Senegal Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye, Fransız Le Monde gazetesine verdiği özel mülakatta Fransa'nın Afrika ülkeleriyle ilişkisi ve Afrikalı askerlere yaptığı 1944'teki Thiaroye Katliamı'na ilişkin açıklamalarda bulundu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 1 Aralık 1944'te Fransız askerlerinin Senegal'in Thiaroye Kışlası'nda yaptıklarını "katliam" olarak tanımasını "önemli bir adım" olarak değerlendiren Faye, Macron'u cesaretinden dolayı kutladı.
Faye, Macron'un katliamı tanımasının yeterli olmadığının altını çizerek, "Hala kaç kişinin neden öldürüldüğünü ve nereye gömüldüğünü bilmiyoruz. Thiaroye Katliamı'nın aydınlatılmasına ilişkin kurduğumuz komitenin üyeleri, şu an Fransa'da bulunuyor ve Macron'un açıklamalarından sonra Fransız arşivlerinin açılacağını düşünüyoruz." dedi.
Fransa ile Senegal arasındaki ilişkiler konusunda da Faye, ilişkilerin samimiyetle ilerlediğini ancak dinamiklerin gözden geçirilmesinin gerektiğini belirtti.
Faye, Fransa'nın Senegal'deki daimi üssünde bulunan askerlerin sayısının 350'den 100'e indirilmesi konusunda Fransız hükümetinin hazırladığı rapora ilişkin de şunları söyledi:
"Fransa'da kaç Senegalli asker görev yapıyor? Senegal'de neden Fransız askeri bulunsun? Egemen bir ülkede kaç Fransız askerinin bulunacağına neden Fransızlar karar veriyor? Bu, bizim bağımsızlık anlayışımızla örtüşmüyor. Bizim hiçbir ülkede askeri üssümüz yok, dolayısıyla topraklarımızda da yabancı askeri unsurları kabul etmememiz son derece normal. ABD, Çin, Türkiye ile ülkemizde üsleri olmadan askeri işbirliği yapıyoruz. Fransa'nın sömürgecilikten bu yana burada olması, onlara ayrıcalık tanınacağı anlamına gelmiyor."
Faye, Fransız üssünün kapatılması için gündemlerinde henüz bir tarihin olmadığını ancak süreci karşılıklı saygı çerçevesinde ve acele etmeden ilerleteceklerini vurguladı.
Çad da Fransa ile Güvenlik ve Savunma İş Birliği Anlaşmalarını Feshetti
Çad Dışişleri Bakanı Abdurrahman Kulamallah, Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot'un Çad'ın başkenti Encemine’yi ziyaretinden birkaç saat sonra ülkesinin Fransa ile güvenlik ve savunma iş birliği anlaşmalarını feshettiğini duyurdu.
Kulamallah, bakanlığının Facebook sayfasında yayınlanan açıklamada, "Çad Cumhuriyeti hükümeti, Fransız Cumhuriyeti ile imzalanan savunma iş birliği anlaşmasını iptal etme kararını ulusal ve uluslararası kamuoyuna bildirir" ifadelerini kullandı.
Açıklamada, Çad'ın altmış yılı aşkın bir süredir devam eden bağımsızlığının ardından egemenliğini tam olarak ilan etmesinin zamanının geldiği belirtildi.