Nobel ödüllü Muhammed Yunus'un liderliğindeki Bangladeş geçici hükümeti, terörle mücadele yasası kapsamında uygulanan Cemaat-i İslami Partisi üzerindeki yasağı kaldırdı. İçişleri Bakanlığı, eski Başbakan Şeyh Hasina'nın yönetiminin son günlerinde, parti üyelerinin istifasına yol açan öğrenci ayaklanması sırasında huzursuzluk çıkardığını iddia ederek koyduğu yasağı, Çarşamba günü kaldırdı.
Geçici hükümet tarafından yayımlanan bir resmi gazete bildirisinde, Cemaat'in ve bağlı kuruluşlarının "terör faaliyetlerine karıştığına dair somut bir delil bulunmadığı" belirtildi. Parti, hükümet işlerinde kota sistemine karşı duran öğrencilerin protestoları sırasında şiddeti teşvik ettiğine yönelik suçlamaları reddetmiş ve yasağı "yasadışı, yargısız ve anayasaya aykırı" olarak nitelendirmişti.
İçişleri Bakanlığı yasağı kaldırarak partinin faaliyetlerine yeniden başlamasının önünü açtı. Ancak parti, seçimlere katılabilmek için Seçim Komisyonu'na kaydolmak zorunda.
Baskılardan Kaçınma Çabası
Milyonlarca destekçisi bulunan Cemaat-i İslami, Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu 170 milyonluk ülkede laik anayasayı ihlal ettiği gerekçesiyle yüksek mahkeme yargıçlarının kararıyla 2013 yılında seçimlere katılmaktan men edilmişti. 2013 yılında, gençlik grupları, sivil toplum kuruluşları ve laik siyasi partiler tarafından yönetilen Dakka'daki kitlesel bir ayaklanma, parti liderliğinin 1971'deki savaş suçlarındaki rolleri nedeniyle idam edilmesini talep etti.
Parti, ardından 2014, 2018 ve bu yılın Ocak ayında, güvenilir bir muhalefetin olmadığı, geniş çapta eleştirilen seçimlerden dışlandı ve 76 yaşındaki Hasina, beşinci dönemini kazandı.
Hasina hükümeti, öğrenci liderliğindeki protestolardan haftalar sonra, 1 Ağustos'ta, helikopterle Hindistan'a kaçmadan dört gün önce partiyi yasaklamıştı. Bangladeş Milliyetçi Partisi Genel Sekreteri Mirza Fakhrul İslam Alamgir, Hasina hükümetini, Birleşmiş Milletler tahminlerine göre 600'den fazla kişinin öldürüldüğü güvenlik güçlerinin baskısından dikkatleri başka yöne çekmeye çalışmakla suçlamıştı.
Cemaat-i İslami avukatı Şişir Monir, partinin, seçimlere katılabilmek için Bangladeş Seçim Komisyonu'na kayıtlarının geri verilmesi amacıyla gelecek hafta başında Yüksek Mahkemeye bir dilekçe sunacağını söyledi.
Cemaat-i İslami, 1941 yılında İngiliz sömürge yönetimi sırasında kuruldu ve 1971'de Pakistan'dan bağımsızlık savaşı sırasında Bangladeş'in bağımsız bir devlet olarak kurulmasına karşı kampanya yürüttü. Parti'nin üst düzey liderlerinin çoğu, 2013 yılından bu yana idam edildi veya hapsedildi; 1971 yılında işlenen insanlığa karşı suçlar, cinayetler, kaçırmalar ve tecavüzler de dahil olmak üzere bu suçlardan mahkum edildiler.
Bangladeş, komşu Hindistan'ın yardımıyla 16 Aralık 1971'de bağımsızlığını kazandı.
Kaynak: Al-Jazeera
Diğer İçerikler