Kuzey Kore lideri Rusya'da: Kim Jong Un - Putin görüşmesi ne anlama geliyor?
Kuzey Kore ve Rusya arasında üst düzey yetkililer bazında en son görüşme 2011 yılında yapılmıştı.
Peki 8 yıl sonra Rus ve Kuzey Koreli liderlerin buluşması ne anlama geliyor?
Tasarlanan zirve daha çok Kim Jong-un'un temas arayışı olarak yorumlanıyor.
2019 yılı bitmeden Rusya'daki Kuzey Koreli işçilerin ülkelerine geri dönmesi gerekiyor. Bu, Kuzey Koreli iş gücü ihracatına yönelik yaptırımların bir parçası olarak gerçekleşecek. Uzmanlara göre Kim Jong-un, bu konuda Putin'den esneklik isteyecek. Kuzey Kore için iş gücü ihracatına ihtiyacı var çünkü dövizin büyük bir kısmı bu yolla ülkeye giriyor.
Kim Jong-un, ekonomik yaptırımlar için de daha fazla esneklik talep edebilir. Moskova, halihazırda Birleşmiş Milletler'in (BM) ortaya koyduğu ekonomik yaptırımların Kuzey Kore'yi nükleer kanıtlar üzerine düşünmeye teşvik edeceği konusunda şüpheci. Bunun yanında Rusya'nın Güvenlik Konseyi'nin yaptırımlar konusundaki eğilimini tersine çevirip çeviremeyeceği belirsizliğini koruyor.
Kim Jong-un-Putin görüşmesiyle Kuzey Kore ayrıca daha rasyonel ve etkili diplomasi yürütme isteğini de ortaya koyacak. Kuzey Kore'nin genç lideri Jong-un'un bölgede büyük bir oyuncu haline gelmesi, biraz da diplomatik ilişkileri geliştirme çabalarının bir sonucu. Jong-un, Putin'den önce Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Güney Kore lideri Moon Jae-in, Çin Halk Cumhuriyeti lideri Xi Jinping ile de görüşmüştü.
Kuzey Kore hiçbir zaman dış dünyaya tamamen kapalı bir ülke olmadı. Ancak diplomasisini, kendi iç hükümet mekanizmalarını çok fazla etkilemeyecek özel ilişkiler ağı kurarak geliştirmeye çalışıyor.