Pakistan Dışişleri Bakanı Zerdari: Türkiye İle Aramızdaki İlişki Kendilerini Kardeş Gören İki Halk Arasındaki İlişkidir
AA
Pakistan Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari, Hindistan ile ikili ilişkiler konusunda hiçbir şeyin değişmediğini belirterek, "Ağustos 2019'da Cammu Keşmir'deki eylemlerden sonra Pakistan'ın ilkesel pozisyonu aynı kaldı. Bu eylemleri tersine çevirme, diyalog ve diplomasi için elverişli bir ortam oluşturma görevi Hindistan'da." dedi.
Dışişleri Bakanı Zerdari, Pakistan'ın Azad Cammu Keşmir bölgesinin başkenti Muzafferabad'da, Türkiye ile ikili ilişkiler, bölgesel ve uluslararası meselelerin yanı sıra Hindistan ile ilişkiler ve ülkesindeki siyasi gelişmelerle ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Zerdari, Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) toplantısı kapsamında Hindistan'ın Goa eyaletine gitmesini tamamen ŞİÖ kapsamında değerlendirerek bunun, Yeni Delhi ile ikili ilişkiler bağlamında gerçekleşmediğini söyledi.
Hindistan ile ilişkiler konusunda Pakistan'ın pozisyonunda bir değişiklik olmadığını dile getiren Zerdari, "Hiçbir şey değişmedi, Ağustos 2019'da Cammu Keşmir'deki eylemlerden sonra Pakistan'ın ilkesel pozisyonu aynı kaldı. Bu eylemleri tersine çevirme, diyalog ve diplomasi için elverişli bir ortam oluşturma görevi Hindistan'da." dedi.
Zerdari, Cammu Keşmir'in tartışmalı bölge olmasına ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının sonuçlarına rağmen Hindistan'ın dünyaya, yerel ve uluslararası topluma mesaj gönderdiğine dikkati çekerek, "Ağustos 2019'da anayasalarını tek taraflı olarak değiştirerek ve Cammu Keşmir'in tartışmalı pozisyonunu değiştirmeye çalışarak küstahlıklarını sergilediler." ifadesini kullandı.
Hindistan'ın, Cammu Keşmir'de G20 toplantısı düzenleyerek dünyaya uluslararası hukukun, BMGK kararlarının "yersiz olduğu" mesajını gönderdiğini dile getiren Zerdari, "Fakat Hindistan, bir toplantı düzenleyerek Cammu Keşmir halkının sesini susturabileceğine inanıyorsa o zaman gerçekten yanılıyor." şeklinde konuştu.
Zerdari, nesilden nesle Cammu Keşmir halkının, temel hakları olan kendi kaderini tayin hakkı için savaştığını belirterek, BM ve Pakistan'ın, bu gidişatı manevi olarak desteklemeye devam edeceğini vurguladı.
- Çin için "sorumlu süper güç" vurgusu
Çin'in, tartışmalı Cammu Keşmir'de düzenlenen G20 toplantısına katılmamasını değerlendiren Zerdari, "Pekin'in, uluslararası hukuka ve BMGK kararlarına olan temel bağlılığını gösterdiğini düşünüyorum ve bunlar sorumlu bir süper gücün eylemleri." dedi.
Zerdari, Afganistan'da Kabil'in düşüşünün ardından Pakistan Talibanı'nın (TTP) ülkesindeki terör saldırılarının sayısında şiddetli artış gördüklerine dikkati çekerek, Pakistan topraklarındaki bu kadar çok terör saldırısının, Afganistan geçici hükümeti ile tartışma noktalarından olduğunu ifade etti.
Taliban geçici yönetiminden bu tür örgütlerle başa çıkma yeteneklerini göstermelerini, uluslararası taahhütlerini veya kendi halklarına olan taahhütlerini yerine getirmelerini, topraklarının başka hiçbir ülkeye karşı fırlatma rampası olarak kullanılmayacağını göstermelerini istediklerini belirten Zerdari, "TTP veya diğer terör örgütleriyle başa çıkma söz konusu olduğunda Afganistan'ın kapasite sorunu yok. Fakat bu tür gruplarla mücadele konusunda irade eksikliği varsa o zaman sorun yaşarız." diye konuştu.
Zerdari, Pakistan Savunma Bakanı Khavaja Muhammed Asıf'ın Afganistan'a operasyon düzenlenebileceğiyle ilgili açıklamalarına atıfta bulunarak, "Belki daha diplomatik bir dil kullanılabilirdi fakat Pakistan'ın kendini savunma hakkına sahip olduğu temel ilkesi uluslararası hukuk tarafından tanınmaktadır." dedi.