Hong Kong'taki Protestolar

41 kişiye sokağa çıkma yasağı getirildi, Çin yönetimi protestolardan ABD'yi sorumlu tutuyor

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde, zanlıların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısına karşı pazar günü düzenlenen protestolarda gözaltına alınan ve "ayaklanma çıkarmak"la suçlanan 44 kişiden 43'ü kefaletle serbest bırakılırken, bunlardan 41'ine geceleri sokağa çıkma yasağı verildi. 

"South China Morning Post"un haberinde, Çin'e iade yasa tasarısına karşı protestoların sürdüğü Hong Kong'da, pazar gecesi güvenlik güçleriyle göstericiler arasında çıkan çatışmalarda gözaltına alınan 43 kişi kefaletle serbest bırakıldı.

Bu kişilerden 41'ine 00.00-06.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı getirildiği bildirildi. Aynı suçlamanın yöneltildiği bir başka kişi hakkında da yakalama kararı çıkarıldığı duyuruldu.

 

“Hong Kong’taki protestolarda ortaya çıkan şiddet ABD’nin kreasyonu"

 

Öte yandan Çin Dışişleri Sözcüsü Hua Chunying yaşananlardan ABD'yi sorumlu tuttu, "Hong Kong’taki protestolarda ortaya çıkan şiddet ABD’nin kreasyonu" açıklamasında bulundu. Chunying, “Video kayıtlarında gösterilerde ABD’liler olduğu görülüyor hatta ABD bayrakları dahi var. Herkes şu soruyu sormak istiyor: ABD’nin Hong Kong’taki olaylarda oynadığı rol ne?” dedi.

Çin Dışişleri Sözcüsü, “Hiçbir yabancı gücün Hong Kong’un içişlerine karışmasına izin vermeyiz. Hele hele orada kaos yaratmaya çalışmasına. Ateşle oynarsanız, belayı beklersiniz. Bunun tarihte pek çok örneği var. ABD’den derhal ellerini çekmesini ve ateşle oynamayı bırakmasını tavsiye ediyoruz” açıklamasını yaptı.

 

Çin'e iade tasarısı 

Hong Kong'da hüküm giyen veya hakkında suçlama bulunan kişilerin Çin'e, Makao Özel İdare Bölgesi'ne ve Tayvan'a iadesini kolaylaştıran yasa tasarısı, 3 Nisan'da parlamentoya sunulmuştu.  

Tasarı, politik suçları kapsam dışında tutuyor ancak 7,4 milyon nüfuslu Hong Kong'da halkın büyük bölümü, insanların Çin'in yargı sistemi altında keyfi gözaltılar, adil olmayan yargı süreçleri ve hatta işkenceye maruz kalacağı kaygısı taşıyor. 

Muhalifler yasanın çıkması halinde, bunun Çin'in Hong Kong'daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından endişe ediyor.

Tasarı askıya alınmıştı

Hong Kong Baş Yöneticisi Carrie Lam, 15 Haziran'da düzenlediği basın toplantısında, tasarının toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına yol açtığını, bu nedenle askıya alındığını açıklamıştı.

Protestolara yol açan yasal düzenleme süreciyle ilgili özür dileyen Lam, tasarının bu yasama döneminde gündeme gelmeyeceğini belirtmişti.

Gösterilerine devam eden protestocuların önde gelenleri ise yasa tasarısı resmi olarak iptal edilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade etmişti.

Hong Kong'un statüsü 

Hong Kong, 1898'de imzalanan "kira sözleşmesiyle" uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilmişti.

İmzalanan ortak deklarasyon ile Hong Kong'a, 2047'ye kadar Çin'e sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak "tek ülke, iki sistem" politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı tanınmıştı. 

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA