Sudan Ordusu Yeni Bir Hükümet Oluşturmaya Hazırlanıyor

Sudan ordusunun lideri General Abdulfettah el Burhan, ülkede devam eden çatışmaların gölgesinde yeni bir hükümet kurma hazırlıklarını sürdürüyor. Burhan, yaptığı açıklamada, “teknokratik bir savaş hükümeti” kuracağını duyurdu.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Askeri kaynaklar, başkent Hartum’un tamamen kontrol altına alınmasının ardından yeni hükümetin resmen kurulacağını belirtti. Sudan ordusu son haftalarda önemli ilerlemeler kaydederek Hartum’daki birçok stratejik noktayı ele geçirmişti.

Burhan, Port Sudan’da orduya bağlı politikacıların katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşmada, “Buna geçici hükümet diyebiliriz, savaş hükümeti diyebiliriz. Bu hükümet, Sudan’ı isyancılardan kurtarma hedefimizi tamamlamamıza yardımcı olacak,” ifadelerini kullandı.

Ramazan Ateşkesi Teklifi Reddedildi

Burhan, yaklaşan Ramazan ayında ateşkes yapılmasına yönelik teklifleri de kesin bir dille reddetti. Bu karar, çatışmaların önümüzdeki dönemde de devam edeceğine işaret ediyor.

Anayasada Radikal Değişiklikler

Burhan ayrıca, ülkenin geçici anayasasında köklü değişiklikler yapılacağını duyurdu. Yapılacak değişikliklerle, askeri kaynakların sivillerle ortaklığına dair tüm referanslar anayasadan çıkarılacak. Burhan, yetkinin tamamen orduya devredileceğini ve ordunun teknokrat bir başbakan atayacağını belirtti. Başbakanın da kendi kabinesini oluşturacağı ifade edildi.

Sudan'da 15 Nisan 2023 tarihindeki darbe girişimi sonrasında başlayan iç savaş, aradan geçen süreye rağmen şiddetini koruyarak devam ediyor. General Abdulfettah el Burhan liderliğindeki düzenli ordu güçleri ile General Muhammed Hamdan Dagalo’nun komutasındaki Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK), ülkenin birçok bölgesinde yoğun çatışmalara sahne oluyor.

General Abdulfettah el Burhan, aynı zamanda Sudan’ın uluslararası alanda tanınan lideri konumunda bulunuyor.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA