Türkiye'yi ziyaret eden Ruanda Cumhurbaşkanı Kagame, "Somali ve Etiyopya'yı bir araya getirdiniz. Kim bilir sizin bu güzel çabalarınızın, bizim bölgemizde, özellikle de Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile ilgili önemli gelişmelerde de belki etkilerini görebiliriz" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından Ruanda Cumhurbaşkanı Paul Kagame ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Ruanda lideri Kagame, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çeşitli ihtilaflarda gösterdiği ara buluculuk gayretlerinden ötürü takdirlerini sunarak, "Somali ve Etiyopya'yı bir araya getirdiniz. Bu son derece takdirle karşılanan bir durum. Kim bilir sizin bu güzel çabalarınızın, bizim bölgemizde, özellikle de Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile ilgili önemli gelişmelerde de belki etkilerini görebiliriz" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan “Arabulucu olmaya hazırız”
"Afrika'nın sorunlarına Afrikalı çözümler bulunması ilkesi çerçevesinde eşit ortaklık ve kazan kazan temelinde, kıtanın istikrarına ve kalkınmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları da sözlerine ekledi: “Ruanda'nın Doğu Afrika ve Büyük Göller bölgesinde istikrar ve güvenliğin tesisine yapmakta olduğu değerli katkıları takdirle izliyoruz. Kongo Demokratik Cumhuriyeti ile yaşanılan ihtilafın barışçıl yöntemlerle çözülmesini temenni ediyoruz. Angola'nın arabuluculuğunda yürütülen doğrudan müzakereleri samimi şekilde destekliyoruz. Büyük Göller bölgesinde istikrar ve barışa katkı sağlayacak bu meselenin çözümü konusunda her iki tarafın da arzu etmeleri halinde biz de Türkiye olarak her türlü desteği vermeye hazırız."
Türkiye-Ruanda arasında 4 anlaşma imzalandı. İmzalanan anlaşmalar şunlar:
- "Ruanda Yayın Ajansı (RBA) ile Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) Arasında Radyo ve Televizyon Alanında Mutabakat Zaptı"
- "Sivil Hava Aracı Kazaları ve Ciddi Kazaların Tahkikatına Dair İş birliği Mutabakat Zaptı"
- "Türkiye ile Ruanda Arasında Medya ve İletişim Alanında Mutabakat Zaptı"
- "Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile Ruanda Savunma Bakanlığı Arasında İş birliği İçin Mutabakat Muhtırası"
Ruanda Soykırımı
Ruanda 20. Yüzyılın bitimine 5 kala dünyanın en kanlı soykırımlarından birini yaşadı. Bu soykırımın azmettiricisi, Afrika’yı toplumsal çatışmaları kullanarak zayıflatan ve sömüren Fransa idi. Ruanda'da 1994 yılında yaklaşık yüz gün içinde 800.000 Tutsi ve ılımlı Hutu'nun, aşırı uç Hutular (Interahamwe) tarafından öldürüldü. Katliam, şu anda ülkenin devlet başkanı olan Tutsi destekli Ruanda Vatansever Cephesi lideri Paul Kagame'ye bağlı güçlerce, Hutu ağırlıklı hükûmetin düşürülmesi ile son buldu.
Ardından yönetimden güç alan Tutsilerin öç bahanesiyle saldırması sonucu yüzbinlerce Hutu, komşu Zaire'e (Kongo Cumhuriyetine) sığındı. Fransa, soykırımı gerçekleştiren Hutu hükûmetinin o dönem içerisinde en yakın dostu ve destekçisi olması sebebiyle Ruanda Soykırımı'ndan sorumludur.
"O ülkelerde bir soykırım yaşanması o kadar da önemli bir şey değil"
Le Figaro gazetesinin muhabiri, 12 Ocak 1998’de Ruanda soykırımında Fransa'nın rolünü sorduğunda Fransa Devlet Başkanı Mitterrand, "O ülkelerde bir soykırım yaşanması o kadar da önemli bir şey değil" şeklinde insanlık dışı bir açıklamada bulunmuştu.