Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ABD’nin Kanada’ya uyguladığı yeni %25’lik gümrük vergilerini sert bir dille eleştirdi.
ABD’nin en yakın müttefikine ticaret savaşı başlattığını belirten Trudeau, doğrudan Trump’a seslenerek, “Wall Street Journal ile aynı fikirde olmak benim alışkanlığım değil ama Donald, çok zeki bir adam olmana rağmen bunun çok aptalca bir şey olduğunu söylüyorlar.” ifadelerini kullandı.
Kanada'dan 155 Milyar Dolarlık Misilleme
Kanada, ABD’nin uyguladığı %25’lik gümrük vergilerine karşılık olarak 155 milyar dolar değerindeki Amerikan mallarına aynı oranda misilleme yapacağını açıkladı. Trudeau, bu vergilerin 30 milyar dolarlık kısmının hemen, geri kalan 125 milyar dolarlık kısmının ise 21 gün içinde uygulanacağını belirtti.
“Amerikan halkına sesleniyorum, bunu istemiyoruz. Sizinle dost ve müttefik olarak çalışmak istiyoruz, ancak hükümetiniz size bunu yapmayı seçti.” diyerek doğrudan ABD vatandaşlarına seslenen Trudeau, bu vergilerin hem Amerikalılar hem de Kanadalılar için ekonomik zorluklara yol açacağını vurguladı.
"ABD, Kendi Geleceğini Sabote Ediyor"
ABD’nin bu tarifelerle kendi ekonomisini de zora sokacağını belirten Trudeau, “Amerikalılar işlerini kaybedecek, market alışverişi, benzin, araba ve ev için daha fazla para ödeyecekler.” dedi.
Ayrıca, ABD’nin kritik mineraller, enerji, yapı malzemeleri ve gübre gibi hayati ithalatlara erişimini engellediğini ifade eden Trudeau, “ABD için yeni bir altın çağ başlatması gerekenler, kendi geleceklerini sabote etmeyi seçtiler.” diyerek Washington yönetimini eleştirdi.
"Bu Zor Olacak Ama Birlikte Atlatacağız"
Kanadalılara seslenen Trudeau, “Durumu olduğundan daha basit göstermeyeceğim. Birlik olup bunun üstesinden gelebiliriz ama bu zor olacak.” dedi. Yeni gümrük vergilerinin Kanadalı işçiler, işletmeler ve ekonomi üzerinde ciddi etkileri olacağını ancak hükümetin bu süreçte vatandaşlarını desteklemek için tüm araçlarını kullanacağını belirtti.
Trudeau, Kanadalıların ABD halkına değil, ABD hükümetine öfkeli olduğunu vurgulayarak, birçok Kanadalının artık ABD’ye tatile gitmekten veya Amerikan ürünlerini kullanmaktan vazgeçeceğini söyledi.
"ABD Marşını Yuhalamaya Devam Edeceğiz"
ABD ile spor müsabakalarına da değinen Trudeau, “Evet, muhtemelen Amerikan marşını yuhalamaya devam edeceğiz ama Amerikalılara şunu söyleyeyim: Sizi yuhalamıyoruz, takımlarınızı ve oyuncularınızı yuhalamıyoruz. Bize zarar vermek için tasarlanmış bir politikayı yuhalıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Trudeau, Kanada’nın öncelikli hedefinin bu yeni tarifelerin en kısa sürede kaldırılması olduğunu belirterek, ABD ile karşılıklı olarak gümrük vergilerinin kaldırılması konusunda her zaman müzakereye hazır olduklarını söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin en büyük ticaret ortakları Çin, Kanada ve Meksika'ya karşı sert gümrük tarifeleri uygulayarak küresel çapta bir ticaret savaşının fitilini ateşlemişti. Washington yönetimi, iki komşusu Kanada ve Meksika’dan gelen mallara %25 oranında yeni ithalat tarifeleri uygulamaya başladı.