Venezuela’nın Ankara Büyükelçisi Yarın SDE’de Basın Konferansı Verecek
Büyükelçi Jose Bracho, ABD'nin ekonomik yaptırımları ve fiili darbe teşebbüsünün arka planını ve bundan sonra beklenen muhtemel senaryoları anlatacak ve medyanın sorularını cevaplayacak.
Venezuela bu sürece nasıl geldi?
Nicolas Maduro, Venezüella’nın efsane devlet başkanı Hugo Chavez tarafından Ağustos 2006 tarihinde ülkenin dışişleri bakanı olarak atandı ve bu görevini Ekim 2012’ye kadar sürdürdü. Latin Amerika siyasetinde etkin rol oynamaya başladı. Kendisi, milletvekili ve dışişleri bakanı olarak "Chavez'in iç çemberinin en yetenekli yönetici ve siyasetçisi" olarak tarif ediliyordu. 2012 cumhurbaşkanlığı seçimlerinden 3 gün sonra, 10 Ekim 2012 tarihinde, Chavez'in Başkan Yardımcısı olarak atandı.
Devlet Başkanı Hugo Chavez 5 Mart 2013 tarihinde kansere bağlı komplikasyonlar sonucu hayatını kaybetti. Yeni devlet başkanlığı seçimleri yapılana kadar Başkan Yardımcısı Nicolas Maduro, bir ay süre ile, geçici olarak başkanlık görevini devraldı. 14 Nisan 2013 günü yapılan seçimleri kazanarak devlet başkanlığına seçildi.
Seçildikten sonra Latin Amerika’da istikrarlı bir siyaseti gerçekleştirme amacı güden Maduro Hükümeti, ABD tarafından yaptırımlara maruz kaldı ve Latin Amerika’da istenmeyen yönetim ilan edildi. Ülkeye gerçekleştirilen ABD kaynaklı ekonomik müdahaleler enflasyonu ciddi boyutlara taşıdı. Ekonomik müdahaleler yönetimi değiştirmek için yeterli olmayınca ilk olarak 21.01.2018 tarihinde askeri bir darbe girişimi başlatıldı ancak başarısız oldu. 23.01.2019 tarihinde, ABD Başkanı Donald Trump ve destekçileri, Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido'yu ülkenin "geçici devlet başkanı" olarak tanıdığını açıklayarak seçilmiş iktidarı fiili bir şekilde ortadan kaldırmaya teşebbüs etti.