İran’da Kriz Derinleşiyor: Şimdi de Doğal Gaz Buhranı

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Cafer Kaimpenah, doğal gaz yetersizlği nedeniyle ülkedeki bazı sanayi bölgelerinde fabrika ve atölyelerin faaliyetlerinin durdurulduğunu açıkladı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Tahran'da gerçekleştirilen "18. Genç Üreticiler ve Yöneticiler Festivali"nde konuşan: Kaimpenah, "Ülkenin kuzeyi, kuzeydoğu ve kuzeybatısında insanlar üşümesin diye sanayi bölgelerinin büyük bir kısmını tatil etmek zorunda kaldık." dedi.

İran'da doğal gaz ihtiyacının 945 milyon metreküp olmasına rağmen yaklaşık 840 milyon metreküp üretildiğine dikkati çeken Kaimpenah, "Normal hava koşullarında günlük yaklaşık 100 milyon metreküp enerji açığımız var. Ülkenin 945 milyon metreküp doğal gaz ihtiyacının 620 milyon metreküpten fazlası yalnızca hane halkı, ticari işletmeler ve küçük sanayiler tarafından tüketiliyor." ifadelerini kullandı.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) verilerine göre, Rusya, 47 trilyon metreküple dünyada kanıtlanmış en fazla doğal gaz rezervine sahipken İran da 34 trilyon metreküple en fazla gaz rezervlerine sahip ikinci ülke konumunda bulunuyor.

İran’da Hava Kirliliği Sorunu

Öte yandan İran’ın başkenti Tahran başta olmak üzere bazı şehirlerinde yüksek seviyelere çıkmış ve bazen de tüm eğitim düzeyindeki okullar ile kurum ve kuruluşların tatil edilmesine neden olmuştur.

Daha önce Tahran Hava Kalitesi Ölçme Şirketi tarafından yapılan ölçümlerde Tahran'da hava kirliliği 158 mikrogram/metreküp ölçülmüştü. Bu oran hava kalitesinin tüm yaş grupları için sağlıksız olduğu anlamına geliyor.

Dünya genelindeki hava kirliliği sıralamasında ilk 3 şehir arasında yer aldığı belirtilen İran’ın başkenti Tahran'da da bu sebeple geçmiş yıllarda okullar sık sık tatil ediliyordu.

Hava kalitesi endeksinde bir metreküp hava içindeki partikül maddeye (PM10) göre belirlenen değerler şöyle sıralanıyor:

0-50 arası "temiz hava" (yeşil), 51-100 "orta" (sarı), 101-150 "hassas" (turuncu), 151-200 "sağlıksız" (kırmızı), 201-300 "kötü" (mor), 301-500 "tehlikeli" (kahverengi).

 

 










Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA