Taliban İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulmetin Kani, ABD’nin sadece Siraceddin Hakkani için değil, Taliban’ın diğer iki üst düzey ismi olan Abdülaziz Hakkani ve Yahya Hakkani için konulan ödülleri de kaldırdığını belirtti. Kani, Associated Press’e yaptığı açıklamada, “Bu üç kişi, iki kardeş ve bir kuzen” ifadelerini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın “Adalet İçin Ödüller” (Rewards for Justice) programında artık Siraceddin Hakkani’nin adı yer almıyor. Ancak Pazar günü itibarıyla ABD Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) internet sitesinde, Hakkani’nin arandığına dair posterin hâlâ yayınlandığı görüldü.
“Yapıcı Adımlar” Vurgusu
Taliban Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden Zaker Celali, Cuma günü Amerikalı mahkum George Glazman’ın serbest bırakılması ve ödül kararlarının iptal edilmesinin, iki tarafın da “savaş döneminin etkilerinden uzaklaşmaya” çalıştığını ve “ikili ilişkileri geliştirmek için yapıcı adımlar” attığını gösterdiğini söyledi.
Celali, “Afganistan ile ABD arasındaki son gelişmeler, iki taraf arasında pragmatik ve gerçekçi bir etkileşimin örneğidir,” dedi.
Bir diğer Taliban yetkilisi Şefi Azam ise bu gelişmeleri 2025 yılında başlayacak olan “ilişkilerin normalleşme süreci”nin bir işareti olarak nitelendirdi ve Taliban’ın Norveç’teki Afganistan Büyükelçiliğini kontrol altına aldığı yönündeki açıklamayı da buna örnek gösterdi.
Diğer İçerikler
Güney Kore Başbakanı Han Duck-soo, Azil Kararı İptal Edildikten Sonra Geçici Başbakan..
İlginç İddia: Çin’in Ukrayna’ya Gönderilecek Barış Gücüne Katılmak İstediği Öne Sürül..
Japonya'nın Başkenti Tokyo'da 11. Çin-Japonya-Güney Kore Üçlü Dışişleri Bakanları Top..