Kanada ABD’ye Misilleme Olarak Yüzde 25 Vergi Getirdi

Kanada, ABD’nin çelik ve alüminyum ithalatına uyguladığı yüzde 25’lik gümrük vergisine karşı misilleme yapacağını, ABD’nin tarifeleri kaldırmaması halinde misilleme önlemlerini artıracağını duyurdu.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Maliye ve Hükümetlerarası İlişkiler Bakanı Dominic LeBlanc, Dışişleri Bakanı Mélanie Joly ve Yenilik, Bilim ve Sanayi Bakanı François-Philippe Champagne, düzenledikleri ortak basın toplantısında, ABD’den ithal edilen 29,8 milyar Kanada doları değerindeki çeşitli ürünlere yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu.

Yeni Vergiler Yarın Yürürlüğe Giriyor

Maliye Bakanı Dominic LeBlanc, yeni tarifelerin yarın gece 00.01 itibarıyla yürürlüğe gireceğini belirtti. Vergi kapsamına giren ürünler arasında spor ekipmanları, bilgisayarlar ve döküm demir ürünleri bulunuyor.

LeBlanc, Kanada’nın ABD’nin çelik ve alüminyum içeren diğer ürünlere de ek vergi getirme planına karşılık olarak yeni yaptırımlar uygulayabileceğini belirtti. "Bu zorlu ve belirsiz zamanların farkındayız. Ancak, Kanada işçilerini ve işletmelerini korumak için tüm araçları kullanacağız." dedi.

Ayrıca, Trump’ın Kanada’nın 51. eyalet olması yönündeki açıklamalarını "utanç verici" ve "yapıcı olmaktan uzak" olarak nitelendirdi.

"ABD, İmzaladığı Anlaşmalara Saygı Göstermeli"

LeBlanc, Trump yönetimiyle 2 Nisan'a kadar Kanada’ya uygulanan tarifelerin kaldırılması için müzakerelerin sürdüğünü açıkladı. ABD’nin tarifeleri kaldırmaması halinde Kanada’nın misilleme önlemlerini artıracağını duyurdu.

LeBlanc, ABD-Meksika-Kanada Serbest Ticaret Anlaşması’na (USMCA) atıfta bulunarak şu ifadeleri kullandı:

"ABD, imzaladığı anlaşmalara saygı göstermeli. Aksi takdirde, Kanada da ekonomik çıkarlarını korumak için gerekli tüm adımları atacaktır."

"Geri Adım Atmayacağız"

Kanada Dışişleri Bakanı Mélanie Joly, Kanada’nın gümrük vergileri karşısında güçlü bir duruş sergileyeceğini belirterek, "Bu günlük bir mücadele olacak. İlk tarifelerin sebebi olarak sınır güvenliği iddiaları öne sürülmüştü, şimdi ise ulusal güvenlik bahanesiyle yeni tarifeler getiriliyor." dedi.

Trump’ın "Kanada’nın 51. eyalet olması" yönündeki söylemine sert tepki gösteren Joly, "Bu açıklamalar, ekonomik baskıyla Kanada’yı ilhak etme girişiminin bir yansıması gibi görünüyor. Ancak, biz geri adım atmayacağız. ABD’ye karşı azami baskıyı uygulamalıyız, ancak aynı zamanda diplomatik çıkış yolları da oluşturmalıyız." ifadelerini kullandı.

"Kanada Sizin En İyi Dostunuz ve Müttefikinizdir"

ABD halkına doğrudan seslenen Joly, "Kanada sizin en iyi dostunuz, en iyi komşunuz ve en iyi müttefikinizdir. Kanada, ABD’nin en büyük ve en güvenilir ticaret ortağıdır." diyerek, iki ülke arasındaki ekonomik bağların Trump yönetiminin politikalarından etkilenmemesi gerektiğini vurguladı.

Kanada'da Dikkat Çeken Duvar Yazısı: "İhanet Eden Bir Dosttan Daha Büyük Düşman Yoktur"

ABD Başkanı Donald Trump’ın tehditlerine maruz kalan Kanada’da tepkiler sürerken, Calgary kentinde bir duvara yazılan yazı dikkat çekti.

Duvara sprey boyayla İngilizce olarak “There is no enemy like a friend betrayed” (İhanet eden bir dosttan daha büyük düşman yoktur) ifadeleri yazıldı. Yazının yanında üzeri çizilmiş bir ABD bayrağı yer alırken, bu mesajın Trump yönetiminin Kanada’ya yönelik politikalarına karşı bir tepki olduğu yorumları yapıldı.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA