Burgener, BM Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, Myanmar'ın iç savaşa doğru sürüklendiğini söyledi.
BM'nin ve ülkelerin Myanmar'da cuntayı kabul etmemesi gerektiğinin önemine değinen Burgener, yönetime darbeyle el koyan ordunun uzlaşı ve diyalogdan yana olmadığını vurguladı.
Burgener, Myanmar'da demokrasiye dönüş ve demokratik reform kapısı kapanmak üzere ifadesini kullandı.
Ülkedeki insani durumun ise son derece kötü olduğuna dikkati çeken Burgener, BM'nin insani yardım sağladığı kişilerin sayısının 1 milyondan yaklaşık 3 milyona çıktığını aktardı.
Myanmar'daki askeri darbe
Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.
Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.
BM'ye göre, Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 1000'in üzerinde kişi hayatını kaybetti, binlerce gösterici gözaltına alındı.
Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken, üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.
Diğer İçerikler
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Bangladeş Geçici Hükümet Başkanı Yunus’u Ağırladı: İşbi..
Güney Kore Başbakanı Han Duck-soo, Azil Kararı İptal Edildikten Sonra Geçici Başbakan..
İlginç İddia: Çin’in Ukrayna’ya Gönderilecek Barış Gücüne Katılmak İstediği Öne Sürül..
ABD, Afganistan İçişleri Bakanı Siraceddin Hakkani Hakkındaki 10 Milyon Dolarlık Ödül..