ABD, Çin ve Rusya Yapımı Teknolojileri Araçlarda Yasaklıyor

ABD, güvenlik riskleri nedeniyle Çin ve Rusya'da üretilen belirli donanım ve yazılımların otomobiller, kamyonlar ve otobüslerde kullanımını yasaklamayı planlıyor.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, bu planların "hedefe yönelik ve proaktif" adımlar olduğunu, ülkenin güvenliğini koruma amacını taşıdığını ifade etti.

Raimondo, "Modern araçlarda kameralar, mikrofonlar, GPS izleme sistemleri ve diğer internet bağlantılı teknolojiler mevcut. Bu verilere erişebilecek yabancı bir düşmanın, ulusal güvenlik ve vatandaşların gizliliği için ciddi bir tehdit oluşturabileceğini görmek zor değil" şeklinde konuştu.

Çin'den Karara Tepki

Çinli yetkililer, ABD'nin "ulusal güvenlik" tanımını genişleterek Çinli firmaları haksız yere hedef aldığını dile getirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, "ABD’nin ulusal güvenlik kavramını genişletmesine ve Çinli şirketlere yönelik ayrımcı eylemlerine karşı çıkıyoruz" dedi ve ABD'yi "Çinli işletmeler için açık, adil ve şeffaf bir iş ortamı sağlamaya" çağırdı.

Bu teklif, Beyaz Saray’ın Çin’in otomotiv tedarik zincirindeki etkisini sınırlama çabasının en son adımı olarak dikkat çekiyor. Daha önce ABD, elektrikli araçlar, bataryalar ve diğer ürünler için Çin’e karşı ek vergiler uygulamış ve Çin yapımı yük vinçlerinin ithalatını siber güvenlik riskleri nedeniyle yasaklamıştı.

Yasakların 2027 model yılıyla birlikte yazılımda, donanımda ise üç yıl sonra yürürlüğe girmesi planlanıyor. Bu süre, otomotiv sektörünün tedarik zincirlerini yeniden yapılandırmasına olanak tanıyacak.

Otomotiv İnovasyon İttifakı Başkanı John Bozzella, şu an itibarıyla ABD'ye Çin'den gelen yazılım ve donanımın "çok az" olduğunu belirtti ve bazı şirketlerin yeni tedarikçiler bulma ihtiyacı olabileceğini ifade etti. Bozzella, "Bu kurallar, bazı otomobil üreticilerinin geçiş yapabilmesi için yeterli süre sağlayacak, ancak diğerleri için bu süre yeterli olmayabilir" dedi.

İttifak, nihai kurallar oluşturulurken görüşlerini paylaşmaya devam edeceğini de ekledi.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA