Konferansta Ord. Prof. Dr. Yakup Mahmudov'un konuşmalarında, öne çıkan başlıklar şu şekilde;
ORTAK TARİH ÖĞRETİMİ
- Genç nesli düzgün terbiye etmek lazımdır. Onlar düzgün terbiye edilmezse, biz gelecekte daha ağır durumlara düşebiliriz. Onun için ne yapmak lazım? Onun için stratejik düşünceyi kafalara yerleştirmek lazım. Bu nedenle bütün ortaokulların hepsinde Türk’ün büyük tarihi öğretilmelidir. Kahramanları öğretilmelidir. Devletçilik öğretilmelidir. Zaferler öğretilmelidir. Atilla öğretilmelidir. Metehan öğretilmelidir. Emir Timur (Timur Han) öğretilmelidir. Sultan Süleyman öğretilmelidir. Şah İsmail de öğretilmelidir. Yavuz Sultan Selim de öğretilmelidir. Bunu hayata geçirmek için bizim ortaokullarımızda eğitim sisteminin değiştirilmesi lazımdır. Şimdiye kadar uygulanan sistemle biz ileri gidemeyiz. Ben size olmuş şeyleri anlatıyorum. Burada slogan atmıyorum. Bu Türkiye’nin ortaokullarında ve Azerbaycan’ın ortaokullarında öğretilmelidir.
- Ortak bir Türk düşüncesi yaratmak, burada, Özbekistan’da, Azerbaycan’da, Kırgızistan’da her yerde aynı şekliyle görsünler. Onun için her yerde Türk Tarihi ve büyükleri ders olarak okutulmalıdır.
- Ben açık konuşuyorum. Biz Emir Timur’un (Timur Han) Yıldırım Bayezid ile savaştığını, Uzun Hasan ile Fatih’in savaştığını, Yavuz ile Şah İsmail’in savaştığını bir kenara bırakmalıyız. Bunları bir tarafa koyup biz ortak Türk Tarihinin yazılmasına da başladık. Burada tarihçiler var. Ben onlara derim ki, “Yavuz gitti aferin, Şah İsmail’i yendi siz bununla çocuklara ne tarihi öğretirsiniz?” Yavuz için yazılması gereken şeyler çoktur. Yavuz, çöken, dağılmakta olan Osmanlı İmparatorluğunu diriltti, ayağa kaldırdı ve büyük bir imparatorluğa taze güç verdi. Ondan önce Hicaz’ı alamamıştı. Mısır’ı alamamıştı. Peygamberin yadigârlarını İstanbul’a getirdi. İstanbul hilafetin, İslam Dünyasının merkezi oldu. Yavuz’a bu çerçevede bakmak gerekir. Şah İsmail’e nasıl bakmak lazım? Şah İsmail 237 yıllık büyük bir Türk İmparatorluğunun kurucusudur. Sizin eğitim sisteminizde ise, Şah İsmail; İran’ın Şii Şahı… Böyle bir şey olabilir mi gençler? O dönemde İran yoktu. Bir ikincisi, 237 yıllık imparatorluğun dili Türk dilidir. Türk dili devlet dili olur. Bu da onun kahramanlığıdır.
- Emir Timur (Timur Han) Anadolu’ya neden geldi? Sultan Bayezid ile meselesi yoktu. Emir Timur’un (Timur Han) zamanında dünya hakkındaki fikir şu şekildeydi; Aral Denizi Havzası, Karadeniz Havzası, Hindistan Havzası, Hindistan, Çin… Hala Avustralya bilinmiyor, Amerika ortalıkta yoktu. Emir Timur (Timur Han) da çok büyük bir düşünce insanıydı. Adalet arayışı vardı. Ona bir haber veriyorlar. Fransa Kralı doğudan giden tacirlerin kulaklarını kestiriyor, mallarına el koyuyor. Emir Timur, (Timur Han) Fransa Kralına mektup yazmıştır. “ Dünya tacirlerin emeği sayesinde doyar, siz onlara zulmederseniz, karşımda cevap vereceksiniz.” Ve dedi ki, “ Dünya bu kadar büyük değil, ben öyle bir dünya yaratacağım ki orada adalet olacak.” Maksadı bundan ibarettir.
NURİ PAŞA’NIN HAYATI FİLM OLABİLİR
Azerbaycan’ın bütün kabristanlarının üzerinde Türk bayrağı dalgalanır. Ama onlarla birlikte Nuri Paşa’nın ordusunda savaşan Azerbaycan askerlerinin kabirlerinde bayrak yoktur. Onun için gelin biz bu bayrağı bu filmde kaldıralım. Bu film hayata geçirilirse, bir kardeşin diğer kan kardeşine yardımı düzgün olur. Böyle fikirleri benimle paylaşırsanız benimde yardımım olur. Bir sandığın içerisinden iki bayrak çıkmalıdır. Ve bu film onu yansıtmalıdır.
Diğer İçerikler
Bangladeş’in Geçici Hükümet Başkanı Türkiye’yi Teknolojik İşbirliğine ve Ülkesinde Sa..
Aliyev, Hamaney’den Özür Dilemesini İstemişti; Hamaney’nin Özel Temsilcisi Bakü’ye Gi..
Hindistan ile Sınır Gerilimi Yaşayan Bangladeş Otokar’dan Tank Alımı Yapmaya Hazırlan..