Tacikistan'da Anayasa Günü Kutlaması
Tacikistan Cumhuriyeti’nde her yıl 6 Kasım, Anayasa Günü olarak kutlanıyor. 27 yıl önce yapılan referandumla Tacikistanlılar yeni anayasaya kavuşmuştur. Bu önemli gün için Tacikistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Ashrafjon Gulov bir mesaj yayınladı. Gulov mesajında şunları kaydetti:
“Gerçekten de Anayasa hem milletimiz hem de devletimiz için hayati önem taşıyan bir belgedir. Sayın Cumhurbaşkanımız Emomali Rahmon da konuyla ilgili şunları söylemiştir:
‘Anayasa'nın kabulü, ülkemizin yakın tarihinin en önemli siyasi olaylarından biri olarak zaman içinde değeri ve önemi artmıştır.’
Anayasa'nın önemi, her şeyden önce, Esas Kanun olarak, yeni yasaların kabulü yoluyla toplumun gelişmesine yasal temel oluşturması ve uluslararası ilişkileri düzenlemesidir. Ülkenin tüm siyasi, ekonomik ve sosyal hayatı bu yüce belge temelinde düzenlenir.10 bölüm ve 100 maddeden oluşan Tacikistan Cumhuriyeti Anayasası şu sözlerle başlamaktadır:
‘Biz Tacikistan halkı, dünya toplumunun ayrılmaz bir parçası olarak kendimizi geçmiş, şimdiki ve gelecek nesillere karşı sorumlu ve yükümlü sayar, devletimizin egemenliğini ve gelişmesini kabul ederek, özgürlük ve bireyin haklarını kutsal kabul eder, bütün milletlerin ve halkların eşitliğini ve dostluğunu tanır, adil bir toplum inşa etmeyi misyon edinir ve bu Anayasayı kabul ve ilan ederiz.’
“Birey ve vatandaşın hak ve özgürlükleri Anayasa'da kilit bir rol oynamaktadır” diyen Tacikistan Ankara Büyükelçisi Gulov sözlerine şöyle devam etti:
“Bireyin ve vatandaşın hak ve özgürlüklerin gözetilmesi, hukuka dayalı ve demokratik bir devletin temel özelliklerinden biridir. Tacikistan Cumhuriyeti Anayasasının 14 ila 47. maddelerini içeren ikinci bölümünün tamamı insan hakları ve özgürlüklerine ayrılmıştır. Hukukun üstünlüğü ile yönetilen bir devlette, devlet ve vatandaş birbirine karşı sorumludur.
“Tacikistan Anayasası Kişilere Hak ve Özgürlükleri Garanti Eder”
“Tacikistan Cumhuriyeti Anayasası, insan ve vatandaşın hak ve özgürlüklerini resmen ilan eder, kişisel mülkiyetin dokunulmazlığını, bağımsızlığı, devlet sınırlarını garanti eder ve aynı zamanda pratikte uygulanması için koşullar yaratır. Anayasa ayrıca yabancı vatandaşlara, yabancı tüzel kişilere ve vatansız kişilere hak ve özgürlükleri garanti eder. Ulusal azınlıkların hak ve özgürlükleri anayasal hukuk normları düzeyine yükseltilmiştir. Ulusal azınlıklar kendi ana dillerini konuşabilir, eğitim alabilir, ulusal kültürlerini özgürce inceleyebilir ve geliştirebilirler.
Barışı, istikrarı ve ulusal birliği daha da güçlendirmek için, devletin enerji ve gıda bağımsızlığı da dahil olmak üzere stratejik hedeflerini uygulama sürecini başlatmak, iletişim çıkmazını kırmak ve yaşam standartlarını iyileştirmek ve elverişli koşullar yaratmak için Tacikistan Cumhuriyeti Anayasasına 26 Eylül 1999, 22 Haziran 2003 ve 22 Mayıs 2016 tarihlerinde değişiklik ve eklemeler yapılmıştır.”
"Tacikistan Anayasası AGİT’in En İyi Beş Anayasasından Biri"
“Kısaca Anayasa, Tacik halkının hukuk kültürünü ve gelişmiş dünya görüşünü yansıtır ve devlet bağımsızlığımızın yasal temelini oluşturur. Anayasa, Tacikistan'ı demokratik, egemen, hukuka dayalı ve laik bir devlet ilan ediyor. Tacikistan Cumhuriyeti Anayasası, Rusya Federasyonu, Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkelerinden uzmanlar tarafından yüksek oranda değerlendirilmiş ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) en iyi beş anayasasından biri olarak kabul görülmüştür.”
Tacikistan Ankara Büyükelçisi Ashrafjon Gulov sözlerini şöyle bitirdi:
“Tacikistan Anayasası'nın dünyanın en iyi anayasaları arasında yer alması çok gurur verici. Devlet bağımsızlığı yıllarında Tacikistan, iç ve dış politikada anayasa hukuku temelinde hareket etmiş, demokratik, hukuka dayalı, sosyal, laik ve birleşik bir devlet inşa etme yolunda büyük adımlar atmıştır.”