Ekonomik Krizdeki ABD, Pentagon’u ve Bütçesini Küçültmelidir

“Silah Ediniminde Makul Kesintiler Yaparak ve Dünya Çapında Bir Dizi Askeri Üs ve Tesis Kapatarak Tasarruf Edebilir”

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Hopkins Üniversitesi’nde profesör ve eski bir CIA analisti olan Melvin Goodman, 14 Şubat’ta Counterpunch’ta yayınlanan Musk Pentagon'u İşgal Ettiğinde başlıklı makalesinde, ekonomik kriz ve borç batağı içindeki ABD’de “silah ediniminde makul kesintiler yapılarak ve dünya çapında bir dizi askeri üs ve tesis kapatılarak yüzlerce milyar dolar tasarruf edilebilir” görüşünü savunuyor.

ABD hükümeti, artan faiz oranları ve hükümet harcamalarının gelirleri önemli ölçüde aşması nedeniyle 2024 mali yılında şimdiye kadarki en büyük bütçe açıklarından biriyle karşı karşıya kaldı. 2024 mali yılında toplam hükümet harcamaları 6,75 trilyon dolar ve toplam gelir 4,92 trilyon dolar oldu ve 1,83 trilyon dolarlık bütçe açığı oluştu.

Makalesinde savunmadan tasarruf yapılması gerektiğini savunan Goodman, Amerika Birleşik Devletleri’nin ulusal savunmaya dünyanın geri kalanı kadar harcama yaptığını söylüyor. Şu anda, Amerika Birleşik Devletleri Pentagon'da yaklaşık 900 milyar dolar ve Gaziler Dairesi; İç Güvenlik Bakanlığı; Enerji Bakanlığı; ve İstihbarat Topluluğu gibi önemli kurumlarda ek 400 milyar dolar harcıyor. Silah ediniminde makul kesintiler yapılarak ve dünya çapında bir dizi askeri üs ve tesis kapatılarak yüzlerce milyar dolar tasarruf edilebilir. Amerika Birleşik Devletleri'nin dünya çapında 700'den fazla üssü ve tesisi varken Çin'in Afrika Boynuzu'nda bir denizaşırı üssü var; Rusya'nın ise Suriye'de iki üssü var ve bunlar Şam'daki yeni hükümetin tehdidi altında.

Pentagon bütçesinin araştırma ve geliştirme, tedarik, operasyon ve bakım ve altyapı dahil her yönü ek tasarruflar için incelenmelidir. Askeri maaşlardaki artışlara sınır getirilmesi 17 milyar dolarlık tasarruf anlamına gelirken, DoD sivil maaşlarının üç yıl boyunca dondurulması 15 milyar dolar tasarruf sağlayacaktır. İki ek itici güç, son birkaç yıldır kontrolden çıkan operasyon ve tedarik maliyetleridir. Askeri teçhizatı üslerimize taşımanın, özellikle de sınırlı lojistik altyapısı olan ülkelerde, çok büyük lojistik maliyetleri vardır.

Kongre Bütçe Ofisi (CBO), yıllar içinde "silah geliştirme ve satın alma maliyetlerinin tarihsel olarak Pentagon'un tahminlerinden ortalama %20-30 daha yüksek" olduğu sonucuna vardı. 21. yüzyılın ihtiyaçlarına uygun olmayan Soğuk Savaş sistemlerine her yıl onlarca milyar dolar harcanıyor. Maliyetli ve tartışmalı bir program olan F-35 savaş uçağı, Irak veya Afganistan'da kullanılmak için fazla karmaşıktı.

Deniz Piyadeleri'nin V-22 Osprey uçağı gibi, F-35 de maliyet aşımı, askeri kötü yönetim ve siyasi incelemenin olmamasıyla sorunlu bir program olduğunu iddia eden Melvin Goodman, donanma ve Deniz Piyadeleri için F-35 varyantları asla inşa edilmemeliydi diyor.

Hatta daha ileri giderek, bütçesi yaklaşık 55 milyar dolar olan Deniz Piyadelerinin 70 yıldan uzun bir süre önce gerçekleşen Kore Savaşı'ndan bu yana amfibi çıkarma yapmadığını, dünyada sayı ve kabiliyet açısından böyle bir Kolordunun başka hiçbir ulusta olmadığını belirtiyor ve bu piyadelere ihtiyaç olmadığını savunuyor.

Yine nükleer harcamaları eleştiriyor ve nükleer harcamaların küçük bir orduyu yeterli kılacağı ve tasarruf getireceğine dair hedefe ulaşılmadığını söylüyor. “Nükleer silahlara 7 trilyon dolardan fazla para ayırdık, bu da toplam savunma harcamalarının dörtte biri ila üçte birini temsil ediyor ve önümüzdeki 7 yıl için bir trilyon daha tahsis edildi. Amerika Birleşik Devletleri başlangıçta nükleer silahlar geliştirmeye başladığında, askeri-endüstriyel kompleks (yanlış bir şekilde) nükleer sistemlere yapılan büyük yatırımın daha küçük bir ordu ve donanmaya izin vereceği için genel bir tasarruf olacağını vurguladı. Bu arada, ordumuz (180 milyar dolar) ve donanmamız (230 milyar dolar) vergi mükellefleri için daha büyük ve daha maliyetli hale geldi.” iddiasında bulunuyor.

“Trump yönetimi Uluslararası Kalkınma Ajansı'nı ve onun önemli ekonomik yardım programlarını yok etmek için harekete geçerken, çeşitli askeri yardım programları büyümeye devam ediyor. ABD, askeri-endüstriyel-kongresel kompleksin bir başka yönünü temsil eden denizaşırı silah satışına hakim.” diyor.

“Son olarak, Trump Kanada, Grönland, Panama Kanalı ve şimdi de Gazze ile ilgili satın alımlarını sürdürürse savunma harcamalarına ne olacak?” diye çelişkiye vurgu yapıyor.

 

 

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA