Kuzey ve Doğu Avrupa Ülkeleri Macaristan’ın Dönem Başkanlığını Boykot Ediyor

Bazı üye ülkelerin Macaristan'ın 6 ay sürecek dönem başkanlığında yapacağı bakanlar düzeyindeki gayriresmi toplantıları boykot etmeyi bireysel olarak değerlendirdiği iddia edildi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Macaristan, AB dönem başkanlığını 1 Temmuz'da 6 ay süreyle devraldı. Macaristan başbakanı Viktor Orban’ın hemen ertesi gün 'Barış Misyonu 5.0' adını verdiği misyonu çerçevesinde yaptığı ziyaretler AB içerisinde eleştirilere sebep oldu.

Euractiv’in edindiği bilgilere göre aralarında İsveç, Finlandiya, Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya’nın da bulunduğu bazı AB ülkeleri, temmuz ayı boyunca Budapeşte’de düzenlenecek gayrı resmi bakanlar toplantılarına sadece yetkili gönderecek. Diğer ülkelerdeki görüşmeler ise devam ediyor.

İsveçli AB Bakanı Jessica Roswal yaptığı açıklamada, “Macaristan’ın dönem başkanlığı sırasındaki tutumu zarar vericidir. İsveç, temmuz ayındaki gayri resmi bakanlar toplantılarına siyasi düzeyde katılmayacaktır,” dedi.

Macaristan, Orban’ın söz konusu ziyaretleri AB adına değil, sadece Macar Başbakanı sıfatıyla yaptığını ve amacının Rusya-Ukrayna savaşında ateşkes olasılıklarını değerlendirmek olduğunu savundu.

Toplantıdan somut bir karar çıkmazken Macaristan’ın dönem başkanlığının elinden alınacağına dair bir sinyal de verilmedi.

Brüksel’de ve AB başkentlerinde Macar liderin AB dönem başkanlığı yetkilerini “giderek daha fazla gasp ettiği” ve AB’yi temsil etmek yerine kendi çıkarları için kullandığı düşüncesi hakim.

Bazı üye ülkelerin ise Macaristan'ın 6 ay sürecek dönem başkanlığında yapacağı bakanlar düzeyindeki gayriresmi toplantıları boykot etmeyi bireysel olarak değerlendirdiği iddia edildi.

Orban'ın Tartışmalı Rusya-Çin Ziyareti

Orban’ın eleştirilen ziyaretlerinin ilk durağı Kiev oldu. Kiev’de' Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüşmelerde bulundu. Ardından Moskova'ya habersiz bir ziyaret yaparak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Bu ziyaret, Kiev ve diğer Avrupa başkentlerinden eleştirildi ve kınandı. Orban’ın AB’yi temsil etmediği söylendi.

Orban bu ziyaretin ardından, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşmek üzere Pekin'e uçtu. Orban, burada Çin'i küresel dalgalanmalar ortasında istikrar sağlayıcı bir güç olarak tanımladı ve Çin'in "yapıcı ve önemli" barış girişimlerini övdü.

AB, Orban'ın Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesine Katılmasından da Rahatsız Oldu

Orban'ın Moskova temaslarının yankısı sürerken, Macar liderin 5-6 Temmuz'da Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi'ne katılması da AB’nin tepkisini çekti.

Orban bu ziyaretin ardından, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşmek üzere Pekin'e uçtu. Orban, burada Çin'i küresel dalgalanmalar ortasında istikrar sağlayıcı bir güç olarak tanımladı ve Çin'in "yapıcı ve önemli" barış girişimlerini övdü.

AB yaptığı açıklamayla Orban'ın bu zirveye birliği temsilen değil Macaristan ve TDT ikili ilişkileri çerçevesinde katıldığını belirtti.

Macaristan'ın 31 Aralık 2024 tarihine kadar yürüteceği dönem başkanlığı görevinin, "hükümet ve devlet başkanları düzeyinde, AB Konsey Başkanının sorumluluğunda olan birliğin dış temsilini zorunlu kılmadığı" vurgulandı.

Bu bağlamda Orban'ın TDT Zirvesi'ne katılımının AB Konseyi talimatları çerçevesinde yapılmadığının altı çizilerek, ziyaretten duyulan rahatsızlık dile getirildi.

Öte yandan, Orban'ın aşırı sağı Avrupa Parlamentosu'nda (AP) bir araya getirerek elini güçlendirme girişimi ve başkanlığın ilk haftasında gerçekleştirdiği Rusya ziyareti AB içinde sert tepkilere yol açıyor.

 

Kaynak: TRT haber, gdh haber

Yayına hazırlayan: Aysılu Valiullina

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA