"Dış dünyaya binlerce dua, biz iyiyiz, sizde iyi olun İnşallah."
- Dr. Asaad'ın Son Sözleri
Gazze Şeridinde 10 aya yaklaşan çatışmalarda on binlerce insan hayatını kaybetti. Tarihin kaydettiği en şiddetli ablukanın altında devam etmekte olan ağır savaş ortamı, süreç içinde giderek bir soykırım niteliği kazanmıştır. İsrail ordusunun bütün dünyayı ayağa kaldıran ilkesiz ve kuralsız saldırı ve ablukası altında 2.3 milyon insan adeta bir can pazarında hayata tutunmaya çalışıyor. Bazı uzmanlar direkt olarak çatışma ve saldırılarda kullanılan ateşli silahlar ve diğer savaş teknolojileriyle öldürülen 40.000 Filistinliden çok daha fazlasının, abluka ve savaşın yarattığı katastrofinin yan etkileri dolayısıyla hayatını kaybettiğini ifade ediyor. Rakamlar gerçekten kan donduracak cinsten; ağır ablukanın, dayatılan açlık ve susuzluğun, yok edilen sağlık altyapısının ve daha onlarca etkenin yan etkileriyle birlikte 180.000’den fazla insanın hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.[1]
İsrail’in Gazze Şeridinde icra etmekte olduğu soykırım faaliyetinde bazı sektörlerin özellikle seçildiğini, dikkatle icra edilen saldırı ve suikastlarla bu sektörlerin önde gelenlerinin hedef alındığını söylemek için elimizde çok fazla kanıt ve gerekçe var. Öncelikle mesleki olarak dikkatle takip ettiğim, içinde onlarca meslektaşımın, arkadaşımın ve öğrencimin yer aldığı Gazze sağlık sektörüne yönelik saldırı ve yıkım gerçekten dikkat çekici. Gazze Şeridindeki iki tıp fakültesi, bu fakültelere bağlı çalışan üç eğitim ve araştırma hastanesi ve diğer 28 hastanenin tamamı, hedefli, kasıtlı ve programlı saldırılarla yok edilmiştir. Ama çok daha önemlisi bu eğitim ve sağlık altyapılarında çalışan bilim insanlarının, doktorların özellikle hedef alınmış olmasıdır. Gazze’de, bütün dünyaca tanınan, akademik çalışmalarıyla dünya bilimine katkı sunan çok değerli bilim insanlarının tek tek adeta vahşice avlanarak katledilmişlerdir. Bunlardan biri, seçkin bilim insanı Dr. Muhammed Atıf Dabour Asaad’tır.
Dr. Muhammed Atıf Dabour Asaad, 13 Şubat 1982'de Gazze’de doğdu. 13 Ekim 2023'teki zamansız şehadetine kadar mesleğindeki üstün başarıları, insanlara ve hastalarına karşı derin şefkati ve toplumuna bağlılığıyla iz bıraktığı bir yaşam sürdü.
Dr. Asaad'ın tıp yolculuğu, Kudüs Abu Dis'teki Al-Quds Üniversitesi'nden tıp alanında lisans derecesi ile başladı. Daha sonra histopatoloji alanında uzmanlaşarak bu alanda Ürdün ve Arap Board sınavlarında uzmanlık dereceleri aldı. Uzmanlığını ilerletme konusundaki kararlılığı ve çabaları ona histopatoloji ve onkoloji alanında uluslararası burslar sağladı. Bu burslarla sahasında önemli araştırmalar gerçekleştirdi, bilimsel yayınlar yaptı. Bu iki alanda sadece Gazze ve Filistin değil Arap dünyasında da tanınan ve birikimine başvurulan önemli bir bilim insanı oldu.
Kariyeri boyunca Dr. Asaad, birçok saygın tıp kurumunda görev yapmıştı. Profesyonel olarak Şifa Hastanesi, Devlet Hastanesi, Al-Buraq Hastanesi ve Kızılay Hastanesi’nde çalışmıştı. Klinik görevlerinin ötesinde, Gazze İslam Üniversitesi, Filistin Üniversitesi ve Al-Aqsa Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak gelecek nesil tıp profesyonellerinin eğitimine kendini adamış bir hocaydı aynı zamanda. Gazze İslam Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Temel Bilimler Bölüm Başkanlığının yanı sıra patoloji tanı merkezini işletti.
