ABD’nın Afganistan ve Irak işgali Sırasında Gizlediği Savaş Suçları Ortaya Çıkıyor

11 Eylül sonrası dönemde incelenen 781 vakanın en az %65'inde savaş suçu sayılacak olayların yaşanmadığı iddia edilse de, gerçekler ortaya çıkmaya devam ediyor.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

ABD'nin önemli yayınlarından New Yorker, Washington'ın Afganistan ve Irak'ta işlediği savaş suçlarına dair en geniş kapsamlı listeyi, 11 Eylül saldırılarının 23. yıldönümünde yayımladı.

Derginin araştırmacı gazetecilik odaklı podcast programı "In the Dark"ın üçüncü sezonunda, Hadisa katliamı detaylıca ele alınıyor.

2005 yılında Irak'ın Hadisa kentinde, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 24 sivili öldüren Amerikan askerlerinin neden ve nasıl ceza almadığını inceleyen New Yorker, bu olayın savaş suçlarına dair önemli bir örnek teşkil ettiğini ortaya koydu.

Podcast serisini desteklemek amacıyla konuya ilişkin en kapsamlı liste hazırlandı. New Yorker, bu listedeki bilgilere ulaşmak için yetkili kuruluşlara dava açmak zorunda kaldığını belirtti.

Liste, sivillere ayrım gözetmeksizin uygulanan şiddet, yaralı düşmanlara yapılan işkence ve infazlar, tutukluların istismarı gibi pek çok başlıkta örnekler içeriyor.

Ebu Gureyb Cezaevi'nde yaşanan işkence olayları tüm dünyada yankı bulmadan önce gardiyanlar hakkında "yeterli kanıt" bulunmaması, Bucca Kampı'ndaki genç erkeklerin "doğal sebeplerle" öldüğü iddiası ve hızlı araba kullandığı için öldürülen sivillerin hatırlatılmasıyla, Irak ve Afganistan'daki cezasızlğa dikkat çekildi.

Özel dosyada "askeri adalet sisteminin failleri nadiren cezalandırdığı" ve "ne adaletin ne de şeffaflığın sunulduğu" sonucuna varıldı. Soruşturmacıların, 1800'ü aşkın mağduru ilgilendiren 781 vakanın en az yüzde 65'inde, savaş suçu teşkil edecek bir olay yaşanmadığını savunduğu vurgulandı:

Birleşik Devletler'e dönen askerler, sivilleri ya da mahkumları öldürdüğünü sağlık çalışanları ya da kadınlara veya iş görüşmelerinde itiraf ediyor ve askeri soruşturmada bu iddiaların kanıtlanamaz olduğu kanaatine varılıyor.

New Yorker, 11 Eylül sonrasındaki vakalardan 781'ini tespit etse de gerçek rakamın çok daha fazla olabileceğini de hatırlattı.  

ABD ordusunun, 572 failin adının geçtiği 151 dosyada savaş suçlarına dair kanıt bulduğu ancak yalnızca 130 kişinin hüküm giydiği aktarıldı. Uzun hapis cezalarının çok nadir görüldüğünün de altı çizildi: 

Sorumlu tutulanların beşte birinden azı hapis cezası almış gibi görünürken ceza ortalaması yalnızca 8 ay. Komutanları, astlarının suçlarından sorumlu tutulmadı. 

Tecavüz edilen 14 yaşındaki bir kız çocuğunun ailesiyle birlikte katledilmesi, kurbanının kulağını saklayan Amerikan özel hareket askeri ve Ebu Gureyb Cezaevi işkenceleri gibi olaylarda soruşturmacıların kendilerini ceza vermek zorunda hissettiği ancak alınan kararların, iddiaların ciddiyetini karşılamaktan uzak görüldüğü bildirildi.

151 savaş suçu dosyasından 119'u Irak, 30'uysa Afganistan'la ilgili; ikisinin nerede geçtiği açıklanmadı.

56'sının saldırı, 39'unun cinayet, 30'unun istismar, 17'sinin çoklu cinayet, 6'sının soygun, ikisinin kaçırma, birininse cinsel saldırıyla ilgili olduğu belirtildi. 

 

Kaynak: Independent Türkçe

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA