Tayvan 2027’de Çin’in Saldırma İhtimaline Karşı Hazırlık Yapıyor

Tayvan, bu yılki yıllık askeri tatbikatlarında ilk kez 2027 yılını Çin'in olası bir işgal yılı olarak belirledi. Pekin ile artan gerilimler nedeniyle endişeler büyürken, Tayvan Savunma Bakanlığı 18 Mart'ta yayınladığı bir belgede, Çin ordusunun olası bir saldırısını simüle edecek savaş oyunlarının detaylarını açıkladı.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Tatbikat Süresi Uzatıldı

Tayvan'ın en büyük yıllık canlı ateş tatbikatı olan Han Kuang Tatbikatları, en az son on yıldır olası bir işgal yılı belirtilmeden planlanıyordu. Ancak bu yılki belgelerde, 2027’nin açıkça belirtilmesi dikkat çekti. Ayrıca tatbikat süresinin iki katına çıkarılarak bu yaz 10 güne uzatılacağı bildirildi. Bu değişiklik, Tayvan’ın askeri hazırlıklarına verdiği önemin arttığını gösteriyor.

Buna rağmen, Savunma Bakanı Wellington Koo, belirlenen tarihin kesin bir işgal öngörüsü olmadığını vurguladı. 19 Mart’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Han Kuang Tatbikatı, her zaman geleceğe yönelik bir ila iki yıllık bir zaman dilimi belirler, çünkü yeni silahların edinilmesi ve eğitim süreci tekrar gerektirir." ifadelerini kullandı.

2027 Tarihi Siyasi Bir Mesaj mı?

2025 tatbikatlarında 2027'ye odaklanılması, Tayvan’ın bölünmüş parlamentosunda askeri harcamalar konusunda yaşanan çıkmazı aşmak için bir taktik olarak değerlendiriliyor. Formosa Defence Vision adlı savunma grubu direktörü Jack Chen, bu hamlenin "muhalefet partileri ve halkın, savunma bütçesinin artırılmasının acil bir gereklilik olduğuna inanmasını sağlayabileceğini" söyledi.

Çin’in Askeri Hedefleri ve ABD'nin Değerlendirmesi

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Halk Kurtuluş Ordusu’nun (PLA) 2027 yılına kadar modern bir orduya, 2047'ye kadar ise dünya çapında bir güce dönüşmesini hedef olarak belirlemişti.

ABD yetkilileri, Pekin'in 2027 yılına kadar Tayvan'ı işgal etmeye hazırlandığını ileri sürüyor. Washington, Çin'in savaş uçakları, savaş gemileri ve balistik füze envanterini 2020'den bu yana iki katına çıkardığını belirterek bu iddiayı destekliyor. Ancak, Tayvanlı yetkililer ABD'nin bu değerlendirmesini daha önce reddetmişti. Savunma Bakanı Koo, 2023 yılında Çin’in henüz amfibi çıkarmalar gerçekleştirecek kapasiteye sahip olmadığını söylemişti.

Öte yandan, Çin ordusunun üst kademelerinde yaşanan yolsuzluk soruşturmaları, Pekin’in savaş kapasitesine yönelik soru işaretleri doğurdu. Pentagon’un Aralık ayında Kongre’ye sunduğu raporda, bu soruşturmaların Şi Cinping’in modernizasyon hedeflerini sekteye uğratabileceği ve PLA generallerine duyulan güveni sarsabileceği belirtildi.

Pekin’in Tayvan Üzerindeki Baskısı Artıyor

Tayvan Cumhurbaşkanı Lai Ching-te'nin geçen Mayıs ayında göreve gelmesinden bu yana, Pekin Tayvan üzerindeki baskısını artırdı. Çin ordusu, iki büyük çaplı askeri tatbikat düzenledi ve savaş uçaklarını Tayvan ile Çin arasındaki fiili sınır hattını geçecek şekilde konuşlandırdı.

ABD Başkanı Donald Trump, Tayvan'ın savunma harcamalarını artırması gerektiğini belirtti ancak Çin'in olası bir işgaline karşı ABD'nin nasıl bir tutum sergileyeceğine dair net bir açıklama yapmadı. Bu durum, Washington’ın "stratejik belirsizlik" olarak bilinen uzun süredir izlediği politikasına dönüş olarak yorumlandı.

Pekin ise sözlü saldırılarını da sertleştirdi. Çin’in Tayvan işleriyle ilgilenen en üst düzey yetkilisi Wang Huning, ülkesine "ana vatanın kaçınılmaz birleşmesini şekillendirme" çağrısı yaptı. Çin Komünist Partisi'nin resmi yayın organı People’s Daily ise Tayvan lideri Lai'yi "köşeye sıkışmış bir köpek" olarak nitelendirdi.

Çin ordusu, Tayvan liderinin Pekin’i resmen "düşman bir yabancı güç" olarak tanımladığı konuşmasının ardından, bu hafta başında Tayvan çevresinde yeni askeri tatbikatlar düzenlediğini açıkladı.

Kaynak: bloomberg

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA