Bu yazı Ritu Sharma'nın The Eurasian Times’ta 28 Ağustos tarihinde yayınlanan makalesinden alıntılanmıştır.
Pakistan, Mürid Hava Üssü'nü hem Endonezya hem de Malezya'nın ilgilendiği Türk İHA'ları Akıncı'yı teslim almaya hazırlıyor. NATO'da dışlanmış bir statüye sahip olmasına rağmen Türkiye, İslam ülkelerinin önemli bir silah tedarikçisi haline gelerek Osmanlı günlerinin etkisini yeniden kazanıyor.
İslam ülkeleri açık bir şekilde Amerikan savunma ithalatından Türk platformu lehine vazgeçiyor. Kara platformları, Türk savunma sanayisinin en büyük teknolojik ihracat kategorisi olup, bunu askeri uçak, silah ve mühimmat satışları takip etmektedir. Benzer şekilde Türkiye, İngiltere'nin bomba rafı teknolojisinin desteğiyle inşa edilen Bayraktar TB-2 başta olmak üzere, silahlı insansız hava araçları alanında uluslararası pazarda kendisini önemli bir oyuncu olarak konumlandırdı.
Son zamanlarda Pakistan, Endonezya, Malezya, Azerbaycan, Maldivler ve hatta Suudi Arabistan silah tedariki konusunda ağırlıklı olarak Ankara'ya yöneldi. Türkiye savunma ihracatı pazarında kendine bir yer edindi.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) tarafından üretilen Bayraktar Akıncı ve Anka insansız hava araçları ile Baykar Teknoloji tarafından üretilen Bayraktar TB2 insansız hava araçları, ülkenin lider savunma üreticisi olarak itibarını perçinledi.
Endonezya, Türkiye'den yerli olarak geliştirilen 45 adet Atmaca gemisavar güdümlü füzesi ve ordusu, hava kuvvetleri ve donanması için 12 adet Anka İHA'sı satın almaya karar verdikten sonra Bayraktar TB2 İHA'sına ilgi gösterdi. 12 adet Anka drone'un 2025 yılına kadar teslim edilmesi bekleniyor. Endonezyalı yetkililer daha önce Baykar Teknoloji tesislerini ziyaret ederek insansız savaş hava aracının uçuş gösterimini izledi.
Endonezya Donanması, TAI tarafından üretilen Bayraktar Akıncı ve Anka SİHA'ların satın alınmasına ilgi gösterdi. Baykar ve TUSAŞ, Endonezya'nın Dirgantara Endonezya havacılık firmasıyla da işbirliği yapmaya hazırlanıyor.
Türkiye, Amerikan yapımı AGM-84 Zıpkınlarının yerine geçecek Atmaca füzesini geliştiriyor.
Bir diğer İslam ülkesi Pakistan da Nisan 2023'te 6-7 civarında Akıncı A İHA'sını teslim alarak aktif olarak konuşlandırdı. İkinci dilimde ise üstün motorlarla donatılmış Akıncı B insansız hava araçlarının teslim alınması bekleniyor.
Komşu ada ülkesi Maldivler, ada ülkesinin deniz bölgesini izlemekle görevli yeni Hava Kuvvetleri için Türk yapımı üç Bayraktar TB2 insansız hava aracını da hizmete aldı. Bayraktar TB2 şu anda 33 ülke tarafından kullanılıyor ve küresel filo geçtiğimiz Aralık ayında toplam 750.000 uçuş saatine ulaştı. Üretici Baykar, 2023'te 1,76 milyar dolarlık rekor ihracat açıkladı.
Çatışmalar Türk İHA'larına Talebi Artırıyor
Ukrayna'daki savaş başlamadan önce yaklaşık 14 ülke TB2 insansız hava araçlarını kullanıyordu. Ancak Ukrayna savaşının ardından gelen PR saldırısı, TB2 insansız hava araçlarının karadan havaya füzeler gibi ekipmanları ortadan kaldırdığını ve Moskova güçlerindeki diğer uçak ve topçu hedeflerine yardım ettiğini gösterdi.
