"Türkiye'nin yüzde 88'i ABD'yi dost olarak görmüyor"
Cumhuriyet'in aktardığına göre Varyans Araştırma İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerin de aralarında bulunduğu 25 ilde 23-26 Mayıs tarihleri arasında 4200 katılımcıyla yüz yüze görüşme yöntemiyle yapılan anket çalışmasında oy tercihinin yanı sıra gündemdeki konularla ilgili sorular da soruldu.
“Türkiye’nin menfaatleri açısından ABD ile dostluk ilişkilerini değerlendirir misiniz?” sorusuna katılımcıların yüzde 87.6’sı “Türkiye’nin dostu değildir” karşılığını verirken “Türkiye’nin dostudur” diyenlerin oranı yüzde 5.4’te kaldı.
Türkiye'nin FETÖ’cülük ile suçladığı kişilere sığınma hakkı veren ve bazı Türk siyasilerin seçim çalışmalarını yasaklayan Almanya için de benzer sonuçlar çıktı. Bu ülkeyi düşman görenlerin oranı yüzde 82.6 olurken, ‘dostumuz’ diyenler yüzde 8.6 olarak gerçekleşti.
TÜRK İNSANI AB'YE DE SICAK DEĞİL
Türkiye’nin menfaatleri açısından Avrupa Birliği ile ilişkileri “Türkiye’nin dostu değildir” seçeneği ile değerlendirenlerin oranı da yüzde 82.2. “Türkiye’nin dostudur” diyenler ise yüzde 8.1.
Türkiye’nin üyesi olduğu NATO konusundaki algı ise ABD ve AB’ye göre düşük. Katılımcıların yüzde 73.8’i birliği dost olarak tanımlamazken, aksi görüşte olanların oranı 14.6.
Türkiye halkının Rusya konusundaki algısı da araştırmada dikkat çekici unsurlardan biri old. 'Rusya Türkiye’nin dostu değildir' diyenlerin oranı yüzde 67.1 olurken aksi yönde fikir beyan edenler yüzde 23.3’te kaldı.İran’ın Türkiye’nin dostu olmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 64.4 olurken, aksi yönde cevap verenlerin oranı yüzde 22.8.
EN BÜYÜK SORUN EKONOMİ
Araştırmada katılımcılara “Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusu da yöneltildi.
Dolar kurundaki yükseliş, faiz tartışması, yüksek enflasyon gibi ekonomiyle ilgili gündem başlıklarının halkta da karşılık bulduğu görüldü. Ekonomi Türkiye’nin en büyük sorunu listesinde yüzde 32.5 ile ilk sırada yer alırken bunu yüzde 15.6 ile işsizlik, yüzde 7.0 ile eğitim, yüzde 5.5 ile adalet izledi.
Ekonomiyi en büyük sorun olarak gören katılıcımlardan Türkiye’nin geleceği ile ilgili soruya ‘olumlu’ cevabını verenlerin oranı da yüzde 42.8 oldu. ‘Olumsuz’ karşılığını verenler ise yüzde 38.6. Daha önceki araştırmalarda yüzde 56.6 olan ‘olumlu’ cevabının giderek düşmesi dikkat çekti.
Türkiye’nin ekonomisinin genel durumuyla ilgili değerlendirmede de benzer bir tablo ortaya çıktı. ‘Ekonomiyi olumsuz buluyorum’ diyenlerin oranı yüzde 55.4 olarak gerçekleşirken, ‘olumlu buluyorum’ diyenlerin oranı 14’te kaldı. ‘Kısmen olumlu buluyorum’ cevabı ise 28.2.