Adres :
Aşağı Öveçler Çetin Emeç Bul. 1330. Cad. No:12, 06460 Çankaya - Ankara Telefon : +90 312 473 80 41 - +90 530 926 41 13 Faks : +90 312 473 80 46 E-Posta : sde@sde.org.tr

Özbekistan'da “Maturidilik Doktrini ve Şimdiki Zaman” Sempozyumu Düzenlendi

Özbekistan Uluslararası İslam Akademisi bünyesindeki İmam Maturidi Uluslararası Bilimsel Araştırma Merkezi, "Maturidilik Doktrini ve Şimdiki Zaman" konulu çevrimiçi sempozyum düzenledi
SDE Editör
21 Haziran 2021 16:14
A+
A-

İmam Maturidi ve takipçilerinin hayatının ve zengin bilimsel mirasının yanı sıra Maturidilik öğretilerini uluslararası topluma aktarmak amacıyla düzenlenen sempozyuma İmam Maturidi Uluslararası Bilimsel Araştırma Merkezi ICESCO, IRCICA, Malezya İslam Araştırmaları Enstitüsü, El-Ezher Kompleksi İslami Araştırmalar Akademisi, Selçuk Üniversitesi İmam Maturidi Araştırma Merkezi, Özbekistan Uluslararası İslam Akademisi, Özbekistan İslam Medeniyeti Merkezi, İmam Buhari Uluslararası Bilimsel Araştırma Merkezi ve İmam Tirmizi Uluslararası Bilimsel Araştırma Merkezi katkı sağladı.

Sempozyuma İmam Maturidi Uluslararası Araştırma Merkezi bünyesinde kurulan Uluslararası Bilim Kurulu üyeleri, Özbekistan Yüksek ve Orta Özel Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Komisyonu, Özbekistan Müslümanları Dini İdaresi, Özbekistan Cumhuriyeti İlimler Akademisi, Taşkent Devlet Şarkiyat Enstitüsü temsilcileri, tanınmış yerli ve yabancı bilim insanları, dünyanın önde gelen araştırma kurumları, Maturidilik alanında araştırma yapmakta olan araştırmacılar ve uzmanlar katıldı.

Sempozyumda Mısır Arap Cumhuriyeti, Ürdün, Türkiye, Almanya, İsveç, Fransa, Bosna-Hersek, Rusya, Malezya, Kırgızistan, Kazakistan ve Afganistan dâhil olmak üzere birçok İslam âlimi de yer aldı.

Sempozyum süresince katılımcılar tarafından İmam Maturidi ve Maturidilik doktrininin özü, Maturidi âlimlerinin bu ekolun gelişimindeki rolü, Maturidi doktrininin itidalı sağlamadaki önemi, İmam Maturidi'nin bilimsel mirasının incelenmesi ve Maturidilik öğretilerinde akidevi konuların kapsanması üzerine yapılan araştırmalar gibi önemli bilimsel konular tartışıldı.

Aynı zamanda, sempozyumda akademisyenler Maturidilik öğretisinin özellikleri hakkında görüşlerini dile getirdi. Özellikle Maturidiliğin güncel ideolojik sorunlara çözüm bulmadaki rolü ve önemi, bu doktrinin mutedilliği katılımcılar tarafından kabul edildi. Sempozyum çerçevesinde, İmam Maturidi ve Maturidi âlimlerinin ilmî mirası hakkında uluslararası toplumun bilgilendirilmesi konuları da ele alındı.

Sempozyumda Merkez tarafından yayına hazırlanmış olan İmam Maturidi'nin "Tevîletü'l-Kur'an" tefsirinin 29. cüzü, Molla Ali Kari'nin "Şerhu'l-Fıkhü'l-Ekber", Burhaniddin Marginani'nin "El-Hidaye", "Ülkemiz âlimleri" adındaki 10 risale, "Uluslararası İslam Örgütleri", "Bağnazlığa karşı itidal: yöntemler ve analizler", "Güncel reddiyeler", "İslam kisvesi altındaki fanatik gruplar" kitapları ve bilimsel-eğitimsel "Maturidilik" dergisinin ilk sayısının tanıtımı da yapıldı.

Sempozyuma katılan uluslararası uzmanlar ve bilim adamları tarafından katılımcıların raporlarının ve diğer bilimsel sonuçların ayrı bir derlemede yayınlanması onaylandı.

Sempozyum, genç araştırmacılara tam destek sağlamak amacıyla doktora öğrencileri, araştırmacılar ve öğrenciler için "Genç araştırmacıların gözüyle İmam Maturidi", Sempozyum programı kapsamında "Modern İslam Araştırmalarının Sorunları" başlıklı özel bir oturum da düzenledi. Bu oturumda çeşitli eğitim ve araştırma merkezlerinden genç araştırmacılar makaleleri ile bu oturumlara katıldı.

İmam Maturidi Uluslararası Bilimsel Araştırma Merkezi, Maturidi doktrininin dünyaya tanıtılması ve İslam dünyasındaki mutedil öğretilerin uluslararası topluma iletilmesi için önemli bir platform olarak görev yapıyor.

Özbekistan son yıllarda dünya biliminin gelişimine paha biçilmez katkılarda bulunan düşünür ve bilim insanlarının hayatlarını ve zengin bilimsel mirasını incelemek, bu mirası uluslararası topluluğa aktarmak için geniş çaplı çalışmalar yürütüyor. Özellikle Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev'in girişimiyle İmam Maturidi Uluslararası Bilimsel Araştırma Merkezi'nin kurulması, din ve aydınlanma alanındaki sistemsel reformların önemli bir parçası olarak görülüyor.

Uzun zamandır bir bilgi ve kültür merkezi olan Özbekistan topraklarında yetişen İmam Buhari, Mahmud Zemahşeri, Ebu Mansur Maturidi, Ebul Muin Nesefi, Muhammed Harezmi, Ahmed Fergani, Ebu Reyhan Biruni, Ebu Ali ibn Sina, Mirza Uluğ Beg ve daha birçok ansiklopedik âlimler, İslam ilimleri ile birlikte akli ilimlerin de gelişimine, özellikle dünya medeniyetinin tekamülüne büyük katkı sundu.

Haberin Arapça metnine ulaşmak için tıklayınız

Haberin Özbekçe metnine ulaşmak ulaşmak tıklayınız

 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.