Chicago Ekonomi Kulübü tarafından düzenlenen bir etkinlikte konuşan Powell, “Bunlar çok temel politika değişiklikleri. Bu konuda modern bir tecrübeye sahip değiliz” ifadelerini kullandı.
Powell’a göre, Trump yönetiminin şimdiye kadar açıkladığı gümrük tarifeleri, beklentilerin çok üzerinde bir seviyeye ulaştı. Fed Başkanı, bu belirsizliğin ABD ekonomisine kalıcı zararlar verebileceğini ve büyümenin zayıflaması, işsizliğin artması ve enflasyonun hızlanması gibi risklerin aynı anda ortaya çıktığını söyledi.
“Çift hedefli yetki alanımızdaki (enflasyon ve istihdam) amaçlarımızın birbirine zıt düştüğü bir senaryoyla karşı karşıya kalabiliriz,” diyen Powell’ın bu açıklamaları sırasında ABD borsalarında sert düşüşler yaşandı. Dow Jones 700 puan (yüzde 1.7), S&P 500 yüzde 2.5 ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq yüzde 3.5 oranında değer kaybetti.
Trump’ın uygulamaya koyduğu tarifeler, hem enflasyonu kontrol altında tutma hem de tam istihdam hedeflerini tehdit ediyor. Powell, Fed’in şimdilik beklemede kalacağını ve ekonomi verilerinin Trump’ın politikalarına nasıl tepki verdiğini gözlemleyeceğini belirtti.
Ancak birçok ekonomiste göre, Trump’ın “karşılıklı” tarifeleri devreye sokması halinde, enflasyonun hızlanması, işsizliğin artması ve büyümenin daha da zayıflaması kaçınılmaz olacak. Trump, bu tarihi vergi artışını Temmuz ayına ertelemiş durumda.
Trump'ın Gümrük Vergisi Hamleleri:
Buna ek olarak, bazı elektronik ürünler için geçici muafiyetler getirilirken, Trump, yarı iletkenler, ilaçlar, bakır ve kereste ürünlerine de ek vergi getirileceğini duyurdu.
TradeStation’ın küresel piyasa stratejisi başkanı David Russell, “Jerome Powell Trump’a karşı açık bir uyarıda bulundu. Bu, stagflasyon (durgunluk içinde enflasyon) tehdidine yönelik ciddi bir uyarı ve Fed’in faiz indirimi yoluyla Beyaz Saray’a destek vermeyeceğini gösteren net bir mesajdı” dedi.
Vergi Yükünü Kim Ödeyecek?
Trump, uyguladığı vergilerin yabancı ülkeler tarafından ödendiğini öne sürse de Powell bu iddiayı net bir şekilde yalanladı. Powell, “Bu vergilerin bir kısmı halk tarafından ödenecek” dedi. Ayrıca, bu politikaların işsizliği artırma ve enflasyonu körükleme ihtimaline dikkat çekti.
Fed’in, son olarak 1970’li ve 1980’li yıllarda karşılaştığı stagflasyonla yeniden yüzleşmesi gerekebilir. O dönemde Fed Başkanı Paul Volcker, enflasyonu dizginlemek için sert adımlar atmış ve bunun ekonomik bedeli ağır olmuştu.
Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, geçen hafta New York’taki bir etkinlikte yaptığı konuşmada, “Bir gümrük vergisi, arz şokudur. Bu, stagflasyonist bir şoktur ve Fed’in çift hedefini aynı anda olumsuz etkiler. Böyle bir şok için standart bir politika kitabımız yok,” dedi.
Powell ise böyle bir durumda, ekonomi her bir hedefe ne kadar uzaksa ve bu hedeflere ulaşmanın zaman çizelgesi ne kadar farklıysa, o doğrultuda bir değerlendirme yapılacağını söyledi.
Fed İzlemede Kalmayı Tercih Ediyor
Cleveland Fed Başkanı Beth Hammack, “Bu, para politikası açısından yönetilmesi zor bir risk seti. En iyi seçenek, veriler gelene kadar para politikasında sabit kalmak,” dedi.
Hammack ayrıca, enflasyon ve iş gücü piyasasındaki baskıların aynı anda arttığı bu dönemde, para politikasını dengelemek adına sabırla ilerlemenin en mantıklı yol olduğunu vurguladı.
Diğer İçerikler