Ukrayna, Rus kuvvetlerine yönelik TB2 saldırılarına ilişkin propaganda videoları hazırladı; bunlara dronların savaş alanındaki cesaretini öven akılda kalıcı bir şarkı da dahil.
Bu, TB2'ler için daha fazla müşteri kazandı. Drone'lar, bir zamanlar Batılı ülkeler tarafından korunan dünyanın en küçük ordularına ölümcül teknoloji vaat ediyordu.
ABD'li milletvekilleri bile Türk İHA'sını Ukrayna için hayati bir silah olarak sınıflandırdı. Litvanya'da yakın zamanda düzenlenen bir kitlesel fonlama kampanyası, Ukrayna'nın başka bir TB2 satın almasına yardımcı olmak için üç buçuk günde 5,4 milyon dolar topladı.
Ukrayna'dan önce Azerbaycan bu insansız hava araçlarını Ermenistan'a karşı başarıyla konuşlandırmıştı.
2023 yılında Suudi Arabistan, iki ülke arasındaki en büyük savunma sözleşmesi olan Türk insansız hava araçlarını satın almayı kabul etti. Akıncı insansız hava araçları Suudi Arabistan'ın hava ve deniz kuvvetlerinde kullanılacak. Son sipariş, Suudi Arabistan'ı, Katar ve Kuveyt'ten sonra Türk Baykar insansız hava araçlarının Körfez'deki onaylanmış üçüncü operatörü haline getiriyor.
Gelinen noktada İHA'lar sadece askeri bir platform değil aynı zamanda Türkiye savunma pazarının da hakim oyuncusu olduklarını gösterdi. Baykar, 2023 yılında Türkiye'nin ihracatının 1,7 milyar dolarını (54,6 milyar TL) tek başına gerçekleştirdi.
Türkiye’nin Çeşitlendirilmiş İhracatı
Türkiye’nin füzeleri de insansız hava araçlarının yanı sıra pek çok müşteri buldu. Kasım 2022'de Türkiye'nin füze üreticisi Roketsan, Türkiye'nin Bora-1 SRBM'sinin ihraç versiyonu olan Khan kısa menzilli balistik füzesinin tedariki için Endonezya ile bir sözleşme imzaladı. Bu, Endonezya'yı Türk kısa menzilli balistik füzesinin ilk yabancı operatörü yaptı.
Türkiye, 1974'te Kıbrıs'a müdahalesinin ardından ABD ve NATO müttefiklerinin uyguladığı silah ambargosunun ardından 1980'lerden bu yana savunma sanayisini inşa ediyor. Güçlü bir savunma sanayisi vizyonu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan döneminde ivme kazandı.
MİLGEM Projesi'nin dördüncü gemisi olan Kinaliada Korvetinin denize indirilmesine ilişkin açılış töreninde konuşan Erdoğan, şunları söyledi: ''Bugün dünyanın en büyük 100 savunma şirketi arasında beş firmamız var. Bu sayı inşaAllah sürekli artacaktır. Hedefimiz 2023 yılına kadar savunma sanayinde dışa bağımlılığımızı tamamen sona erdirmek” dedi.
Görünen o ki Türkiye yavaş yavaş böyle bir hedefe doğru ilerliyor.
Türkiye’nin savunma sanayisinin gücü, NATO standartlarına uygun, son teknolojiye sahip yerli ürünlerin normal piyasa fiyatlarına göre daha ucuza sunulması, teknoloji transferi ve yerli üretim seçenekleri olmuştur.
Nisan 2023'te Türkiye, dünyanın silahlı insansız hava araçları taşıyan ilk gemisi olan en büyük savaş gemisi TCG Anadolu'yu denize indirdi. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) 2024'te yayınladığı bir rapor, Türkiye'nin silah ihracatının son dört yılda yüzde 106 arttığını ve bu durumun onu dünya çapında en büyük 11'inci silah ihracatçısı haline getirdiğini gösteriyor.
