Taliban-ABD Arasındaki Barış Görüşmelerinde Önemli Bir Eşik Aşıldı
Taliban'ın Siyasi Ofis Sözcüsü Dr. Muhammed Naim sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, giriş niteliğindeki prosedürlerin ve görüşmelerde takip edilecek ajandanın kararlaştırıldığını ifade etti.
Naim şu ifadeleri kullandı:
"Afganlar arası müzakerelerin önsözü de dahil olmak üzere prosedürler tamamlandı ve şu andan itibaren, kararlaştırılan ajanda üzerinde müzakereler başlayacak."
Diplomatik kaynaklar ön görüşmelerin bu şekilde tamamlandığını, barış sürecine dair detaylı konuların müzakere edilmeye başlanacağını belirtiyor.
Usul anlaşmasına varılmıştı
Sözcü Naim tarafından 28 Kasım'da sosyal medya üzerinden yapılan açıklamaya göre, taraflar arasında 21 maddelik bir prosedür (usul) anlaşmasına varılmıştı.
Naim, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:
"Afganlar arası görüşmelerin prosedürü (usulü), müzakere heyetleri arasında 15 Kasım 2020 tarihinde 21 madde olarak tamamlandı ve nihai haline getirildi. Söz konusu prosedür, 17 Kasım 2020 tarihinde ev sahibi ülke huzurunda tercüme edildi.
Her iki müzakere heyeti tarafından da onaylanmasının ardından prosedürün bir kopyası ev sahibi ülkeye de teslim edildi."
Usul anlaşmasının ardından görüşmelerin hızlanması bekleniyordu.
Kabil hükümetinde müzakere çatlağı
Öte yandan bölge kaynakları, Kabil hükümetinin belirlediği müzakere heyeti içerisinde görüş ayrılıkları yaşandığını bildiriyor.
Afganistan'da Devlet Başkanı statüsünde olan Eşref Gani'ye yakın isimlerin görüşmelerde yaşanan gelişmelerden rahatsız olduğu, Abdullah Abdullah'a yakın isimlerin ise görüşmelerin olumlu seyrettiği görüşünde olduğu bildiriliyor.
Ülke içerisinde de Gani, Abdullah, Abdurreşid Dostum, Ulusal Güvenlik Müdürlüğü şefi Emrullah Salih, Kuzey İttifakı üyesi Tacik savaş ağası Atta Muhammed Nur gibi isimler arasında gerilimin arttığı aktarılıyor.
Görüşmeler sürse de Afganistan'da sahada çatışmaların ve siyasi gerilimin devam edeceği tahmin ediliyor.
Afganlar arası görüşmeler
Afganlar arası barış görüşmeleri, Katar'ın başkenti Doha'da 12 Eylül'de başladı.
Görüşmelerde karşılıklı uzlaşı kapsamında Afganistan'ın geleceğine dair önemli konular ele alınıyor.
ABD ile Taliban arasında 29 Şubat'ta imzalanan barış anlaşmasında, görüşmelerin 10 Mart tarihinde başlaması öngörülüyordu.
Görüşmelerin odak noktasında ise ülkede kalıcı bir barışın tesis edilmesi ve yeni bir yönetimin kurulması yer alıyor.