AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin İsrail ile İlişkilerinin Askıya Alınmasını Teklif Etti

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in, Gazze Şeridi'nde insan hakları ve uluslararası hukukun ihlal edildiği iddiaları nedeniyle İsrail ile siyasi diyaloğun askıya alınmasını önerdiği iddia edildi.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in, Gazze Şeridi'nde insan hakları ve uluslararası hukukun ihlal edildiği iddiaları nedeniyle İsrail ile siyasi diyaloğun durdurulmasını önerdiği iddia edildi. Euronews'in isimsiz AB yetkilileri ve diplomatlara dayandırdığı haberine göre, Borrell, İsrail ile siyasi görüşmelerin askıya alınması önerisini bugün büyükelçiler düzeyinde gerçekleştirilen toplantıda dile getirdi.

Borrell'in Gazze Şeridi'nde insan hakları ve uluslararası hukuku ihlal ettiği iddialarını gerekçe göstererek sunduğu öneriyi, 18 Kasım'da düzenlenecek AB Dışişleri Bakanları toplantısında tartışmaya açması bekleniyor. Önerinin uygulanması üye ülkeler arasında oybirliğine varılmasıyla mümkünken, Birlik içinde İsrail-Filistin konusundaki bölünmeler nedeniyle anlaşmaya varılması olası görülmüyor. Kaynaklar, toplantıda söz alan büyükelçilerin çoğunun öneriye ilişkin olumsuz görüş bildirdiğini aktardı. Kaynaklardan biri, "Bu öneri her şeyden önce ilişkilerde bir şeylerin yanlış gittiğine dair siyasi sinyaldir. Aynı zamanda İsrail'i nihayet eylemlerini açıklamaya ve haklılığını ispatlamaya zorlamanın bir yolu olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

İspanya ve İrlanda, Ortaklık Anlaşması'nın yeniden değerlendirilmesini talep etmişti

İspanya ve İrlanda, 14 Şubat’ta AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e bir mektup göndererek, AB-İsrail Ortaklık Anlaşması'nda yer alan insan hakları ve demokratik ilkelere ilişkin yükümlülüklerin ihlal edilip edilmediğinin "ivedilikle gözden geçirilmesini" talep etti. Ancak bu konuda henüz somut bir adım atılmadı. Haziran 2000’de yürürlüğe giren AB-İsrail Ortaklık Anlaşması, İsrail’e AB pazarında geniş ayrıcalıklar tanırken, aynı zamanda siyasi ve kültürel diyalog için bir temel oluşturuyor. İspanyol ve İrlandalı liderlerin dikkat çektiği anlaşmanın ikinci maddesi, İsrail’in insan haklarına ve demokratik ilkelere saygı göstermesini zorunlu kılıyor.

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA