ABD’nin Eski Büyükelçisi Koening Rumlara ve AB’ye Seslendi: Birleşik Kıbrıs Hayaldir, ABD’ye Artık Güvenmeyin
ABD’nin Eski Güney Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig, KNEWS ile yaptığı özel bir röportajda dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Kıbrıs’ta yeniden birleşmemin hayal olduğunu anlatan Koenig, “Samimiyetle, yeniden birleşmenin ufukta olduğunu zannetmiyorum. Bana göre daha önce savunulan çerçevede yeniden birleşme artık gerçekçi değil” dedi.
Koening sözlerine şöyle devam etti:
“Peki şimdi ne olacak? Her iki taraftaki Kıbrıslılar kısıtlamaları hafifleterek günlük hayatı kolaylaştırabilirler. Bu, genellikle yetersiz kalan takip gerektirir. İş birliği hayati önem taşır: Rum Kıbrıslılar buna inanmayabilir, ancak daha iyi bir gelecek için gerçek ortakları Türk Kıbrıslılardır. Çevresel zorluklar - kötüleşen yangınlar, su kıtlığı ve çölleşme - ada çapında bir müdahale gerektiriyor.
Uzaktaydım ve şu anki ABD duruşunu savunmuyorum; yeni büyükelçiye sormanız gerekir. Ancak benim görüşüme göre, daha önce desteklediğimiz çerçeve kapsamında yeniden birleşme şansı artık gerçekçi değil.”
“Son zamanlarda Kıbrıs'ta daha fazla ABD faaliyeti görüyoruz, özellikle Gazze'deki durumla birlikte. Barışı korumanın ötesinde, bu artan varlığı yönlendiren başka ne olabilir? Bu, ABD'nin Türkiye'ye yönelik politikasında bir değişime işaret ediyor olabilir mi?” sorusu üzerine Koenig, “ABD'nin bölgedeki müdahalesini tam anlamıyla barışı koruma olarak tanımlamazdım. Başlıca hedeflerimiz İsrail'i korumak ve gerçek bir tehdit olan İran'ın etkisini sınırlamaktır. Bölgede füzesavar donanma gemileri bulundurmak da dahil olmak üzere faaliyetlerimizin çoğu, geçen yıl 7 Ekim'den bu yana İsrail'i destekleme hamlelerimizin gösterdiği gibi, bu hedeflere odaklanıyor.
“Türkiye’ye gelince, ilişkimiz sürekli değişiyor. Erdoğan yönetiminde Türkiye, NATO veya nominal AB hedefleri ile tam olarak örtüşmeyen daha bağımsız, çok yönlü bir dış politika izledi. Bu yaklaşım Türkiye için başarılı oldu ve ABD kendisini genellikle öngörmekten ziyade tepki verirken buluyor. Artık Ankara ile güçlü bağlarımız yok ve açıkçası, bunun ötesinde Doğu Akdeniz için daha büyük bir ABD stratejisi görmüyorum.” dedi.
Geçtiğimiz hafta Facebook sayfasında Avrupa'ya "uyanması" ve özellikle savunma konusunda yalnızca ABD'ye bağımlı olmaktan uzaklaşması ve gerçek bir özerklik inşa etmeye başlaması çağrısında bulunan bir çağrı yazmasının sorulması üzerine Koenig şu ifadeleri kullandı:
Öncelikle Trump var. Bu tartışmayı yalnızca ona indirgemek istemesem de, ABD başkanı olarak yeniden seçilmesi önemli bir etken. Ulusal güvenlik atamaları konusundaki ilk kararları Avrupalıları derinden endişelendirmeli. Ekibinde şahinler ve eski neo-con'lardan oluşan bir karışım var ve bunların çoğu Fox News'da Trump'ın sadık savunucuları, birincil medya etkisi.
Özellikle rahatsız edici bir atama, Savunma Bakanı olarak Pete Hegseth'in atanması. Savunmada çok az politika deneyimi olan Hegseth'in etkisi, ABD askeri eylemleri hakkında aşırı açıklamalar yaptığı sağcı medyadan kaynaklanıyor. Ayrıca, savaş suçlarından hüküm giymiş Amerikan askerlerinin affedilmesini güçlü bir şekilde savundu, hatta Trump'ı, soğukkanlılıkla mahkumları infaz eden bir askerin mahkumiyetini bozmaya ikna etti. Bu, Avrupa'yı alarma geçirmeli, ancak Trump'ın başkanlığı daha geniş, uzun süredir devam eden bir sorunun yalnızca bir parçası: Avrupa'nın azalan küresel etkisi.” dedi.