LGBTİ+ savunucuları, ABD Başkanı Donald Trump'ın çeşitlilik programları ve LGBTİ+’ya dair imzaladığı kararnamelerden endişe duyduklarını ve bunun diğer ülkelerde yürüttükleri faaliyetleri de etkileyebileceğini söylüyor.
Öte yandan aileyi muhafazakar değerleri savunan gruplar ise bu hamleden memnun ve bu alanlara bozgunculuk için aktarılan kaynakların artık başka yerlere aktarılabileceğini belirtiyor.
Kadın ve erkek var başka yok
"Kadınları toplumsal cinsiyet ideolojisi radikalliğinden korumak ve federal hükümette biyolojik gerçekliği tekrar hakim kılmak" adlı kararname, ABD'nin yalnızca iki cinsiyet tanıdığını belirtiyor: Erkek ve kadın.
Kararnameyle birlikte hükümet çalışanları bundan sonra tüm politikalar ve resmi belgelerde “toplumsal cinsiyet” yerine, “cinsiyet” kavramını kullanmak zorunda.
Pasaportların da dahil olduğu resmi belgelerde yalnızca doğumdaki cinsiyet yazacak. Bunun tanımı ise "doğumdaki değiştirilemez biyolojik sınıflandırma" olarak yapıldı.
Fesat şebekesinin musluğu kesiliyor
LGBTİ+ kirli küresel ağının yönetimi, Başkan Trump'ın yeni istikametinin "Küresel LGBTİ alanındaki tarihi ilerleyişi kartopu etkisiyle geri çevirebileceğini" söylüyor ve bunun, "Diğer ülkelerdeki benzer girişimlere de ilham olma ihtimalinden" endişe duyduklarını dile getiriyorlar.
Arjantin LGBTİ’yi yasaklamıştı
Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei de Trump gibi göreve başlar başlamaz Kadın, Toplumsal Cinsiyet ve Çeşitlilik Bakanlığını kaldırmış, ardından da Ayrımcılık, Yabancı Düşmanlığı ve Irkçılığa Karşı Ulusal Enstitü'yü kapamış ve bunların gerekçelerini de "gereksiz kamu harcamalarını kısmak" olarak açıklamıştı.
Kilise Trump’ın yanında
Trump’ın kararı, toplumsal cinsiyet kavramını eleştiren gruplar ve bazı dini gruplardan da destek alıyor. Voice of America'ya konuşan Nijeryalı rahip John Praise Daniel, cinsiyeti akışkan olarak değil de ikili (kadın ve erkek) olarak tanıyan bu kararı mutlulukla karşıladığını söyledi: "Bu kafa karışıklığına ihtiyacımız yok. Topluma doğruluk, düzen ve aklı-selimi geri getirin."
Dünyada ne kadar LGBT var?
Pew Araştırma Merkezi'ne göre ABD'de yetişkin nüfusun yüzde 1,6'sı kendilerini trans veya ikili olmayan (kendini ikili cinsiyet anlayışının sunduğu kadın ve erkek kategorilerinin içinde tanımlamayan) olarak kabul ediyor.
Statistica'nın 2023'te yaptığı küresel bir ankette de 30 ülkeden katılımcılar arasında bu oran % 3 gösterildi.
Bazı küresel hak savunucuları Trump'ın kararnamesinin, transların yeterince desteklenmediği ülkelerdeki taban örgütlenmelerini etkileyebileceğinden endişe ediyor.
ABD, küresel fesat şebekesini her yıl bütçe ayırarak destekliyor
ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'ndan (USAID), LGBTİ+'ları teşvik için her yıl finansal destek alıyordu. Kadınları ve toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen örgütler de yine USAID tarafından fonlanıyordu.
ABD, 2023’te aileyi ve toplumu bozan LGBTİ’cilere 2.6 milyar dolar dağıttı
Eski ABD Başkanı Biden'ın 2023 bütçesi, diğer ülkelerdeki toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen programlara 2,6 milyar dolarlık USAID desteği içeriyordu. Bu 2022'nin iki katından fazlaydı. Bu fonlar kesilince fesatçılar, dünyada eskisi kadar bozgunculuk yapamayacaklar.
Trump’ın cesur kararı başka ülkeleri de etkileyebilir
2014'teki bir Yüksek Mahkeme kararının ardından Hindistan üçüncü bir toplumsal cinsiyet olarak Hijra'yı tanıyor. Pasaportlarda ve resmi belgelerde kadın ve erkek yerine Hijra yazabiliyor.
İlk cesur kararı Rusya lideri Putin vermişti
Rusya Devlet Başkanı Putin, LGBT propagandasına karşı çıkarılan yasayı onayladı. Başkan Putin, geleneksel olmayan cinsel ilişki, pedofili ve cinsiyet değiştirme isteğine neden olabilecek enformasyon propagandasını yasaklayan yasayı 5 Aralık 2022’de onaylamıştı.
Rusya Yüksek Mahkemesi LGBTİ’yi “aşırılıkçı bir örgüt” olarak kabul etti
Bu yasanın yürürlüğe girmesinden sonra konu Yüksek Mahkemeye götürüldü. Rusya Yüksek Mahkemesi, "uluslararası LGBT (lezbiyen, gay, biseksüel ve transseksüel) hareketi"ni aşırılıkçı bir örgüt olarak kabul etti ve ülke genelindeki faaliyetlerini 1 Aralık 2023’te yasakladı.