okunabilir.
6,8’lik alışılmadık çaptaki yeni mühimmat tasarımının kabul görmesi oldukça iddialı bir yeniliktir ve kuvvetle muhtemel gelecek yıllarda farklı ülkelerin de envanterine girecektir. Aynı şekilde; Çin, Rusya ve silah tasarımında iddialı başka aktörler de 6,8’lik mühimmatı inceleyerek üstün bir performansa sahip olduğunu değerlendirirlerse muhtemelen gelecek yıllarda kendileri için benzer nitelikte yeni mühimmatlar tasarlayıp üreteceklerdir.
Bu noktada, hafif silah tasarım ve üretiminde git gide dünya çapında daha iyi bir yere gelen Türkiye’nin de yeni çaptaki mühimmatların vaat ettiği performansı inceleyerek silahlı kuvvetlerin modernizasyon programlarına daha erken dâhil etmesi, hem tek er düzeyinde muharebe etkinliğini arttıracak hem de basamak atlayarak uzun vadede daha iktisatlı bir modernizasyon sağlayabilecektir. Aynı şekilde diğer ülkelere ihracat potansiyeline de sahip olduğundan Türk Savunma Sanayii için yeni bir piyasa anlamına gelebilir.
Kelime Ara
Konular
- Uluslararası İlişkiler
- Savunma-Güvenlik
- Teknoloji-Siber Güvenlik
- Enerji
- Ekonomi
- İklim-Çevre
- Sağlık
- Toplum
- İnsan Hakları
- Çatışma
Bölgeler
- Asya
- Afrika
- Avrupa
- Amerika
- Okyanusya
- Orta Doğu ve Mağrib
- Türkiye
- Rusya
- Körfez Ülkeleri
- Avustralya
- Kuzey Amerika
- Batı Afrika
- Batı Avrupa
- Kafkasya
- Merkez Asya
- Doğu Avrupa
- Doğu Afrika
- Latin Amerika ve Karayipler
- Yeni Zelanda
- Levant Bölgesi
- Kuzey Afrika (Mağrib)
- Diğer Okyanusya Ülkeleri
- Orta Afrika
- Balkanlar
- Doğu Asya
- Güney Afrika
- Çin
- Güney Asya
- İskandinav-Baltık Ülkeleri
- Güney Doğu Asya