Hindistan Times gazetesinin haberine göre, Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Randhir Jaiswal, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Hotan iline bağlı iki yeni ilçe kurduğunu açıklamasına sert tepki gösterdi.
Jaiswal, Çin'e diplomatik kanallar üzerinden bir "protesto" mesajı ilettiklerini belirterek, oluşturulan "sözde" ilçelerin bir kısmının Hindistan’ın kontrolündeki Ladakh bölgesini kapsadığını ve bunun ülke sınırlarının ihlali anlamına geldiğini ifade etti.
Jaiswal, "Hindistan, Çin'in bölgedeki Hint topraklarını yasa dışı işgalini hiçbir zaman kabul etmemiştir." dedi.
Çin, 27 Aralık'ta Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Hı'ang ve Hıkang adında iki yeni ilçe kurulduğunu açıklamıştı.
Çin-Hindistan Sınır Anlaşmazlığı
Himalaya Dağları'nın çevrelediği 3.500 kilometrelik belirsiz sınır hattı, Çin ve Hindistan arasında uzun yıllardır egemenlik tartışmalarına neden olmaktadır. Dağlar, akarsular, buzullar ve karlı zirvelerle çevrili bu bölge, iki ülkenin karşılıklı hak iddiaları nedeniyle sık sık askeri ve diplomatik gerginliklere sahne oluyor. Çin, Hindistan'ın kuzeydoğusunda bulunan Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik alanı "Güney Tibet" olarak tanımlayarak bu topraklarda hak iddia ederken, Hindistan ise Çin'in Aksay Çin Platoları'ndaki 38 bin kilometrekarelik alanı işgal ettiğini savunuyor.
15 Haziran 2020'de Ladakh bölgesindeki Galvan Vadisi'nde Hint ve Çin askerleri arasında çıkan çatışmada 20 Hint askeri hayatını kaybederken, Çin de 4 askerinin öldüğünü açıkladı. Bu olay sınırdaki tansiyonu daha da artırdı ve her iki ülke bölgede askeri varlığını güçlendirdi. Hindistan karadan havaya füze savunma sistemi yerleştirirken, Çin tanklar ve obüsler konuşlandırdı. Gerginlik, kamuoylarında savaş söylemleriyle daha da tırmandı.
Çatışmanın ardından sınırdaki tansiyonu düşürmek amacıyla iki ülkenin askeri heyetleri arasında görüşmeler başlatıldı. Şubat 2021'den bu yana yapılan 21 tur görüşmede, Pangong Gölü, Gogra ve Galvan Vadisi'ndeki askerlerin karşılıklı olarak geri çekilmesi konusunda anlaşmalar sağlandı. Son olarak, 22 Ekim 2024’te taraflar, Ladakh bölgesinde geçici hudut olarak belirlenen Fiili Kontrol Hattı’nda karşılıklı devriye faaliyetlerinin düzenlenmesi konusunda uzlaştı. Bu adım, gerginliğin azaltılması yönünde önemli bir ilerleme olarak değerlendirilse de temel sınır anlaşmazlığı hâlâ çözüme kavuşmuş değil.
Diğer İçerikler
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Bangladeş Geçici Hükümet Başkanı Yunus’u Ağırladı: İşbi..
Güney Kore Başbakanı Han Duck-soo, Azil Kararı İptal Edildikten Sonra Geçici Başbakan..
İlginç İddia: Çin’in Ukrayna’ya Gönderilecek Barış Gücüne Katılmak İstediği Öne Sürül..
ABD, Afganistan İçişleri Bakanı Siraceddin Hakkani Hakkındaki 10 Milyon Dolarlık Ödül..