ABD Çip İhracatına Sınırlama Getirdi, AB Her Zamanki Gibi Endişeli

ABD yönetimi, yapay zeka teknolojisinde kullanılan ileri düzey çiplerin ihracatına yeni kısıtlamalar getirdi. Bu kapsamda, ihracat denetimlerini sıkılaştıran yeni bir düzenleme duyuruldu.

h4 { font-size: 24px !important; } Print Friendly and PDF

ABD yönetimi, yapay zeka teknolojisinde kullanılan ileri düzey çiplerin ihracatına yeni kısıtlamalar getirdi. Bu kapsamda, ihracat denetimlerini sıkılaştıran yeni bir düzenleme duyuruldu.

ABD yönetimi, ülkenin güvenliği ve ekonomik gücünü koruma amacıyla "Yapay Zeka Yayılımına İlişkin Geçici Nihai Kural" düzenlemesini duyurdu. Açıklamada, ABD teknolojisinin küresel yayılımını teşvik ederken, risk oluşturan ülkelere karşı önlemler alındığı belirtildi. Bu kapsamda, gelişmiş yapay zeka sistemleri ve bu sistemleri eğitmek için gerekli bilgi işlem gücüne erişim kısıtlandı.

Öte yandan, 18 müttefik ve ortak ülkeye yönelik çip satışlarında herhangi bir kısıtlama uygulanmayacağı açıklandı. Kısıtlamalardan muaf tutulan ülkeler arasında Avustralya, Belçika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Japonya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Güney Kore, İspanya, İsveç, Tayvan ve Birleşik Krallık yer alıyor.

ABD'nin Çip Kısıtlamasına AB'den Tepki

ABD yönetimi, yapay zeka alanında kullanılan ileri düzey grafik işlem birimlerinin (GPU) ihracatına yönelik yeni düzenlemeler getirirken, belirli istisnalar da tanımlandı. Yapılan açıklamada, 1700'e kadar ileri seviye GPU içeren çip siparişlerinin lisans gerektirmeyeceği ve ulusal çip limitlerine dahil edilmeyeceği bildirildi. Ayrıca, yüksek güvenlik standartlarını karşılayan ve merkezi ABD’nin yakın müttefik ülkelerinde bulunan kuruluşlara, "Evrensel Doğrulanmış Son Kullanıcı" statüsü verilebileceği ifade edildi.

Öte yandan, yakın müttefikler dışında kalan ve bu özel statüye sahip olmayan kuruluşların, ülke başına en fazla 50 bin ileri düzey GPU’ya kadar eşdeğer miktarda alım yapabileceği belirtildi. Yeni çip ihracatı düzenlemesi, yayımlanmasının ardından 120 gün içinde yürürlüğe girecek.

Bu kısıtlamalara Avrupa Birliği'nden tepki geldi. AB Komisyonu’nun Teknolojiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Henna Virkkunen ve AB Komisyonu’nun Ticaret ve Ekonomik Güvenlikten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic, ABD’nin yapay zeka çiplerinin ihracatını sıkılaştıran yeni düzenlemesine ilişkin ortak bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, "ABD'nin bazı AB üyesi ülkeler ve şirketler için gelişmiş yapay zeka çipi ihracatına erişimi kısıtlayan önlemlerinden endişeliyiz." ifadelerine yer verildi.

 

 

Tüm hakları SDE'ye aittir.
Yazılım & Tasarım OMEDYA