Rapora göre, Türkiye'nin silah ihracatı 2014-2018'den 2019-2023'e yüzde 106 artarken, aynı dönemde küresel silah ihracatındaki payı yüzde 1,6 oldu. SIPRI'nin belgelediği gibi bu, onu silah ihraç eden 66 ülke arasında dünyanın en büyük 11'inci ihracatçısı yapıyor.
2014-18 döneminde Türkiye'nin küresel silah ihracatından aldığı pay yüzde 0,7 oldu. Birleşik Arap Emirlikleri, 2019-23 döneminde Türkiye'den en fazla silah ithal eden ülke olurken, Türkiye'nin silah ihracatının yüzde 15'ini gerçekleştiren Birleşik Arap Emirlikleri'ni, yüzde 13 ile Katar ve yüzde 11 ile Pakistan takip etti.
Ankara, uçaklar, zırhlı araçlar, gemiler ve füzeler de dahil olmak üzere bir dizi konvansiyonel silah ihraç ediyor. Ancak SIPRI'nin bildirdiğine göre Türkiye, kendisini bazı niş silah gruplarında yeni ortaya çıkan bir tedarikçi olarak konumlandırmadaki başarısına rağmen, başta motorizasyon olmak üzere hâlâ Batı teknolojilerine bağımlı.
F-35 geliştirme programından çıkarılan Türkiye, ilk uçuşunu gerçekleştiren 5'inci nesil savaş uçağını geliştirme yoluna girdi. Azerbaycan ve Pakistan'ın kalkınma programına katılma konusunda istekli olduğuna dair raporlar var.
Pakistan'ın, Temmuz ayında resmi olarak programa katılan Azerbaycan'ın ardından 2023 yılında KAAN programına katılacak ikinci yabancı ortak olabileceği yönünde haberler var. Pakistan Hava Kuvvetleri (PAF), TAI TF-X'e birkaç kez ilgi gösterdi; 2019'da Pakistan Havacılık Kompleksi'nin (PAC) o zamanki başkanı Hava Mareşal Ahmer Shahzad'ın, "Türkiye'nin T-FX'i PAF'ın istekleriyle uyumlu" dediği bildirildi.
Türkiye'nin dört yıllık firması ASFAT olarak bilinen Askeri Fabrika ve Tersane İşletme A.Ş., ihracat sektöründe şimdiden ses getiriyor. En büyük projelerinin çoğu denizcilik sektöründen gelse de, bundan sonra Avrupa, Asya ve Orta Doğu ülkeleri için uçak bakım ve revizyonunda bir merkez olmayı umuyor.
Türk ordusuyla çalışmanın yanı sıra şirketin devam eden en büyük projesi Pakistan kuvvetleriyle, İslamabad donanmasına dört gemi sağlamaya yönelik 1,5 milyar dolarlık bir anlaşma. ASFAT'ın ayrıca Azerbaycan ve Burkina Faso ile MEMATT mayın tarama gemilerine yönelik projeleri ve Airbus ile nakliye uçağı güçlendirme anlaşması bulunuyor.
Türkiye, 230 çeşit ürünü farklı coğrafyalarda 185 ülkeye ihraç ediyor. Türkiye, Ukrayna'daki savaş nedeniyle silah ithalatını artıran Avrupa'nın askeri mühimmat ihtiyacını karşılıyor ve bu, Türkiye'nin Avrupa'nın gelişen savunma ve güvenlik mimarisinde önemli bir oyuncu olarak rolünü yeniden güçlendiriyor.
* Ritu Sharma; on yılı aşkın süredir savunma ve dış ilişkiler üzerine yazıyor. Almanya Erfurt Üniversitesi'nden Çatışma Çalışmaları ve Barış Yönetimi alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. İlgi alanları arasında Asya-Pasifik, Güney Çin Denizi ve Havacılık tarihi bulunmaktadır.
Yazının orijinaline ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayınız.
Ottoman Days Back For Turkey? Ankara Regains Massive Influence In The Islamic World Thanks To Its Defense Industry
https://www.eurasiantimes.com/ottoman-days-back-for-turkey-ankara/
Diğer İçerikler