Trump, Güney Afrika’dan Ne İstiyor?

Trump’ın Güney Afrika'ya tepkisinin sebebi, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa’nın beyazların elindeki tarım arazilerinin yüzde 30'unun 2030 yılına kadar siyahi çiftçilere devredilmesini öngören toprak politikası ve Washington'un müttefiki İsrail'e karşı açtığı soykırım davasıydı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

ABD Başkanı Donald Trump, 7 Şubat Cuma günü yayınladığı kararnamede, “adaletsiz ve ahlaksız uygulamaları devam ettiği sürece Güney Afrika'ya yönelik her türlü yardım ve desteğin durdurulmasını”, ABD Dışişleri Bakanı ile İç Güvenlik Bakanı da dahil olmak üzere ilgili bakanlık ve yetkililerden “Güney Afrika'daki Afrikalılar için Amerika Birleşik Devletleri Mülteci Kabul Programı aracılığıyla kabul ve yeniden yerleştirme de dahil olmak üzere insani yardıma öncelik vermelerini” emretti.

Trump’ın Güney Afrika'ya tepkisinin sebebi, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa’nın beyazların elindeki tarım arazilerinin yüzde 30'unun 2030 yılına kadar siyahi çiftçilere devredilmesini öngören toprak politikası ve Washington'un müttefiki İsrail'e karşı açtığı soykırım davasıydı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada,  "ABD, Güney Afrika hükümetinin ülkesindeki hak ihlallerinin yanı sıra ABD dış politikasını zayıflatmasını ve müttefiklerimize yönelik güvenlik tehdidi oluşturmasını destekleyemez" ifadesi kullanıldı.

Güney Afrika’nın 2024 tarihli Toprak Kamulaştırma Yasası

Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa'nın 24 Ocak'ta imzaladığı “2024 tarihli Toprak Kamulaştırma Yasası” 2030'a kadar en az 8 milyon hektar tarım arazisinin yeniden dağıtımını hedefliyor. Güney Afrika hükümeti, toprak mülkiyetindeki etnik eşitsizlikleri gidermek amacıyla “arazi kamulaştırma yasasının” kabul edildiğini açıklamasına rağmen Trump'ın kararnamesinde Pretorya hükümetinin politikası, beyaz azınlığı eşit istihdam, eğitim ve iş fırsatlarından mahrum bırakmayı ve “ırksal olarak tercih edilmeyen toprak sahiplerine” karşı şiddeti körüklemeyi amaçladığı iddia ediliyor.

Yaklaşık 63 milyonluk ülke nüfusunun yüzde 8'inden fazlasını oluşturan beyaz toplumun önemli bölümünü Hollanda kökenli "Afrikaaner" etnik grubu teşkil ediyor ve ülkenin beyaz çiftçilerinin büyük bölümü de Afrikaaner kökenlilerden oluşuyor.

Ülkede beyaz ırkçı apartheid rejiminin yıkılıp demokratik düzene geçilmesinin üzerinden 30 yıl geçse de ülke topraklarının büyük çoğunluğu hala beyaz çiftçilere ait bulunuyor. Resmi verilere göre, 122 milyon hektarlık yüzölçümüne sahip Güney Afrika'da, toprakların yaklaşık 100 milyon hektarı tarıma elverişli arazilerden oluşuyor ve 44 bin civarındaki beyaz çiftçi, ülkenin tarım arazilerinin yüzde 61'ine sahip bulunuyor.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı’nın tepkisi

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa yaptığı açıklamada ulusunun “zorbalığa boyun eğmeyeceğini” söyleyerek Trump’a karşılık verdi. Ramaphosa, ayrıca dünyanın “milliyetçilik ve korumacılığın, dar çıkarlar peşinde koşmanın” yükselişine tanık olduğunu belirtti ancak ABD'ye yönelik doğrudan bir şey söylemedi.

Afrikaaner toplumunun çeşitli STK'lerini buluşturan çatı kuruluş Dayanışma Hareketi'nden yapılan açıklamada, Afrikaanerlerin ABD'nin Güney Afrika'ya yaptırım uygulamasına karşı oldukları, hükümetler arası diplomatik anlaşmazlıkların bir parçası olmamaları gerektiği vurgulandı. Beyaz Afrikalıların STK’sı AfriForum Üst Düzey Yöneticisi, basına yaptığı açıklamada, ABD'de mülteci durumuna düşmeleri halinde kültürel kimliklerini kaybedecekleri belirtilerek, "Biz bu ülkenin yerlileriyiz ve hiçbir yere gitmiyoruz." ifadesini kullandı.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA