Adres :
Aşağı Öveçler Çetin Emeç Bul. 1330. Cad. No:12, 06460 Çankaya - Ankara Telefon : +90 312 473 80 41 - +90 530 926 41 13 Faks : +90 312 473 80 46 E-Posta : sde@sde.org.tr

Çin, dış politika kararlarında yapay zekadan yararlanmaya başladı

Çin yapay zeka teknolojisini ülkenin politikalarının belirlendiği süreçlerde kullanmaya başlayan ilk ülkelerden biri oldu.
Sde Editör
31 Temmuz 2018 12:29
A+
A-

South China Morning Post'un haberine göre, Pekin yapay zeka destekli diplomatik sistemlerin çeşitli prototiplerini geliştiriyor.,

Çin Bilimler Akademisi tarafından geliştirilen, henüz ilk aşamasında olan bu sistemlerden biri ülkenin dışişleri bakanlığı tarafından kullanılmaya başlandı. Uzmanlara göre, bu hamle ülkelerin stratejik hamle yetenekleri arasındaki uçurumu derinleştirebilir.

Çin Dışişleri Bakanlığı basınında yer alan haberleri doğrulayarak ileri teknolojinin insanların yaşam ve çalışma biçimlerinde büyük dönüşümlere yol açtığını, pek çok sektörde aplikasyonlardan yararlanıldığını anımsattı. Açıklamada dünya genelindeki bu eğilime bakanlığın aktif olarak adapte olacağı ifade edildi.

YAPAY ZEKA DİPLOMATLARA SEÇENEKLER SUNACAK

Çin'in ‘Kuşak ve Yol İnisiyatifi' hamlesinin çalışanlara diplomatik yükler getirdiği ve yapay zekadan daha çok bu alanda yararlanılacağı belirtiliyor.

Diplomatlar verecekleri kararlar öncesinde yapay zekanın sunacağı bir dizi seçenek, tavsiye ve ön raporu gözden geçirilebilecek.

Şangay Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü'nün üst düzey yöneticisi Feng Shuai, basına yaptığı değerlendirmede yapay zekânın "tutku, şeref, korku ya da diğer öznel faktörlere karşı bağışık" olacağını, "stratejik hedeflerle çatışan ahlaki faktörleri bile dikkate almayacağını" söyledi.

STRATEJİK HAMLE YETENEKLERİ ARASINDA UÇURUM DERİNLEŞECEK

Yapay zekanın ülkelerin stratejik hamle yetenekleri arasındaki uçurumu genişleteceği tahmininde bulunan Shuai, bu teknolojiden yararlanamayan yönetimlerin risk değerlendirmesi, strateji seçimi, karar verme ve yürütme verimliliği ve karar verme güvenilirliği gibi birçok açıdan mutlak bir dezavantaja düşeceklerini belirtti.

Ancak araştırmacılar tamamlanmamış veri, açıkça belirtilemeyecek hedefler gibi durumların yapay zeka kullanılırken sorun yaratabilecekleri konusunda uyarıyorlar. İstenilen sonuçları elde edebilmek amacıyla insanlar tarafından parametrelere müdahale edilebilmesi, yapay zekanın eğitim verisinde yanlılık, algoritma tasarımına dair sorunların da göz ardı edilmemesi gerektiği belirtiliyor.

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.