Güney Kore’de ABD Yanlılarının Darbe Girişimi Başarısız Oldu
Yerel saatle 23.00'te ulusal televizyonda yapılan sıkıyönetim açıklamasında güvenlik ve Kuzey Kore tehdidi vurgulansa da, kısa süre sonra Cumhurbaşkanı Yoon'un bu kararı bir dizi siyasi engellemeye yanıt olarak aldığı ortaya çıktı.
Uzmanlar, cumhurbaşkanının kendisine yönelik siyasi saldırıları bertaraf etmek amacıyla bu noktaya geldiğini ifade ediyor.
Ancak sıkıyönetim ilanı, parlamento dışında protestoları tetikledi. Milletvekilleri ise birkaç saat içinde bu kararın yasa dışı olduğunu belirterek karşı oy kullandı.
Peki neler oldu?
Cumhurbaşkanı Yoon, yaptığı konuşmada muhalefetin eleştirilerine değinerek, "devlet karşıtı ve kaos yaratan güçleri bastırmak" amacıyla sıkıyönetim ilan ettiğini ifade etti.
Alınan kararla, Güney Kore Ordusu’na geçici yetkiler devredildi ve parlamentoya askerler ile polisler yerleştirildi. Meclis binasının çatısına helikopterlerin indiği dikkat çekti.
Ayrıca ordu, parlamento önünde yapılan tüm toplantıların ve siyasi etkinliklerin yasaklandığını duyurdu. Medyanın da ordunun denetimi altına alınacağı açıklandı.
Güney Kore'de muhalefet, Yoon'un sıkıyönetim ilanını derhal yasadışı ve anayasaya aykırı olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanının kendi partisi olan muhafazakâr Halkın İktidarı Partisi'nin lideri de bu hamleyi "yanlış bir adım" olarak değerlendirdi.
Bu sırada, muhalefet lideri Lee Jae-myung, Demokratik Parti milletvekillerine parlamentoda toplanarak bu karara karşı oy kullanmaları çağrısında bulundu.
Lee, halka da seslenerek, parlamento binası önünde protesto gösterileri düzenlemeleri için çağrıda bulundu.
"Tanklar, zırhlı araçlar, silahlı ve bıçaklı askerler ülkeyi yönetecek. Sevgili vatandaşlarım, lütfen Ulusal Meclis’e gelin," ifadelerini kullandı.
Bu çağrı üzerine yüzlerce kişi, yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı meclis binası önünde bir araya geldi. Protestocular "Sıkıyönetime Hayır!" sloganlarıyla tepkilerini dile getirdi.
Göstericilerle polis arasında zaman zaman gerginlik yaşansa da, bölgede bulunan çok sayıda askere rağmen olaylar büyük çaplı bir çatışmaya dönüşmedi.