Dr. Asaad sadece kendini işine adamış bir hekim olasının yanı sıra, iyi bir aile babasıydı. Evli ve dört çocuk sahibi olan Dr. Asaad, spordan eğitime, siyasetten felsefeye kadar çok farklı alanlara yayılan entelektüel birikime sahip bir aydındı. Okumaya karşı derin bir sevgisi vardı, farklı alanlarda okumalar yapar, özellikle edebiyat, şiir ve romana özel bir ilgi duyardı. 2023 Ekim saldırılarının ilk haftasında okuduğu son kitap "Selahaddin'in Nesli Böyle Ortaya Çıktı ve Kudüs Böyle Geri Döndü" adlı kitaplardı. Gençlerle zaman geçirmeye, sadece üniversite amfilerinde değil edebiyat ve spor alanlarında da birlikte olmaya gayret ederdi. Özellikle futbol, Dr. Asaad'ın aktif ve interaktif yaşam tarzını yansıtan bir başka tutkusuydu. Spora olan sevgisi, disiplin ve dürüstlük duygusuyla iç içeydi.
Dr. Asaad'ın nezaketi ve cömertliği dillere destandı. Hayırseverliğiyle temayüz eden Dr. Asaad, kendisinden yardım isteyen herkese yardım ederdi. Paylaşmanın, vermenin, yoksula, yoksuna kucak açmanın insanın sadece ruhunu değil maddi, imkanlarını da genişlettiğini sık sık ifade ederdi. Şehadetinden sonra birçok aileyi gizlice desteklediği, yoksul öğrencilere burslar sağladığı, yoksullar ve yetimlere dair birçok hayır işinin merkezinde yer aldığı toplumun farklı kesimlerinde dile getirilmiştir. Yaptığı hayır işleri ve samimiyeti, ona toplumda önemli bir hayırsever olarak ün kazandırdı. Ona yakın olanlar, verici doğasının kendi rızkını ve bereketini nasıl genişlettiğini sık sık dile getirmişlerdir.
13 Ekim 2023'te, İsrail’in işgal planının bir parçası olarak aylardır uyguladığı; nüfusu Gazze içinde Kuzeye ve güneye sürme politikası ile yine ve yeniden Gazze sakinlerine, Salah al-Din Caddesi'nde belirlenen güvenli (!) bir koridor üzerinden güneye tahliye emri verildi. Kuzey Gazze’den ayrılmak zorunda kalan Dr. Asaad, bir hava saldırısında hedef alındı. Saldırı sonucu babası ve en büyük oğluyla birlikte şehit oldu, ailesinin geri kalanı ise ağır yaralandı.
Dr. Mohammed Atef Mohammed Dabour Asaad, ardında profesyonel başarılar, özverili hizmetler ve onu tanıyan herkes üzerinde derin etkiler yaratan bir miras bıraktı. Hayatı adanmışlığın, şefkatin ve direncin parlak bir temsili olan Dr. Asaad, tıp camiasına ve toplumuna yaptığı katkılar ile uzun yıllar boyunca hatırlanacaktır. Kayda değer başarılarla dolu ve cömert bir ruhun damgasını vurduğu hayatı trajik ama kahramanca sona erdi. Vefatı, ailesi, toplumu ve tıp camiası için derin bir kayıptır.
[1] Khatib R, McKee M, Yusuf S. Counting the dead in Gaza: difficult but essential. Lancet. Published online July 5, 2024. doi:10.1016/S0140-6736(24)01169-3
İntern Dr. Mohammad Al-Hajjar ve Gazeteci-Yazar Mustafa Ekici’ye katkılarından dolayı teşekkür ederim.
*Prof. Dr. Orhan Alimoğlu
İstanbul Medeniyet Üniversitesi