Adres :
Aşağı Öveçler Çetin Emeç Bul. 1330. Cad. No:12, 06460 Çankaya - Ankara Telefon : +90 312 473 80 41 - +90 530 926 41 13 Faks : +90 312 473 80 46 E-Posta : sde@sde.org.tr

TBMM Sanayi Komisyonu, Teknoloji ve İnovasyon İş Birliği için Çin’de

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Varank, "İpek Yolu'nu tekrar canlandırmak, ticaret yollarını güvence altına almak istiyorsak mevcut alternatifleri Türkiye'siz gerçekleştirmek mümkün değil." dedi.
editör1
29 Haziran 2024 11:53
A+
A-

Türkiye, coğrafi konumunu etkili kullanıyor. Pek çok ülkeyle ticari ve ekonomik ilişkilerini geliştiriyor. Atılan adımlar ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Türkiye bu konuda Asya pazarının en büyük ülkelerinden Çin ile iş birliğini genişletmek istiyor. Bu sebeple TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyeleri, Çin'in Shenzhen ve Dongguan kentlerini ziyaret etti. 

Ziyaret Komisyon Başkanı Mustafa Varank öncülüğünde gerçekleştirildi. Varank’a ziyaretleri sırasında Başkan Vekili Şahin Tin, Komisyon Sözcüsü Cevahir Uzkurt, üyeler Adem Çalkın, Arslan Tatar, Yusuf Ziya Aldatmaz, Mehmet Eyüp Özkeçeci, Müzeyyen Şevkin, Ednan Arslan, Şeref Arpacı, Ömer Öcalan, Rıdvan Uz ile Türkiye’nin Guangzhou Başkonsolosu Kaan Başkurt da eşlik etti. Heyet siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle temaslarda bulunurken, Shenzhen Daimî Komite Üyesi ve Organizasyon Departmanı Genel Sekreteri Cheng Buyi tarafından ağırlandı. Komisyon, Çin'de Türkiye'deki yatırım ve iş birliği fırsatlarını anlattı. 

Mustafa Varank buradaki toplantıda komisyonun faaliyetlerini anlattı. İki ülke arasındaki ticari ilişkilere değindi. Varank Türkiye'nin kilit konumuna vurgu yaptı. Yatırım fırsatlarına dikkati çekti ve "Türkiye, bölgesinin en dinamik ülkelerinin başında gelmektedir. Sanayiden tarıma, turizmden taşımacılığa kadar birçok konuda kilit ülke konumundayız." diye konuştu. 

Türkiye’nin farklı coğrafyalarındaki ticari potansiyeline vurgu yapan Varank "İpek Yolu'nu tekrar canlandırmak, ticaret yollarını güvence altına almak istiyorsak mevcut alternatifleri Türkiye'siz gerçekleştirmek mümkün değil. İki ülkenin lojistik alanında yapacağı ortak çalışmalar çok önemli." dedi.  

Varank, Çinli şirketlerin yapacağı yatırımların onlara AB'nin kapısını aralaycağını da vurguladı. Çinli firmalara Türkiye'ye yatırım çağrısı yaptı. "Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı Avrupa Birliği (AB) ile yaptığımız Gümrük Birliği Anlaşmamız sayesinde Avrupa pazarlarında çok rahat hareket edebiliyoruz. Bu manada Çinli şirketlerin Türkiye'de yapacağı yatırımlar onlara AB'nin kapısını açacaktır. Beraber geliştireceğimiz iş birliğiyle de AB'de ortak hareket etmek noktasında başarılı olabiliriz. Türkiye, özellikle Afrika kıtası ve Körfez bölgesinde de önemli bir konuma sahip. Rusya ve Orta Asya ile ilişkilerimizi farklı bir noktaya taşımış durumdayız. Türkiye'de var olacak Çinli şirketler buraların kapısını bizimle birlikte daha rahat açabileceklerdir." 

Varank, Çinli firmalara Türkiye’ye yatırım çağrısı yaparak şu ifadeleri kullandı: "Çinli firmaları, Huawei örneğinde olduğu gibi Türkiye'ye yatırım yapmaya ve kazan-kazan anlayışıyla hareket etmeye davet ediyoruz. Türkiye liberal bir ekonomik sisteme sahip. Ülkemize yatırım yapan yerli veya yabancı tüm firmalar devletimizin teşvik ve desteklerinden aynı miktarda yararlanabiliyorlar. Çinli firmalar için yenilenebilir enerji, yüksek teknoloji ve otomotiv endüstrisi alanlarının tamamında Türkiye'de yatırım fırsatları var." 

Varank, Türkiye ile Çin arasındaki ticari hacme ilişkin de değerlendirmede bulundu: "İkili ticaretimizin yükseldiğini görüyoruz. İkili ticaret gelişirken burada dengeyi de gözetmemiz gerekiyor. İthalatımızın hem şirketler hem de son tüketici açısından önemli olduğunu biliyoruz ama ülkemizin kabiliyetini de önemsiyoruz. Türkiye'den ihracatı da artıracak çalışmaları yapmalıyız, bu işleri kolaylaştırmalıyız. İş dünyamızın vizelerle ilgili yaşadığı sorunlarda bize göstereceğiniz kolaylık bizim açımızdan çok büyük fayda sağlayacaktır. İmzalayacağımız iş birliği anlaşmaları ve karşılıklı adımları önemsiyoruz." 

Komisyon üyeleri, Shenzhen Enerji Grubu ziyaretleriyle Çin'deki temaslarına devam etti. Bu ziyarette enerji sektöründeki son teknolojik gelişmeleri yerinde görme fırsatı yakalayan heyet, yetkililerden bilgi aldı. İkili görüşmelerde enerji alanında karşılıklı iş birliği konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.