ABD Halkının Silahlanma Yarışında Yeni Boyut; Sabotaj Eğitimi

İç savaş senaryoları gündemde. Yaklaşık 340 milyon nüfusu olan ABD’de 440 milyon civarında silah sivil halkın elinde. Bunların yaklaşık 20 milyonu ağır silahlardan oluşuyor.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Ocak ayında Donald Trump'ın göreve başlamasından bu yana on binlerce kişi, 1944'te bir ABD istihbarat ajanı tarafından II. Dünya Savaşı sırasında müttefik direnişine yardım etmek için yazılan bir rehber olan "Basit Sabotaj Saha El Kitabı"nı indirdi. Yeni keşfedilen popülaritesi, yeni başkandan gelen idari emir dalgalarına karşı ortaya çıkan taban muhalefetinin ortasında geliyor.

Sekiz yıl sonra Trump'ın Beyaz Saray'a dönüşü, bu kez kurgu olmayanlar kategorisinden onlarca yıllık başka bir yayına olan ilgiyi ateşledi.

“Basit Sabotaj Sahası El Kitabı”, 1944 yılında, CIA'in öncülü olan ABD Stratejik Hizmet Ofisi (OSS) tarafından hazırlandı ve 1 Şubat'ta, açık kaynaklı ücretsiz ve kamuya açık e-kitapların indirilmesi için dünyanın en büyük platformu olan Gutenberg Projesi hakkında en popüler kitap haline geldi.

Amerikan casusları, İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Avrupa'da görev yaparken bu kılavuzu kullanmıştı.

Hollanda Leiden Üniversitesi İstihbarat Çalışmaları doçenti Simon Willmetts, "Bu, OSS yer görevlilerinin işgal altındaki bölgelerdeki vatandaşları işe alıp eğitmesi ve onlara yakalanma riskini en aza indirirken onlara basit ve etkili sabotaj teknikleri öğretmesi için bir araç olarak tasarlandı" diyor.

Ancak bu yılın Ocak ayının son haftasında, yani Trump'ın göreve başlamasından bir hafta sonra, 80 yıllık belge 160.000 kez indirildi. 2 Şubat'ta tek bir günde 34.000 indirme gerçekleşti.

Willmetts, 2008 yılında CIA tarafından gizliliği kaldırılan 20 sayfalık yayının "bir fabrikayı veya köprüyü havaya uçurmak gibi büyük karmaşık operasyonların aksine, sıradan sabotajları sade ve basit bir şekilde sunan bir belge olduğunu" söylüyor.

Kılavuza göre, "basit" sabotaj normal vatandaşlar tarafından günlük nesneleri kullanarak gerçekleştirilebilir ve "yaralanma, tespit edilme ve misilleme riskini en aza indirecek şekilde gerçekleştirilebilir".

Muhtelif günlük durumlarda, özellikle işyerinde, genellikle beceriksiz "hatalar" yaparak veya diğer çalışanlar arasındaki anlaşmazlıkları gidererek küçük ölçekli sabotaj fırsatlarının nasıl tespit edileceğini ayrıntılarıyla anlatıyor. Kısacası, Willmetts, rehberin "sizi işyerinde beceriksiz olmanız konusunda eğitmek için iyi" olduğunu söylüyor.

Çok sayıda küçük jestin birleşerek kolektif güç oluşturabileceği fikri, ilk kez eski Çin Lideri Başkan Mao tarafından kavramsallaştırılan “pire savaşı” olarak da biliniyor. Dover, "Sürekli köpeğe dönüp büyük bir tahriş yaratan pirelerle bir benzetme var" diyor.

Bu belki de ABD istihbarat güçlerinin İkinci Dünya Savaşı sırasında savunduğu alışılmadık bir teknikti. Ancak Willmetts, "OSS'nin, pek çok orijinal fikir ortaya atan tüm bu ilginç yaratıcı insanlarla benzersiz bir geçmişi var" diyor. Donovan ayrıca casuslar için geçici bir kılık değiştirmenin nasıl sağlanacağını ayrıntılarıyla anlatan bir kılavuz da yazdı.

Willmetts, basit sabotaj fikrinin 2025'te yeni bir kitle bulmasının hiç de şaşırtıcı olmadığını söylüyor. "Kılavuz geçen yıl, Trump'tan önce, sessiz bırakma hareketiyle bağlantılı olduğu söylendiğinde zaten trend halindeydi" diyor.

Ancak artık ABD'deki siyasi manzara değişti ve konsept daha da geniş bir kitleye hitap edecek gibi görünüyor. Dover, "Hem düzene karşı savaşmak isteyen aşırı sağ hareketin, hem de şebekeden çıkmak isteyen hazırcıların ve aynı zamanda Donald Trump ve Elon Musk'un rakiplerinin bu çağrıyı anlayabiliyorum" diyor.

Trump karşıtları arasında direniş çağrıları artıyor. Sosyal medyada bazı federal çalışanlar işlerinde nasıl kalacaklarını tartışıyor ve aynı zamanda Trump'ın zorunlu kıldığı ve çalıştıkları kurumların tanınmayacak şekilde değişmesine neden olacak değişikliklere karşı çıkıyorlar.

Trump'ın ilk başkanlığı rakipleri arasında iç sorgulamayı tetiklediyse de, ikinci başkanlığı farklı - belki de daha çatışmacı - bir tepkiyi tetikleyecek gibi görünüyor.

Dover şöyle diyor: "'1984' gibi daha entelektüel bir kitabın aksine, bu sefer pratik bir rehber insanların şu anda bulunduğu duruma daha iyi uyuyor."

Yaklaşık 340 milyon nüfusu olan ABD’de, 440 milyon civarında silah sivil halkın elinde. Bunların yaklaşık 20 milyonu ağır silahlardan oluşuyor. Ülkede her geçen gün artan siyasi ve toplumsal gerilim nedeniyle insanlar artık silahlanma yarışını daha ileri düzeye çıkararak sabotaj eğitimi almaya başladı. Bu da ülkede iç savaş hazırlıklarının arttığı anlamına geliyor.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA