Çin Dışişleri Bakanlığı, Şi Cinping ile Joe Biden arasında Peru'nun başkenti Lima'da gerçekleştirilen Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Zirvesi çerçevesindeki görüşmeye ilişkin ayrıntıları paylaştı.
Açıklamaya göre, Şi, Tayvan meselesi, demokrasi ve insan hakları, Çin’in kalkınma modeli ve sistemi ile kalkınma hakkını “aşılmaması gereken dört kırmızı çizgi” olarak tanımladı. Bu konuların, iki ülke ilişkilerindeki en kritik güvenlik unsurları olduğunu vurguladı.
Tayvan Boğazı’ndaki barış ve istikrarın, Tayvan’ın bağımsızlığı yönündeki ayrılıkçı girişimlerle bağdaşamayacağını belirten Şi, "Eğer ABD tarafı, Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrarı koruma konusunda samimiyse, (Tayvan lideri) Lai Ching-te ve Demokratik İlerici Parti (DPP) otoritelerinin Tayvan'ın bağımsızlığını isteyen gerçek yüzünü açıkça görmelidir" dedi.
Şi ayrıca, ABD’ye Tayvan meselesini daha temkinli bir şekilde ele alma çağrısında bulunarak, Tayvan’ın bağımsızlığına karşı çıkılmasını ve Çin’in barışçıl yeniden birleşme hedefinin desteklenmesini istedi.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin halkının kalkınma hakkının görmezden gelinemeyeceğini ve hiçbir şekilde bu haktan mahrum bırakılamayacağını vurguladı. Her ülkenin ulusal güvenliğini sağlama hakkı olduğunu belirten Şi, ancak ulusal güvenlik kavramının sınırlarının aşırı genişletilerek diğer ülkeleri çevrelemeye ya da baskı altına almaya yönelik bir araç olarak kullanılmaması gerektiğini ifade etti.
Dünya genelinde artan çatışmalar ve benzersiz zorluklarla karşı karşıya kalındığını hatırlatan Şi, bu karmaşık ortamda büyük güçler arasındaki rekabetin temel bir çözüm yolu olamayacağını söyledi. Bunun yerine, işbirliği ve dayanışmanın insanlığın bu zorlukları aşmasında en etkili yöntem olduğunu dile getirdi.
Ekonomik bağların kesilmesi veya tedarik zincirlerinin bozulmasının sorunlara çözüm getirmeyeceğini belirten Şi, karşılıklı faydaya dayalı işbirliğinin ortak kalkınmanın anahtarı olduğunu ifade etti. "Yüksek çitli küçük bahçeler kurmak, büyük bir ülkenin yolu olmamalı. İnsanlığın refahı yalnızca açıklıkla ve paylaşmayla gelişir," diyerek işbirliğinin önemine dikkat çekti.
Diğer İçerikler
Bangladeş’in Geçici Hükümet Başkanı Türkiye’yi Teknolojik İşbirliğine ve Ülkesinde Sa..
Aliyev, Hamaney’den Özür Dilemesini İstemişti; Hamaney’nin Özel Temsilcisi Bakü’ye Gi..
Hindistan ile Sınır Gerilimi Yaşayan Bangladeş Otokar’dan Tank Alımı Yapmaya Hazırlan..