Bütün İslam Ümmetini etkileyen felaketlerin sonuçlarını hafifletmek için mümkün olan tüm yolları açmak üzere uluslararası çok sektörlü bir diyalog platformu oluşturma amacıyla Mahathir Bin Mohammed’in başkanlığını yürüttüğü önceki Kuala Lumpur Zirvesi konferanslarını hatırlatırız.
Zirvenin birbiriyle ilişkili ve karşılıklı olarak birbirini destekleyen yedi esası vasıtasıyla ümmetin ilerlemesi için kolektif sorumluluğu üstlenmek. Bu yedi esas: sürdürülebilir kalkınma, bütünlük ve iyi yönetişim, kültür ve kimlik, barış, adalet ve özgürlük, egemenlik, güvenlik ve savunma, ticaret ve yatırım, teknoloji ve yönetişim.
İslam milletinin karşılaştığı sorunların üstesinden gelmek için ekonomik alanda güçlü işbirliğinin önemini ve teknolojinin en önemli alanlarda faydalarından yararlanmanın önemini vurgulamak.
Zirvenin, İİT ve D8 gibi İslam ülkeleri arasındaki mevcut ittifakların ekonomik işbirliğine yönelik çabalarını tamamlamaya çalışan stratejik bir işbirliği olduğunu vurgulayarak, tüm Müslümanları, ülkeleri ve aktörleri Kuala Lumpur Zirvesi’nin gelecekteki faaliyetlerine katılmaya davet ediyoruz ki, 2020’den itibaren Zirve, Medeniyetler Diyaloğu Perdana Kurumu ismini alacaktır.
Dolayısıyla;
1. Ümmetin bugünkü durumunu iyileştirmek ve ekonomik kalkınma, bilim, teknoloji ve yenilikçiliğe gelecek nesiller için erişimi genişletmek amacıyla, milletlerin büyük takdirini toplayan İslam medeniyetini canlandırmak vizyonuyla Zirve tarafından onaylanan pratik çözümleri uygulamaya kararlıyız.
2. Gerçek anlamda bir özgürlük içinde, haysiyet ve refah çerçevesinde yaşayan, daha iyi sosyal ve ekonomik fırsatlar için en yüksek eğitim ve beceri düzeyine sahip, barış ve adaleti teşvik eden ve uluslararası toplumun hizmetine katkıda bulunan bir ümmet inşa etme taahhüdümüzü tekrar teyit ediyoruz.
3. Farklılıklara ve çeşitliliğe bakılmaksızın, ümmetin her bir üyesinin, İslam medeniyetini canlandırma amacını gerçekleştirmek ve ümmetin nihai çıkarı uğruna ortaya koyduğu rolü ve çabayı takdir ediyoruz.
4. Müslüman olarak aramızdaki dayanışmayı artırma ve İslam’ın itikadi temellerine dayalı olarak ve Kur’an’ı Kerim’in rehberliği altında ümmetin karşılaştığı sorunlara çözüm arayan yeni yaklaşımları yükseltmeye, modernleştirmeye ve yenilik yapmaya yönelik güç ve kaynaklarımızı bir araya getirme kararlılığımızı ifade ediyoruz.
5. İslam ülkelerinin kalkınma ihtiyaçlarını tespit etmenin, ekonomi, ticaret ve yatırım, sanayi, bilimsel araştırma ve İslami finans ürünleri alanlarında fırsatlar yaratmanın, çeşitli temel alanlarda teknolojik gelişmeleri yakalamanın, yolsuzlukla mücadele etmenin, iyi yönetişimin kurulmasının, kimlik krizinin ve İslamofobinin tehditlerinin ele alınmasının önemini vurguluyoruz.
Diğer İçerikler
Azerbaycan'ın Tahran Büyükelçiliğine Saldıran ve Güvenlik Amirinin Ölümüne Neden Olan..
Bangladeş’in Geçici Hükümet Başkanı Türkiye’yi Teknolojik İşbirliğine ve Ülkesinde Sa..
Aliyev, Hamaney’den Özür Dilemesini İstemişti; Hamaney’nin Özel Temsilcisi Bakü’ye Gi..