ABD, İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan’ın Washington'u Ziyaret Etme Talebini Reddetti

ABD dün, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın geçtiğimiz hafta Washington'u ziyaret etme talebini, ‘ABD vatandaşlarının tutuklanması da dahil olmak üzere İran'ın siciline’ ilişkin endişeleri gerekçe göstererek reddetti.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

ABD dün, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir geçtiğimiz hafta Washington'u ziyaret etme talebini, ‘ABD vatandaşlarının tutuklanması da dahil olmak üzere İran'ın siciline’ ilişkin endişeleri gerekçe göstererek reddetti.

Açıklamada, Abdullahiyan’ın New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sonrasında İran Konsolosluğunun İlgi Alanları Bölümünü ziyaret etmek istediği bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller, İran tarafının bu talebi yaptığını ancak Dışişleri Bakanlığı'nın bunu reddettiğini söyledi. Miller, “İranlı ve diğer yabancı hükümet yetkililerinin BM ile ilgili işler için New York'a seyahat etmelerine izin vermek zorundayız. Ancak onların Washington DC'ye seyahat etmelerine izin verme yükümlülüğümüz yok. İran'ın ABD vatandaşlarını haksız yere gözaltına alması ve terörizme devlet desteği vermesi göz önüne alındığında, bu talebin kabul edilmesinin ne uygun ne de gerekli olduğuna inanmadık” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta İran, ABD ile imzalanan ve aynı zamanda Washington'un müttefiki Güney Kore tarafından dondurulan 6 milyar dolar değerindeki varlıkların serbest bırakılmasını da öngören mahkum takası anlaşmasının bir parçası olarak ABD’li beş mahkumu serbest bıraktı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, takas anlaşmasının, 2015 yılında büyük güçler ile Tahran arasında İran nükleer programıyla ilgili olarak imzalanan anlaşmaya ilişkin müzakerelerin yeniden başlamasına benzer şekilde daha geniş bir diplomatik harekete yol açacağı yönündeki açıklamaları reddetti.

 

Kaynak: Şarkul Avsat

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA