Dünyada F-35 Savaş Uçakları Sorgulanmaya Devam Ediyor, Almanya ve Kanada F-35’lerden Vazgeçebilir

Almanya, Kanada ve Portekiz’de ABD’nin Avrupa’nın güvenliğini sağlama garantisi vermemesi ve Trump yönetiminin söylemleri nedeniyle F-35’e yapılan yatırımlar sorgulanmaya devam ediyor.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Avrupa ülkelerinin güvenliğini sağlama konusunda teminat vermemesi, kıtada Amerikan silahlarına bağımlılığı gündemin ana konusu yaptı.

Yeni Şafak’ın aktardığına göre, Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinde Airbus'ın eski başkanı ve Alman Dış Politika Topluluğu'nun (DGAP) başkanı Thomas Enders ile yapılan röportajda, "F-35'e kimsenin ihtiyacı yok" başlığıyla ABD yapımı savaş uçağı için "gereksiz" yorumu yapıldı. Gazeteye konuşan eski Airbus CEO'su Enders, Almanya'nın artık ABD yapımı F-35'leri satın almakta ısrar etmemesi gerektiğini belirterek 2022'deki siparişin de bir hata olduğunu savundu. ABD yapımı F-35'lerin on milyarlarca dolarlık satın alma maliyetlerine ek olarak milyarlarca dolarlık bakım ve yaşam döngüsü maliyetleri eklendiğinde son derece "gereksiz" olduğunu vurgulayan Thomas Enders, yeni jeopolitik koşullar altında siparişin iptal edilmesi gerektiğini belirtti.

Washington'ın F-35 üzerinde geniş kapsamlı erişim hakları olduğu iddialarına değinen eski Airbus CEO'su, "Amerikalıların bunu istedikleri gibi kapatabileceklerini biliyoruz. Tamamen bağımlı durumdayız" uyarısında bulunarak, Trump istediği zaman hiçbir F-35'in havalanmasına izin vermeyebilir. Bu sistem, böylesine Avrupa karşıtı bir Amerikan hükümeti varken büyük bir risk" değerlendirmesini paylaştı.

Öte yandan Portekiz ve Kanada da Trump yönetiminin politikaları karşısında F-35'lere ilişkin süreçleri işletmeye başladı. Portekiz F-35 Lightning II savaş uçağı tedarikine yönelik planlamalarını, ABD Başkanı Donald Trump’ın tutumu sebebiyle askıya aldığını geçen hafta cuma günü açıklamıştı.

Kanada Savunma Bakanı Bill Blair ise ülkesinin, ABD'den F-35 savaş uçakları satın almak üzere imzaladığı 19 milyar dolar tutarındaki anlaşmadan çekilerek başka seçeneklere yönelebileceğini belirtti.

ABD F-35'leri her an kilitleyebilir

F-35 Savaş Uçağı Projesi, 1 trilyon doları aşan maliyetiyle dünyanın en pahalı ve uzun süren silah üretim projesi olarak tarihe geçti.

Lockheed tarafından ilk F-35 savaş uçağı 2006 yılında tamamlanmış, testlerden sonra ilk defa 2011 yılında uçuşa başlamıştır. İhtiyaca göre sürekli yapılan eklemelerle uçak giderek hantallaşmış ve zaman içinde uçakta yüzlerce eksiklik ve hata tespit edilmiştir. F-35 Projesinin parça ve tedarik sorunları, bizzat ABD Savunma Bakanlığı (GAO) tarafından hazırlanan raporlarda yer almıştır.

F-35 Uçak Projesi ile ilgili en önemli eleştiriler arasında uçağa ait bilgilerin çalındığı iddiası yer almaktadır. Bilgi çalınması, ABD'nin teknolojik avantajını kaybettirmiş ve rakiplerine kendi gizli uçaklarını geliştirme fırsatı vermiştir.

F-35 müşterilerini asıl kaygılandıran husus ABD'nin bu uçakların kullanılmasına müdahale imkanının bulunması.

Singapur’un bu uçakları almadan hemen önce Hava Kuvvetlerine F-35 uçakları ile ilgili hazırlattığı raporda, ABD’nin ALIS (Autonomic Logistics Information System) sistemi ile bütün F-35’leri izlediğini ve bu uçaklara istediği an müdahale imkânı bulunduğunun belirtilmesi ortalığı karıştırdı. Raporda; bu sistemin büyük riskler içerdiği, potansiyel olarak uçakların kullanılmasına engel olabileceği ve ABD ile bir kriz olması durumunda her şeyin bu ülkenin insafına kalacağı da belirtiliyordu. ALIS (Otonom Lojistik Bilgi Sistemi) uzmanlar tarafından imal eden ülkeye bağımlı hale gelmeyi sağlayan bir yazılım olarak değerlendiriliyor ve “bu sistem devrede olduğu sürece, F-35ler ABD isteği dışında bir amaçla kullanılamaz” deniliyor.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA