Malezya’da 92 yaşındaki Mahathir 60 yıllık koalisyonu devirdi
Hükümet için gerekli 112 sandalyelik barajı geçen Halkın Umudu İttifakı mecliste 115 sandalye kazandı ve 222 milletvekiline sahip Malezya meclisinde çoğunluğu elde ederek hükümet kurma yetkisini kazandı. İktidarda olan Barisan Nasional (Ulusal Cephe) ise 79 koltuk elde etti. Emeklilik dönemine son verip seçimlere katılan 92 yaşındaki Mahathir bu sonuçla, 60 yıldan uzun süredir iktidar olan Barisan Nasional (BN) koalisyon hükümetini sandıkta devirmiş oldu.
Malezya, 1973 yılından bu yana Ulusal Cephe (Barisan Nasional, BN) koalisyon hükümeti tarafından yönetiliyordu. Ulusal Cephe, koalisyonun lider partisi konumundaki Birleşik Malay Milli Organizasyonu (UMNO) ile Malay Çinli Cemiyeti (MCA) ve Malezya Hintli Kongresi (MIC) gibi partilerin yer aldığı 13 partili bir koalisyondan oluşuyordu. Son olarak 5 Mayıs 2013 tarihinde yapılan genel seçimlerde Ulusal Cephe koalisyonu 222 üyeli Temsilciler Meclisinde (Dewan Rakyat) 133, muhalif Halkın İttifakı (Pakatan Rakyat) koalisyonu 89 sandalye elde etmişti.
İktidar koalisyonunun lideri Necib Rezak’ın bir dönem akıl hocalığını yapan Mahathir, Necib Rezak hakkındaki suçlamalardan dolayı, 'yolsuzluğu destekliyor gibi görünen bir partiyle ilişkilendirilmekten duyduğu utancı' gerekçe göstererek 2016 yılında iktidar koalisyonundan ayrılmıştı.
MAHATHİR MUHAMMED KİMDİR?
Malzeya’lı doktor ve siyasetçi Mahathir Muhammed. Mahathir Muhammed’in Siyasi kariyeri 21 yaşındayken Birleşik Ulusal Malay Örgütü'ne katılmasıyla (UMNO) başladı.
1957 yılından itibaren UMNO partisi için çalışırken diğer yandan doğduğu eyalet Kedah'taki kendi muayenehanesinde hekimlik görevini sürdürdü.
1964'te Malezya Parlamentosu'na girmesiyle aktif siyaset hayatı başladı. Dönemin Başbakanı Tunku Abdül Rahman'ı eleştirdiği mektup nedeniyle 1969'da partiden atıldı. "Malay İkilemi" adını verdiği ve partiyi içeriden eleştirdiği kitabı gençler arasında ilgi görünce tekrar partiye davet edildi ve 1974'te Eğitim Bakanı seçildi. 1981'de başbakan oldu. 1990'lı yıllarda Malezya'yı "Asya kaplanlarından" birine dönüştürerek bölgenin en büyük ekonomik güçlerinden biri yaptı. 2003'te emekli olarak 22 yıllık iktidarını arkada bıraktı. 2003 yılında görevi bırakmadan günler önce "bir Yahudi dümeni ülkeyi yönetiyor" iddiasını ortaya atarak, Yahudi gruplarının hedefi oldu. mDaha sonra siyaseti bırakma kararını "hayatının en büyük hatası" diye niteledi. Başbakanlığı kendisinden devralan Abdullah Badawi'ye de sıkı muhalefet etti. 2008 seçimlerinden sonra Badawi görevden gitti ve Necip Rezak iktidarının yolu açıldı. Mahathir, iktidardaki Birleşik Ulusal Malay Örgütü'nün lideri Necib Rezak'ın bir dönem de akıl hocalığını yaptı. Rezak’ın,2009'da kurduğu devlet yatırım fonundan zimmetine 700 milyon dolar geçirmekle suçlanması üzerine Mahathir, 2016 yılında koalisyondan ayrıldı ve gerekçesini "yolsuzluğu destekliyor gibi görünen bir partiyle ilişkilendirilmekten duyduğu utanç" olarak niteledi. Siyaset arenasında güç kazanan Pakatan Harapan muhalefet ittifakının lideri oldu. 9 Mayıs seçimlerinde 60 yıldan fazladır iktidarda olan BN'yi devirdi.