Trump'tan Netanyahu'ya Zelensky Muamelesi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Washington’a umutla gitti, sessizlikle döndü. İç kamuoyunda her puan yitirdiğine ABD’ye gidip güç devşiren Netanyahu bu defa aradığını bulamadı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Trump yönetiminin ani davetiyle Washington’a çağrılan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ziyaretine ilişkin olarak İsrail basınında yer alan haberlerde, Trump'ın Beyaz Saray'da Netanyahu'yu kameralar önünde küçük düşürdüğü ve Netanyahu'nun görüşmeden eli boş döndüğü yorumları yapıldı.

İki liderin görüşmesi sonrası ne ortak basın toplantısı yapıldı, ne de elle tutulur bir açıklama geldi.

"Walla" internet sitesinde yayınlanan analizinde Barak Ravid, Netanyahu'nun "utanç verici ve küçük düşürücü" bir durumda kaldığını belirterek, "Netanyahu kendini İran'ın nükleer programı, gümrük tarifeleri meselesi ve Türkiye'nin Suriye'ye yerleşmesi gibi kritik konularda onu (Trump'ı) etkileyebilecek gerçek bir kabiliyetten yoksun bir şekilde buldu." ifadesini kullandı.

Dünkü görüşmenin İsrail Başbakanı'nın Trump ile bugüne kadar yaptığı en başarısız görüşme olduğunu kaydeden Ravid, Netanyahu'nun kameralar karşısında sadece oturduğunu, gülümsediğini ve Trump'ın ifadelerini sineye çekmek zorunda kaldığını yazdı.

Ravid, "Netanyahu kendisini Donald Trump'ın oyununda bir figüran olarak buldu. ABD Başkanı, yarım saatten fazla bir süre boyunca sanki konuğu setin bir parçasıymış ya da Netanyahu'nun o ünlü videoda söylediği şekilde bir saksı gibi otururken soruları yanıtladı." yorumunda bulundu.

Netanyahu'nun "ABD ile olan ticaret açığını ortadan kaldırma" sözünün Trump'ı etkilemediğini kaydeden Ravid, ABD Başkanı'nın İsrail Başbakanı'nı verilen askeri yardımları söz konusu ederek azarladığını aktardı.

Ravid, şubatta düzenlenen görüşmedeki mutluluğunun aksine Netanyahu'nun bu kez suratının düştüğünü belirterek "Netanyahu, dilini yutmuş gibi görünüyordu." diye yazdı.

“Maariv” gazetesinden siyasi analist Barsky: Netanyahu “ziyaretin sonuçlarını bulandırmakta ya da olayı unutturmakta zorlanacak”

“Maariv” gazetesinden siyasi analist Anna Barsky, “Trump’ın Netanyahu’yu canlı yayında aşağıladığını, Netanyahu’nun ziyarete ilişkin hedeflerinin bu görüşmede parçalandığını” yazdı.

Netanyahu’nun “kamuoyu önünde ziyareti başarı gibi göstermek için çabalayacağını, olayları lehine yansıtmak konusunda başarılı olduğunu” ifade eden Barsky, buna rağmen açıklamaların doğrudan kayıt altında yapılması karşısında Netanyahu’nun “ziyaretin sonuçlarını bulandırmakta ya da olayı unutturmakta zorlanacağını” belirtti.

Barsky, Netanyahu’nun Trump ile görüşmesini “Tek kelimeyle sürpriz, üç kelimeyle aşağılanmanın kıyısında bir sürpriz” diye tanımladı.

Netanyahu’nun “ABD’nin İsrail’e getirdiği yüzde 17’lik ek gümrük vergisini görüşmek” diye duyurduğu ziyaretinin konusunun aslında Washington’ın İran ile nükleer programına ilişkin müzakereler olduğuna dikkati çeken Barsky, ABD’nin İran ile doğrudan müzakerelere bu cumartesi başlayacağını “ev sahibinin, misafirinin yanında ilan ettiğine” dikkati çekti.

Barsky, Netanyahu’nun İsrail’in ABD ile ticaret hacmindeki farkı gidereceğini söylemesine rağmen Trump’ın “İsrail’e uyguladığı gümrük vergilerini kaldırıp kaldırmayacağı mesajı vermediğini, üstüne ABD’nin İsrail’e yılda 4 milyar dolar yardım yaptığını hatırlattığını” aktardı.

Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iyi ilişkilerine vurgu yaptığına dikkati çeken İsrailli yazar, Erdoğan’ın Netanyahu’yu sert ifadelerle eleştirdiğini hatırlattı.

Barsky, Netanyahunun tüm meseleleri tek seferde çözüp İsraildeki karışık duruma hanesinde puanlarla dönmek için yaptığı flaş ziyaretini, geride çok fazla soru işareti bırakıp az yanıtın geldiği utanç verici bir olayla tamamladığı” değerlendirmesinde bulundu.

“Yedioth Ahronoth”tan Itamar Eichner: Netanyahu’nun alelacele Washington’a uçmasının asıl nedeni sanılanın aksine gümrük vergileri değil, İran’la başlayacak müzakereler

İsrail’in “Yedioth Ahronoth” gazetesinde Itamar Eichner imzasıyla yayınlanan analizde de aceleye getirilen Trump görüşmesinin ardından Netanyahu’nun eve eli boş döndüğü yorumu yapıldı.

Netanyahu’nun alelacele Washington’a uçmasının asıl nedeninin sanılanın aksine gümrük vergileri değil, İran’la başlayacak müzakereler olduğu ve Trump’ın Netanyahu’yu İranlılarla yürütülen üst düzey müzakereler hakkında bilgilendirdiği belirtildi.

ABD ile İran’ın doğrudan görüşmesinin Netanyahu’nun duymayı umduğu şey olmadığı ve Trump’ın görüşmelerin başarısız olması halinde askeri saldırı tehdidini de gündeme getirmesinin İsrail Başbakanı tarafından onaylandığı kaydedildi.

Analizde, “(Gümrük) Tarifeler konusunda Netanyahu daha da aşağılayıcı bir yanıtla karşılaştı” ifadesi kullanıldı.

“Türkiye’nin Suriye’de artan etkisi konusunda” ise Trump’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı sevdiğini söylediğinin ve İsrail ile Türkiye arasında bir çatışmayı önlemek için arabuluculuk yapmayı teklif ettiğinin altı çizildi.

Netanyahu ziyaret öncesi yaptığı açıklamada, ABD’nin Suriye’deki nüfuz alanlarının yeniden şekillendirilmesinde ve İsrail-Türkiye arasında güvenlik anlaşmaları yapılmasında aktif rol alabileceğini umduklarını söylemiş, bu beklenti ile Washington’a gitmişti.

Ama Suriye konusu, ABD başkanı Trump’la yapılan toplantıda Netanyahu’nun beklentisine uygun olarak gelişmedi. Trump, makul olmasını ve Türkiye ile çatışacak hamlelerden uzak durmasını istedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun son Washington ziyareti, önceki ziyaretlerde görülen sıcak diplomasi ve güçlü ittifak görüntülerinden oldukça farklıydı. Önceki ziyaretlerde zafer görüntüleriyle dönen Netanyahu, bu kez Beyaz Saray’dan somut bir destek alamadan döndü. Netanyahu’nun önceki zafer havası, bu ziyarette yerini belirsizliğe ve diplomatik mesafeye bıraktı.

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA