Güç Birliği Yapan Rusya ve Çin’den ABD’ye Gözdağı

Rus ve Çin stratejik bombardıman uçakları, Çukçi Denizi, Bering Denizi ve Kuzey Pasifik üzerinde beş saat süren ortak hava devriyesi gerçekleştirdi. Pentagon, bu iki ülkenin ilk kez birlikte uçtuğunu ifade etti.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Rus ve Çin stratejik bombardıman uçakları, Çukçi Denizi, Bering Denizi ve Kuzey Pasifik üzerinde beş saat süren ortak hava devriyesi gerçekleştirdi.

Beş saat süren ortak uçuşta Rus Tu-95 ve Çin H-6 uçaklarının Kuzey Pasifik'teki hareketleri Pentagon'u endişelendirdi. ABD Ordusu, Alaska'nın hava savunma tanımlama bölgesinde iki Rus Tu-95 ve iki Çin H-6 uçağını tespit ederek izledi. Kanada ve Amerikan avcı uçakları, Alaska kıyısındaki hava sahasında bu dört uçağı karşılamak üzere yönlendirildi.

ABD Savunma Bakanı Austin, Pentagon'da ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Charles Brown ile yaptığı basın toplantısında, NORAD'ın Alaska kıyılarında müdahale ettiği dört savaş uçağının "sürpriz olmadığını" belirtti ve bu bölgedeki gelişmeleri sürekli izlediklerini vurguladı. Ayrıca, bu iki ülkenin ilk kez birlikte uçtuğunu ifade etti.

Çin ise, kendisini "Yakın-Arktik" bir ülke olarak görerek, Kuzey Kutbu'ndaki varlığını genişletmek için, Rusya ile işbirliği de dahil olmak üzere çeşitli adımlar atıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı basın sözcüsü Matthew Miller, Rusya ve Çin'in işbirliğinin Washington'da endişe için yol açtığını belirtti.

Mayıs ortasında, Rusya'nın Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Çin'e yaptığı ziyaret sırasında, Çin lideri Şi Cinping ile bir ortak anlaşma imzalandı. Bu anlaşmada, askeri alandaki işbirliğinin genişletilmesi, düzenli ortak hava ve deniz devriyeleri gibi konulara değinildi.

Geçen yıl South China Morning Post, Rusya silahlı kuvvetlerinin son on yılda Çinli askeri güçlerle ortak yapılan askeri tatbikatlarda ana ortak haline geldiğini yazmıştı. Şi Cinping'in iktidara geldiği 2013 yılından Ağustos 2023'e kadar Çin ordusu 45 askeri tatbikat gerçekleştirdi ve bunların 20'sinde Rus kuvvetleri yer aldı.

Çin Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Çin ve Rus hava kuvvetlerinin yıllık işbirliği planı çerçevesinde Bering Denizi üzerinde "ortak stratejik hava devriyesi" düzenledikleri belirtildi. Çin askeri yetkilisi Zhang Xiaogang, bunun 2019'dan bu yana yapılan sekizinci benzer devriye olduğunu vurgulayarak söyledi. Zhang, "Bu eylemler üçüncü şahıslara karşı yöneltilmemiştir, mevcut uluslararası yasalar ve uluslararası uygulamalarla uyumludur ve mevcut uluslararası ve bölgesel durumlarla hiçbir ilgisi yoktur" şeklinde konuştu.

ABD daha önce Arktik stratejisini güncelledi. Pentagon tarafından yayımlanan belgede, Amerikan askerlerinin bölgede tatbikatlar yaparak savaş yeteneklerini sergileyecekleri hakkında açıklama yapmaktadır. Yaklaşım değişikliğinin nedenlerinden biri, Çin ve Rusya arasındaki işbirliğinin güçlenmesi ve ABD'nin bu işbirliğini sınırlamak istemesi olarak görülüyor.

Yayına hazırlayan: Aysılu Valiullina

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA