İngiltere-ABD İstihbarat İlişkisi Sorgulanıyor
Poltico’da yer alan geniş bir haberde bu ilişkinin geleceği sorgulandı.
Habere göre, Trump’ın geçen ay Ukrayna ile istihbarat paylaşımı konusunda Beş Göz (Five Eyes) güvenlik ittifakındaki devletler de dahil olmak üzere kısıtlama kararı ve ABD istihbaratında devlet sırlarına ilişkin sızmalar ve sorumsuzlukları, Londra’da ABD ile istihbarat ilişkisinin masaya yatırılmasına sebep oldu.
ABD’nin Ukrayna’ya uyguladığı istihbarat paylaşımı yasağı, Ukrayna’nın Rusya ile mücadele kabiliyetini önemli ölçüde etkiledi. Başbakan Keir Starmer’ın sözcüsü ülkesinin ABD ile “savunma, güvenlik ve istihbarat konularındaki ilişkisinin ayrılmaz bir şekilde iç içe geçtiğini” açıklasa da Trump ABD’sinin ortak hedeflerden uzaklaşacağı beklentisi arttı.
Beş Göz ABD teknolojisine bağımlı
ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda arasında 2.Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan Beş Göz istihbarat ittifakı, Snowden sızıntılarıyla önceden de büyük darbe almıştı. Beş Göz içinde insan istihbaratına olan güvensizlik artarken dijital sinyal istihbaratı (SIGINT) giderek daha fazla önem kazandı.
Sinyal istihbarat topluluğu hem teknolojik olarak hem personel bakımından Beş Göz’e iyi entegre oldu ve neredeyse iç içe geçti.
ABD şirketlerinin Britanya’nın savunma, istihbarat ve sivil altyapısına entegrasyonu, kamuoyuna açıklananın ötesinde önemli boyutlarda.
Birleşik Krallık’ın güvenlik ve savunma alanındaki pek çok inovasyonu ABD tarafından finanse ediliyor ve Beş Göz müttefikleri için sivil ve askeri uygulamaları olan “çift kullanımlı” teknolojilerin geliştirilmesine ABD’den destek sağlanıyor.
Ancak bu durum, İngiliz altyapısının Amerikan etkisine fazlaca açık hale gelmesiyle eleştiriliyor.
Yeni Rol: İngiltere ABD’nin Yerine Geçebilir mi?
İstihbaratçılar en kötüsüne hazırlanılması, ABD’nin NATO’dan çekilmesi gibi ihtimaller için değerlendirmeler yapılması gerektiğini düşünüyor.
Bazı istihbaratçılar Beş Göz ilişkisinin “derinlere gömülü ve farklı şekilde yönetilen” bir ilişki olduğunu ve “politikacılar tarafından değil, profesyonel istihbarat başkanları” tarafından yönetildiği için “transatlantik ilişkide çözülecek en son şey” olacağını iddia ediyor.
Bazı istihbaratçılar, ABD’nin gelip Avrupa’yı kurtaracağına güvenerek kurulan eski NATO yapısının artık hiçbir inandırıcılığı bulunmadığına işaret ederek ABD’nin dışarıda kalacağı yeni bir modele ihtiyaç olduğunu söylüyorlar. NATO’nun mevcut yapısına olan inancın zayıfladığını ve İngiltere’nin Avrupa’da ABD’nin yerini alabilecek tek ülke olarak görüldüğünü belirtiyorlar.
İngiltere, NATO’daki etkisini artırmak için Fransa ile yakın çalışıyor ve Avrupa güvenliği konusunda aktif diplomasi yürütüyor.
Diğer İçerikler