Meta, ABD, Hindistan, Güney Afrika, Brezilya ve diğer bölgeleri birbirine bağlamayı amaçlayan dünyanın en uzun su altı kablo projesini inşa etme planlarını duyurdu.
Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi olan Meta, sosyal medyanın ötesine geçerek yapay zeka ve onu destekleyen altyapı dahil olmak üzere, teknoloji alanındaki varlığını genişletmeyi amaçlıyor.
Teknoloji şirketi, Waterworth Projesi Dünya'nın çevresinden daha uzun olan 50.000 kilometrelik (31.000 mil) bir deniz altı kablosunu kapsadığını söyledi.
Bu proje, bölgesel ekonomik işbirliklerini artırmayı, dijital katılımı kolaylaştırmayı ve teknolojik gelişmeler için fırsatlar yaratmayı amaçlıyor.
Hindistan'da dijital altyapıya yapılan yatırımların hızlanması ve ülkenin dijital ekonomi planlarının desteklenmesi öngörülüyor.
Şirket, geçtiğimiz on yıl boyunca 20'den fazla deniz altı kablosu geliştirdiğini belirtiyor. Bu kablolar, diğer sistemlerin aksine endüstri lideri olan 24 fiber çifti taşıyor.
İngiltere'de dış dünyaya bağlanan verilerin %99'u deniz altı kabloları üzerinden geçiyor, ancak bu kabloların saldırılara ve jeopolitik gerginliklere açık olabileceği endişeleri var. NATO, Baltık Denizi'ndeki gemilere yönelik güvenliği artırmak için bir misyon başlattı ve İngiltere Parlamentosu, deniz altı kablolarının güvenliğini sağlamak için ulusal dayanıklılığın yeterliliği hakkında kanıt toplama çağrısında bulundu.
Temmuz ayında, Tonga'da ada ağını birbirine bağlayan deniz altı internet kablosunun hasar görmesi sonucu büyük bir kısmı karanlığa gömüldü, bu da yerel işletmeler için ciddi bir kaos yarattı.
Meta, deniz altı kablosunu 7.000 metre derinliğe kadar döşemeyi ve yüksek riskli alanlarda gelişmiş gömme teknikleri kullanarak gemi çapaları ve diğer tehlikelerden kaynaklanacak hasarı önlemeyi planladığını açıkladı.
Meta CEO'su Mark Zuckerberg, Ocak ayında Facebook ve Instagram'da profesyonel bilgi kontrolünü sona erdireceğini ve sansür miktarını "önemli ölçüde azaltacağını" duyurdu, ancak bu açıklama geniş çapta eleştirildi.
Diğer İçerikler