Adres :
Aşağı Öveçler Çetin Emeç Bul. 1330. Cad. No:12, 06460 Çankaya - Ankara Telefon : +90 312 473 80 41 - +90 530 926 41 13 Faks : +90 312 473 80 46 E-Posta : sde@sde.org.tr

ABD BMGK’de Reform Görüntüsü Altında Kendini Daha da Güçlendirmek İstiyor

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD, Hindistan, Almanya ve Japonya'nın kalıcı BM Güvenlik Konseyi üyeliklerini uzun süredir desteklediğini söyledi.
editör1
24 Eylül 2024 15:06
A+
A-

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin gelişmekte olan dünyayı daha iyi temsil etmesi için yeniden yapılandırılmasına verdiği desteği yineleyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Amerika Birleşik Devletleri'nin Hindistan, Japonya ve Almanya'nın konseye kalıcı üyeliklerini uzun süredir desteklediğini belirtti.

Antony Blinken Pazartesi günü New York'ta düzenlenen 79. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki "Geleceğin Zirvesi"nde konuştu. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni hem gelişmekte olan dünyayı hem de genel olarak bugünün dünyasını daha iyi temsil edecek şekilde reforme etmenin önemine vurgu yapan Blinken, bunun Afrika için iki kalıcı koltuk, Küçük Ada Gelişmekte Olan Devletler için bir dönüşümlü koltuk ve Latin Amerika ile Karayipler için kalıcı temsil içermesi gerektiğine inandıklarını söyledi. Blinken ayrıca, Hindistan, Almanya ve Japonya'nın kalıcı üyeliklerinin uzun süredir desteklendiğini belirtti. Ayrıca "ABD, Konsey reformlarına ilişkin müzakerelerin derhal başlamasını destekliyor," diye ekledi.

Blinken, ABD'nin Birleşmiş Milletler sistemini günümüzün jeopolitik durumunu yansıtacak şekilde uyarlama taahhüdünü iletti. Ancak, 1945'te mevcut olmayan bu durumu göz önünde bulundurarak, reformlarla ilgili herhangi bir değişikliği kesin bir şekilde reddetti.

Blinken "Amerika Birleşik Devletleri, bugünün ve yarının dünyasını yansıtacak şekilde BM sistemini uyarlama taahhüdündedir 1945'te var olan değil, ancak biz kesinlikle revizyonizme karşıyız. BM Şartı'nın temel ilkesini yıkmaya, sulandırmaya veya esasen değiştirmeye yönelik çabalara karşı çıkacağız" şeklinde konuştu.

Aynı zamanda Pazartesi günü, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, New York'taki BM Genel Kurulu'nda düzenlenen 'Geleceğin Zirvesi'ndeki konuşmasında, küresel kurumlarda reform çağrısında bulundu ve reformları "ilişkililiğin anahtarı" olarak nitelendirdi. Ayrıca, Afrika Birliği'nin G20'de kalıcı üye olarak dahil edilmesini bu yönde "önemli bir adım" olarak değerlendirdi.

Başbakan Modi, Hindistan'ın Küresel Güney ile başarı deneyimlerini paylaşmaya istekli olduğunu da ifade etti. İnsani başarının "kolektif güçte" yattığını ve savaş alanında değil, bu güçte olduğunu söyleyerek "Global geleceği tartışırken, insan merkezli bir yaklaşıma en yüksek önceliği vermeliyiz. Sürdürülebilir kalkınmayı önceliklendirirken, insan refahını, gıda ve sağlık güvenliğini de sağlamalıyız. Hindistan'da 250 milyon insanı yoksulluktan kurtararak, sürdürülebilir kalkınmanın başarılı olabileceğini gösterdik. Başarı deneyimlerimizi Küresel Güney ile paylaşmaya hazırız. İnsani başarının kaynağı, savaş alanında değil, kolektif gücümüzde yatıyor “diye ifade etti

Daha sonra, Başbakan'ın ABD ziyaretine ilişkin özel brifingde, Hindistan Dışişleri Bakanı Vikram Misri, BM Zirve belgesinde BMGK reformlarına ilişkin detaylı bir paragrafa yer verilmesini "çok iyi bir başlangıç" olarak değerlendirdi.

ABD’nın BMGK daimî üyeliği için teklif ettiği Japonya ve Almanya ikinci dünya savaşından bu yana gerçek manada bağımsız olmayan ve ABD vesayeti altında varlığını sürdüren iki devlet. Bugün ABD’nin en büyük askeri varlığı Almanya’da bulunuyor. Rusya Ukrayna savaşı öncesi Almanya’daki ABD askeri sayası 55 bin civarındaydı. Şu sıralar 33-45 civarında olduğu tahmin ediliyor. Japonya’da da 55 bin Amerikan askeri bulunuyor.

ABD kimleri istemiyor?

ABD 2 milyar 50 milyon nüfusu oluşturan 57 İslam ülkesinin hiçbirini BMGK daimî üyeliği için önermiyor. Yine ABD 54 ülkenin bulunduğu ve yaklaşık 1,5 milyar nüfusu bulunan Afrika’nın da BMGK’de daimî üyeliğini istemiyor. Yine Güney Amerika’da da yaklaşık 450milyon nüfusu bulunan 12 ülkeden herhangi birsinin BMGK’de daimî üye olmasını istemiyor   .ABD’nın Güvenlik Konseyi üyeliğine teklif ettiği Hindistan ise İngiltere vesayeti altında olan ve ABD’nın sözünden çıkmayan bir ülke.

Şu anda BMGK’de veto yetkisi olan 5 üyeden 4’ü Hristiyan ülkelerden oluşuyor. Daimî üyelerden İngiltere’nin 68, Fransa’nın 67 milyon nüfusu bulunuyor ve bunların veto yetkisi var.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), veto yetkisine sahip beş daimî üye ve iki yıl süreyle seçilen on geçici üyeden oluşmaktadır.

BMGK'nın beş daimî üyesi; Çin, Birleşik Krallık, Fransa, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri'dir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGA) tarafından iki yıllık dönemler için seçilen geçici üyeler, BMGK'nın diğer üyeleridir.

 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.