Trump Türkiye'ye F-35 teslimatını yasaklayan tasarıya imza attı

Türkiye'ye yeni nesil savaş uçağı F-35'lerin teslimatını askıya almayı öngören tasarı Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump tarafından imzalandı

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

EURONEWS

New York'taki imza töreninde bir konuşma yapan Donald Trump yeni bütçe ile birçok alandaki silahların yenileneceğini belirtti. Amerikan başkanı "Nükleer silahlarımıza da bu bütçede ciddi bir yatırım yapıyoruz." dedi.

Pentagon'un Türkiye - ABD ilişkilerinin son durumuna ilişkin raporu beklenecek

Avrupa'daki Amerikan askeri varlığının da bu bütçe ile artırılacağını ifade eden Trump, uzay alanındaki askeri rekabete de dikkati çekerek ABD'nin Çin ve Rusya gibi rakiplerini kısa sürede yakalayıp geçeceğini savundu.

ABD Kongresi’nde son şekli verilen 716 milyar dolarlık savunma bütçesi Amerikan Kongresi'nde şekillendirildikten sonra imza için Beyaz Saray'a gönderilmişti.

Tasarının Trump tarafından imzalanmasının ardından 90 gün içerisinde Pentagon’un Türkiye-ABD ilişkilerinin durumuna yönelik bir raporu Kongre'ye sunması gerekiyor.

Söz konusu raporda, Pentagon’un Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almasının askeri ilişkilere etkisi ve F-35 yeni nesil savaş uçağı programından çıkarılmasının ABD sanayisi için yaratacağı sonuçların değerlendirilmesi bekleniyor.

Pentagon Türkiye'ye F-35 teslimatının durdurulmasına karşı

Ancak Pentagon F-35 teslimatının durdurulmasını istemiyor. ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Kongre üyelerine 7 Temmuz'da bu yönde bir mektup göndermişti.

Mattis, mektubunda Türkiye'ye F-35 uçaklarının satışının durdurulması girişimlerine karşı çıkmış ve bunun "tedarik zincirinde sıkıntıya neden olacağı ve uçak fiyatlarını yükseltebileceği" uyarısında bulunmuştu.

Türkiye projeye 2002 yılında dahil oldu

Türkiye, Amerikan Lockheed Martin tarafından geliştirilen Müşterek Taarruz Programı kapsamındaki beşinci nesil savaş uçağı F-35 Lightning II projesine 2002 yılında dahil oldu.

Türkiye’den projenin tedarikçileri arasında ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, AYESAŞ, Alp Havacılık, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) gibi şirketler bulunuyor.

Projede F-35 savaş uçaklarının bazı parçalarını tedarik etmekle yükümlü olan Türkiye, filosuna katmak üzere 116 adet uçak sipariş etti. Bu uçaklar için yapılacak toplam ödemenin 25 milyar dolar olduğu açıklandı.

F-35 yeni nesil savaş uçaklarından ikisi, ABD’de 21 Haziran’da düzenlenen törenle Türkiye’ye teslim edilmişti. Türk pilot ve teknik bakım ekibinin Arizona’daki askeri hava üssünde uçaklara yönelik eğitimi devam ediyor.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA