Adres :
Aşağı Öveçler Çetin Emeç Bul. 1330. Cad. No:12, 06460 Çankaya - Ankara Telefon : +90 312 473 80 41 - +90 530 926 41 13 Faks : +90 312 473 80 46 E-Posta : sde@sde.org.tr

Almanya'daki Gençler Gelecekleri Konusunda Endişe Duyuyor

Berlin’de bulunan Hertie Scholl adlı özel bir üniversite tarafından yapılan bir araştırma Almanya’daki gençlerin gelecekleri konusunda endişeli olduklarını gösteriyor.
editör1
14 Ağustos 2024 16:02
A+
A-

Almanya'daki gençler gelecekleri konusunda daha karamsar: bu durum, 2020'de ilk kez yayımlanan ve 14 ila 29 yaş arasındaki gençlerin yaşamlarına ve duygularına dair bir içgörü sunan “Almanya'da Gençlik” trend çalışmasının yedinci baskısının sonuçlarıyla ortaya koyulmuştur.

Aynı zamanda “Almanya'da Gençlik” trend çalışmasının yedinci baskısı, 14 ila 29 yaş arasındaki bireylerde artan psikolojik stres ve aşırı sağa kayışı da gözlemliyor.

Covid pandemisinin sona ermesinden neredeyse iki yıl sonra, gençler hala mevcut ve gelecekteki sağlıkları ve ekonomik durumları hakkında endişeliler. Sonuç olarak, AfD (Almanya için Alternatif) gibi sağcı partiler, ankete katılan gençler arasında daha fazla destek buluyor.

Çalışmanın yazarlarından biri, Hertie School'da Kamu Sağlığı ve Eğitim Profesörü Klaus Hurrelmann'dır. Hurrelmann, 14 ila 29 yaş arasındaki gençler arasında açık bir sağa kayış gördüklerini ve mevcut Almanya hükümeti partileri destek kaybederken, AfD aşırı sağ partilerin popüler hale geldiğini ifade ediyor. 

Çalışma ekibi, bunun nedenlerini gençlerin yaşamlarından ve siyasi durumlarından duydukları memnuniyetsizlikte görüyor: Katılımcıların %65'i şu anda enflasyon konusunda endişeli, %54'ü pahalı konutlardan kaygı duyuyor ve %48'i yaşlılıkta yoksulluktan korkuyor. Sosyal uyum konusunda ise, gençlerin %49'u sosyal bölünme korkusu taşıyor ve %41'i ise mültecilerin kabulü konusunda endişeli.

Krizler zihinsel sağlığı de etkiliyor

Covid pandemisinin üzerinden iki yıl geçtikten sonra, çalışma gençler arasında devam eden yorgunluk durumunu da ortaya koyuyor.

Genç katılımcılar, stres (yüzde 51), tükenmişlik (yüzde 36) ve çaresizlik hissinden (yüzde 17) muzdarip olduklarını belirtiyor; yüzde 11'i ise psikolojik tedavi görüyor. Önceki çalışmalara kıyasla, kaygı ve endişe ile ilgili bazı değerlerin arttığı ortaya çıkıyor.

Çalışmanın yazarı ve editörü Simon Schnetzer, bu çalışmanın kişisel ve sosyal yaşam koşullarını etkileme potansiyeli olan güvenin kaybolduğu derin köklenmiş bir zihinsel güvensizliği belgelediğini ve aynı zamanda iyi bir yaşam umudunun azaldığına da dikkat çekiyor. Ona göre toplumdaki tüm paydaşlar için büyük soru ise, gençleri ülke için olumlu bir vizyonla nasıl motive edilecekleri ve onların değişim süreçlerine nasıl dahil edilebilecekleridir.

Çalışma ayrıca 14 ila 29 yaş arasındaki gençlerin değişime hazır olduğunu da ortaya koyuyor. Bu, özellikle iş hayatında daha belirgin. Anket sonuçlarına göre, gençler istenilen çalışma koşullarına dair net bir fikir sahibi ve ebeveynlerinin ya da mevcut durumun sunduğu koşulları kabul etmeye istekli olmadıklarını gösteriyor. 

Aynı zamanda, gençlerin önemli beklentileri arasında eğitim, politika ve ekonomi alanlarında kapsamlı dijitalleşme, çevrenin korunması ve eğitim fırsatları gibi hususlar yer alıyor. 

Metodoloji ve çalışmanın arka planı

“Almanya'da Gençlik” trend çalışması, 14 ile 29 yaşları arasında 2.042 kişiyle yapılan temsilî bir çevrimiçi ankete dayanmaktadır. Katılımcıların yaş grubu, Almanca konuşan nüfusun sosyo-demografik yaş yapısına karşılık gelmektedir. Yedinci trend çalışmasının anket dönemi 8 Ocak ile 12 Şubat 2024 tarihleri arasındadır.

Anketin yanı sıra, sonuçları yorumlamak amacıyla gençlerden oluşan bir grupla nitel bir araştırma formatı olarak bir trend laboratuvarı gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın yazarı ve yönetici direktörü Simon Schnetzer'dir. İçerikten sorumlu olanlar arasında Prof. Klaus Hurrelmann (Hertie School) ve Kilian Hampel (Konstanz Üniversitesi) de bulunmaktadır.

Hazırlayan: Abdul Satar Kawa

 

İçeriğe Yorum Yapabilirsiniz.